Marec na robniku in v zraku

Pred marčevskim zaključkom sezone svetovnega pokala so se danes na spletni novinarski konferenci s »sedmo silo« družili naši alpski deskarji in deskarke, ki so v prvem delu sezone tekmovali v svetovnem pokalu. Prva tekma svetovnega pokala »rejserje« po olimpijskih igrah (paralelni slalom) čaka naslednji konec tedna (12.3.) v italijanskem Piancavallu, nadaljevali bodo v sredo 16. marca na domači Rogli (paralelni veleslalom) in zaključili 19. marca v nemškem Berchtesgadnu (paralelni slalom). Poleg deskarjev »na robniku« pa bodo marca aktivni tudi deskarji »v zraku«.

Na robniku in v zraku! © Miha Matavž 

Italija, Slovenija, Nemčija, …

V Piancavallo bo potovala moška trojka Tim Mastnak, Rok Marguč in Žan Košir. Paralelni slalom na prizorišču, ki je prvo tekmo svetovnega pokala gostil januarja 2020 (lani je tekma odpadla), bosta izpustili Sara Goltes in bronasta olimpijka Gloria Kotnik. Slednja se je v tej sezoni posvetila izključno olimpijskemu paralelnemu veleslalomu, tako da bo znova v akciji na domači Rogli. Tam bo nastopila tudi Goltesova, »zimzeleni« moški trojki Mastnak-Marguč-Košir pa se bo na domači tekmi pridružil še Jernej Glavan. Marec in sezono svetovnega pokala bo v Berchtesgadnu zaključila omenjena moška olimpijska trojka. Z izjemo Marguča, ki se po nastopu na FIS tekmah v Italiji ubada s poškodbo noge, moški te dni (pogoji so odlični!) že trenirajo na Rogli, Marguč in Košir pa sta premor po olimpijskih igrah (za 26. februar predvidena tekma v Moskvi je bila že pred časom odpovedana) izkoristila tudi za slalomski trening v Pinacavallu. V Italiji in Nemčiji bo poleg posamične na sporedu tudi ekipna slalomska preizkušnja mešanih dvojic. Zaradi odsotnosti Kotnikove in Goltesove, slovenskih ekip ne bo na štartu.

Gruzija, Češka, Švica, …

Svetovni pokal pa na prizorišču naslednjega svetovnega prvenstva (Bakuriani, Gruzija) že ta konec tedna nadaljujejo deskarji prostega sloga. Danes so v snežnem parku, ki ga je pripravila ekipa podjetja Schneestern (so tudi »avtorji« olimpijskega snežnega parka v Pekingu) deskarke in deskarji opravili prvi uradni trening. Slovenci (Urška Pribošič, Naj Mekinc) na tej tekmi ne bodo nastopili. Po gruzijskem »slopestyle-u« bosta marca na sporedu še dve tekmi svetovnega pokala v tej disciplini in sicer bližje Sloveniji, na Češkem (Špindlerov Mlin, 18.-19.3.) in za konec sezone svetovnega pokala še v Švici (Silvaplana, 25. – 27.3.). So pa z nastopi v svetovnem pokalu že pred pekinškimi igrami zaključili deskarji in deskarke, ki nastopajo v snežnem žlebu. Naše edini predstavnik v tej disciplini, Tit Štante, se je že vrnil v ZDA, kjer študira, dobre razmere v ameriških »pajpih« pa bo spomladi izkoristil tudi za trening.

Švica, Finska, …

Drugi marčevski teden (7. – 13.3.) bo živahno tudi v švicarskem Leysinu, kjer bo na sporedu mladinsko svetovno prvenstvo v deskarskih disciplinah prostega sloga. Slovenski trener Anej Miglar bo v nedeljo v Švico odpotoval z Ožbejem Kuharjem (to bo že njegov tretji nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu, lani je v  Rusiji v  skokih prostega sloga osvojil 12. mesto), Lenartom Maligojem, Valukom Markljem (za oba bo to drugi nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu) ter debitantom Aljažem Sladičem. Miglarjeva ekipa se po prvenstvu vrača domov, po krajšem odmoru pa trojka Kuhar-Maligoj-Markelj potuje še na Finsko. Tam bo v Vuokattiju med 20. in 25. marcem Evropski olimpijski festival mladine. V programu je devet športnih panog, med drugimi tudi deskanje na snegu (skoki prostega sloga, snežni park).  

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES