Na dosedanjih olimpijskih igrah je v deskanju na snegu nastopilo 15 slovenskih deskark in deskarjev

Deskanje na snegu je v olimpijskem programu od leta 1998 dalje, ko so bile olimpijske igre v japonskem Naganu. Takrat je slovensko deskanje v klasičnem veleslalomu zastopala danes 46-letna Polona Zupan. Po Naklanki je na dosedanjih igrah nastopilo še štirinajst slovenskih deskark in deskarjev in sicer Dejan Košir, Tomaž Knafelj, Rok Flander, Izidor Šušteršič, Žan Košir, Rok Marguč, Rok Rogelj, Gloria Kotnik, Cilka Sadar, Tim-Kevin Ravnjak, Jan Kralj, Kaja Verdnik, Tit Štante in Tim Mastnak.

Žan Košir je v Pjongčangu osvojil svojo tretjo olimpijsko kolajno. (Foto: GEPA pictures) 

NAGANO 1998 (Polona Zupan)

Podeljeni so bili prvi deskarski kompleti medalj …

Na prvih »deskarskih« olimpijskih igrah so podelili 4 komplete medaljPrva deskarska olimpijska tekma je potekala 8. februarja 1998 – klasični veleslalom. Olimpijski prvak je postal Kanadčan Ross Rebagliatti, srebrno kolajno je osvojil Južni Tirolec Thomas Prugger (Italija), bron pa Švicar Uelli Kastenholz. Dva dni kasneje so se v veleslalomu pomerila še dekleta. Zgodovinsko prvo žensko deskarsko olimpijsko zlato je osvojila žal danes že pokojna, takrat 20-letna Francozinja Karine Ruby. Srebrna je bila njena vrstnica Heidi Renoth (Nemčija), bronasta pa takrat 28-letna Avstrijka Brigitte Köck, ki je v tej sezoni del strokovnega štaba avstrijske reprezentance. Slovenijo je zastopala takrat 22-letna Naklanka POLONA ZUPAN, ki je zasedla 23. mesto.

V snežnem žlebu (edina deskarska disciplina, ki je v olimpijskem sporedu od Nagana do Pekinga) je prvi olimpijski prvak postal Švicar Gian Simmen (nedavno, ob zadnji letošnji predolimpijski tekmi svetovnega pokala v Laaxu, je blestel v vlogi strokovnega komentatorja na švicarski televiziji), ki je bil  boljši od Norvežana Daniela Francka (srebro) in Američana Rossa Powersa (bron). Tudi v ženski konkurenci je prvo »halfpipe olimpijsko zlato« odletelo v Evropo in sicer v Nemčijo. Zmagala je Nicole Thost pred Norvežanko Stine Brun Kjeldaas in Američanko Shannon Dunn. Koz zanimivost velja omeniti še, da je v Naganu Nemka Sandra Farmand nastopila tako v veleslalomu kot v snežnem žlebu, kar je dandanes nepredstavljivo.

Smola Polone Zupan, ki bo 8. februarja pesti držala za naše ase in češko dvoživko

Prva slovenska deskarka na OI, POLONA ZUPAN, ima na olimpijske dogodivščine lepe in tudi manj prijetne spomine. »Iz Nagana mi je v spominu ostalo prijetno druženje s slovenskimi in tujimi športniki. Pa zelo specifična otvoritvena slovesnost, ki je potekala podnevi in zato ni bilo nobenih svetlobnih efektov,« se spominja Zupanova, ki je imela na tekmi precej smole. Zlomila se ji je vez, tako da je odstopila in ostala brez pričakovane višje uvrstitve, čez štiri leta pa nove priložnosti ni dobila …

Deskanje, če je le mogoče, redno spremlja prek malih zaslonov. Takrat se vrnejo tudi (olimpijski) spomini, ki jih deli z otrokoma, ta sta vse bolj ponosna na mamino športno kariero. »Seveda bom deskanje spremljala tudi tokrat. Navijala bom za naše, pa tudi Čehinjo Ester Ledecko. Naj bo sreča na strani hrabrih in predrznih,« pravi Polona, ki je na »race« desko po štirih letih znova stopila ob novembrskem slovesu od Marka Grilca na Voglu.

SALT LAKE CITY 2002 (Dejan Košir, Tomaž Knafelj)

Ameriška dominacija v »pajpu«, slovenski zastavonoša Košir peti v paralelnem veleslalomu!

Na ameriških igrah, v »domovini deskanja«, so v žlebu dominirali domačini. Moško »sanjsko moštvo« Ross Powers – Daniel Kass (v Pekingu bo kot trener Španke Queralt Catellet) – Jarret Thomas  je osvojilo vse tri kolajne, v ženski je svojo prvo izmed treh olimpijskih kolajn osvojila Kelly Clark. Zlato. Srebro je pripadlo Francozinji Dorian Vidal, bron pa Švicarki Fabiene Reuteler.

Klasični veleslalom se je v Salt Lake Cityju prelevil v paralelni veleslalom. Še drugo zaporedno žensko »alpine snowboard« zlato zapored je šlo v Francijo, le da ga je tokrat osvojila Isabelle Blanc, ki je v velikem finalu ugnala Karine Ruby. Tretja je bila Lidia Trettel (Italija), ki je po četrtem mestu v Naganu le osvojila tako želeno kolajno. V malem finalu je ugnala Poljakinjo Jagno Marczulajtis, ki je danes dejavna na političnem parketu, je namreč poslanka v spodnjem domu poljskega parlamenta. V moški konkurenci so domačini spisali še eno »american dream« zgodbo. Christopher J. Klug, ki je osvojil bron, je namreč prvi športnik, ki je na olimpijskih igrah nastopil s presajenim organom (jetra). Bron po zmagi nad Francozom Nicolasom Huetom v malem finalu je bila le pika na i. Omeniti velja še, da je Klug tekmoval na deski znamke Burton. Klugov bron je bilo hkrati zadnje dejanje tega ameriškega proizvajalca v alpskem deskanju. Novo ero nišnih evropskih proizvajalcev alpskih desk je z zmago napovedal Švicar Philip Schoch, ki je v boju za zlato premagal Šveda Richarda Rikardssona. Slednji je z Danielom BivesonomStephanom Cppom in Jonasom Aspmanom sestavljal močno švedsko reprezentanco s katero je več let treniral naš TOMAŽ KNAFELJ. Bivši smučarski skakalec je v Ameriki odstopil in ostal brez uvrstitve, na petem mestu pa je olimpijsko tekmo končal slovenski zastavonoša DEJAN KOŠIR. Že po kvalifikacijah, ki jih je zanesljivo dobil, čez nekaj let nato trener slovenske reprezentance, Švicar Gilles Jaquet, je bil Dejan peti. V osmini finala je legendarni Kranjskogorec premagal že omenjenega Coppa, v četrtfinalu pa ga je (po dveh vožnjah) ugnal kasneje srebrni Rikardsson.

Knafelj srečal tudi princa Alberta in Sergeja Bubko

»Na sami tekmi se mi ni izšlo. Preveč »na polno« sem štartal in odstopil. Spomini? Varnostni ukrepi so bili zelo strogi. Ne bom pa pozabil srečanja s princem Albertom Monaškim na otvoritveni slovesnosti. Takrat je nastopal v bobu. Pa slovitega ukrajinskega atleta Sergeja Bubko in ruskega plavalca Alexandra Popova sem tudi imel čast srečati,« nam je v telefonskem pogovoru kar s smučišča zaupal TOMAŽ KNAFELJ, ta hip kot serviser namreč dela za nemško smučarsko reprezentanco v hitrih disciplinah, ki tekmuje v evropskem pokalu. Ker je serviser že nekaj časa, je bil na olimpijskih igrah tudi že v tej vlogi. V Sočiju in Pjongčangu je namreč skrbel za hitre smuči ruskih smučarskih krosistov. Prav zaradi službe zato nima veliko časa za rekreativno deskanje, zadnjič je na svoji »veleslalomci« stal lani spomladi, ko je v Kranjski Gori deskanja učil starejšega sina. »Takrat sem tam srečal in poklepetal tudi Luko in Markom Grilcem nam je zadnjo deskarsko izkušnjo opisal Tomaž, ki bo v Pekingu posebej močno stiskal pesti za gorenjskega rojaka Žana Koširja.

TORINO 2006 (Dejan Košir, Rok Flander, Izidor Šuteršič, Tomaž Knafelj)

V olimpijski druščini prvič deskarski kros, med deseterico Košir in Flander

Na tretjih »deskarskih« igrah so bile v programu tri deskarske discipline. Dodan je bil namreč kros, ki je postregel z epskim ženskih finalom, ki ga je na nenavaden način (na predzadnjem skoku je izvedla trik »method« in nesrečno padla) končala Američanka Lindsay Jacboellis. Zlato je Američanka, ki bo deskala tudi v Pekingu, tako prepustila Švicarki Tanji Frieden, bron je osvojila Kanadčanka Dominique Maltais. Med krosisti, iz domačega zaslona je zaradi poškodbe tekmo spremljal vsestranski in vedno brezkompromisni Shaun Plamer, je zmago ZDA prideskal Seth Wescott, drugi je bil Čeh Radoslav Zidek, tretji pa član francoske deskarske družine Delerue, Paul-Henri

V moškem žlebu so ameriško-finski dvoboj dobili Američani. Prvo zlato je v prvem olimpijskem nastopu osvojil »leteči Paradnižnik«, Shaun White. Srebrni je bil še drugič zapored Daniel Kass, bron pa je osvojil Finec Markku Koski, ob Anttiju AuttijuRistu Matilli in Janeju Korpiju član takrat izredno močne finske zasedbe, ki pa dandanes, tako kot Švedi v »rejsu«, v »halfpajpu« niso več prisotni na tekmah najvišjega ranga. Pa ženske? Američanke so ciljale na »trojček«, a odnesle so »le« dve kolajni. Zlato Hannah Teter in srebrno Gretchen Bleiler. Branilka naslova Kelly Clark je ostala na nehvaležnem četrtem mestu, bron je s Kjersti Buaas odpotoval na Norveško.

Še eno medaljo je ZDA v paralelnem veleslalomu prideskala Rosey Fletcher, ki je v boju za bron premagala Avstrijko Doris Günther. Druga je bila Nemka Amelie Kober, prva pa Švicarka Daniela Mueli, ki je nato deskanju kmalu pomahala v slovo. In to prav v Bardonechii (to zimskošportno središče je gostilo deskarske olimpijske tekme) slabo leto kasneje, z bronom na univerzijadi.

Slovenska moška »rejs posadka« je prvič nastopila s štirimi aduti. Dva (DEJAN KOŠIR in ROK FLANDER) sta na progi, ki jo je zakoličil Švicar Christian Rufer zasedla 6. in 7. mesto. Po porazih v četrtfinalu sta naša asa čakala še dvoboja za rzvrstitev. Dejan je v boju za še drugo olimpijsko peto mesto izgubil proti Švicarju Heinzu Innigerju, Rok pa proti njegovemu rojaku Gillesu Jaquetu. Debitant na igrah, IZIDOR ŠUŠTERŠIČ je zasedel 21. mesto, TOMAŽ KNAFELJ (to je bil njegov zadnji nastop na deskarskih tekmah) pa 26. mesto. Na vrhu nič novega. Zmagal je Švicar Philipp Schoch pred bratom Simonom. Tretji je bil naš koroški sosed Siegfired Grabner, ki je v boju za bron premagal Francoza Mathieuja Bozzettoja in ga tako »prisilil«, da je kariero podaljšal do Vancouvra 2010 …  

»V primerjavi z igrami v ZDA je bilo vzdušje manj olimpijsko. S Švedi sem treniral v sosednji Franciji, se odpeljal na tekmo, za razliko od Salt Lake Cityja pa nisem začutil olimpijskega vzdušja,« se spominja TOMAŽ KNAFELJ.

VANCOUVER 2010 (Žan Košir, Rok Flander, Rok Marguč, Izidor Šušteršič, Gloria Kotnik, Rok Rogelj, Cilka Sadar)

Pet slovenskih debitantov, s šestim mestom je nase opozoril Žan Košir

V snežnem žlebu je drugi olimpijski naslov osvojil Shaun White, drugi je bil Finec Peetu Piiroinen, tretji pa še en Američan, Scott Lago. S četrtim mestom je svoj olimpijski pohod začel švicarski Rus Jurij Podlačikov. V ženski konkurenci je bila zlata Avstralka Torah Bright, novi olimpijski kolajni pa sta osvojili Američanki Hannah Teter (srebro) in Kelly Clark (bron). Priča smo bili tudi prvemu slovenskemu nastopu v tej najstarejši deskarski olimpijski disciplini. Ljubljančanka CILKA SADAR, ki je tisto sezono postala tudi mladinska svetovna prvakinja in na tekmi svetovnega pokala v Saas Feeju osvojila 5. mesto, je na olimpijadi zaswdla 17. mesto.

Poleg »halfpipe« slovenskega debija smo doživeli tudi slovenski olimpijski debi v deskarskem krosu. Cilkin someščan ROK ROGELJ je zasedel 24. mesto. Olimpijski naslov s Torina je ubranil Seth Wescott (ZDA), drugi je bil domačin Mike Robertson, tretji pa Francoz Tony Ramoin. V ameriško četverico se tudi tokrat ni uspelo uvrstiti Shaunu Plamerju. Ikona krosa je tako kariero sklenila brez želenega olimpijskega nastopa. V ženski konkurenci je zmagala domačinka Maelle Ricker, ki se je z leti iz »half pipe« deskarke (v Naganu je nastopila v »pajpu«, v Torinu v »pajpu« in krosu«, na domačih igrah in štiri leta kasneje v Rusiji pa v krosu) prelevila v izjemno krosistko. Srebro je pripadlo Francozinji Deborah Anthonioz, bron pa Švicarki Olivii Nobs.

V »rejs« disciplini (paralelni velesallom) smo Slovenci po Poloni Zupan znova lahko pozdravili Slovenko na štartu. Velenjčanka GLORIA KOTNIK je zasedla 27. mesto. Zlato kolajno je osvojila Nizozemka Nicolien Sauerbriej, ki je bila v velikem finalu boljša od Rusinje Ekaterine Iljuhine. Bron si je nadela naša severna soseda iz Graza, Marion Krainer. Brez kolajn so ostale Nemke, ki so z Amelie Kober (8.) Selino Jörg (4.), Anke Karstens (5.) in Isabello Laboeck (15.) odkrito merile na zmagovalni oder.

V moški konkurenci je četrti iz Torina, Francoz Mathieu Bozzetto, osvojil bron, srebro Avstrijec Benjamin Karl, zlato pa domačin Jasey Jay Anderson, ki se je poizkušal prebiti tudi na letonje igre v Pekingu, a mu to ni uspelo. Ostaja pa edini deskar, ki je nastopil na šestih olimpijskih igrah. Izmed četverice Slovencev sta po kvalifikacijah tekmo končala IZIDOR ŠUŠTERŠIČ (25. mesto) in debitant ROK MARGUČ (23. mesto), v finale pa sta se uvrstila ROK FLANDER (15. čas kvalifikacij) in še en debitant, ŽAN KOŠIR (12. čas kvalifikacij). V osmini finala sta oba naša finalista zmagala proti v kvalifikacijah hitrejšima Francozu Sylavainu Dufourju in Kanadčanu Matthewu Morrisonu. V četrtfinalu je bil od Flandra boljši zlati Anderson, od Koširja pa srebrni Karl. Košir je osvojil 6., Flander pa 8. mesto.

Rok Rogelj: »Glasno navijanje smo slišali celo na štartu!«

Poleg Matije Mihića (zaradi poškodbe ni nastopil na olimpijskih igrah v Sočiju) je ROK ROGELJ edini slovenski krosist, ki se je preizkusil na tekmah najvišjega ranga, a olimpijska izkušnja je bila prav posebna. »Že sama otvoritev je bila spektakularna. Ko smo vstopili na štadion, me je oblila kurja polt. Občinstvo pa se je izkazalo tudi na deskarskih tekmah. Kanadčani imajo pač radi snowboarding in so glasno navijali za vse. To je bila edina tekma na kateri sem bučno navijanje slišal že na štartu. Večkrat se spomnim te olimpijske tekme,« je navdušen danes 34-letni Ljubljančan, ki je kariero sklenil na tekmi svetovnega pokala leta 2016 v avstrijskem Montafonu. Deskarski kros še vedno pozorno in redno spremlja. »V živo sem si nameraval ogledati zadnjo tekmo svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami, ki bo ta vikend v Cortini, a sem se zaradi epidemiološke situacije odhodu v Italijo odpovedal. Na Kitajskem bom pesti držal za Španca Lucasa Egibarja, ki ima, kljub težavam s hrbtom, lepe možnosti za uspeh. Omenil bi še Avstrijca Alessandra Haëmmerleja, pa Nemca Martina Norla, ki je v odlični formi. S slovensko-hrvaškim serviserskim dvojcem Luka Rebršak – Ivan Dobrila pa ima tudi odlično podporo v tehničnem smislu. V krosu je to zelo pomembno,« še dodaja Rogelj, ki je zadnja leta na snegu predvsem v vlogi deskarskega učitelja in motivatorja svojima hčerkama, ki sta z dneva v dan bolj navdušeni deskarki.

SOČI 2014 (Žan Košir, Rok Marguč, Rok Flander, Izidor Šušteršič, Tim-Kevin Ravnjak, Jan Kralj)

V olimpijskem programu prvič snežni park, Žan Košir v Tržič prinesel dve medalji, med deseterico tudi Rok Marguč, Rok Flander in Tim-Kevin Ravnjak

V moškem snežnem žlebu so Američani tokrat klonili. Shaun White je bil šele četrti, ostali so celo brez kolajne. Bron in srebro sta osvojila Japonca Taku Hiraoka in Ayumu Hirano, zlato pa je pripadlo »domačinu« Juriju Podlačikovu, Rusu s švicarskim potnim listom. V ženski konkurenci so Američanke za razliko od moških kolegov upravičile vlogo veleslile. Tretja je bila stara znanka olimpijskih zmagovalnih odrov, Kelly Clark, prva pa Kaitlyn Farrington. Srebro je pripadlo branilki naslova, Avstralki Torah Bright, ki je nastopila tudi v snežnem parku in deskarskem krosu. Cilka Sadar se je zaradi poškodbe morala odpovedati drugemu olimpijskemu nastopu, sta pa zato v snežnem žlebu nastopila TIM-KEVIN RAVNJAK in JAN KRALJ. Velenjčan je zasedel izvrstno osmo mesto (za njim so zaostali trije Američani!), Ljubljančan pa 29. mesto.

V snežnem parku, novi disciplini v olimpijski druščini, so medalje osvojili Jamie Anderson in Sage Kostenburg (oba ZDA, zlato), Enni Rukajarvi in Staale Sanbech (Finska in Norveška, srebro) ter Jenny Jones in Mark McMorris (VB in Kanada, bron). V deskarskem krosu so si tretji olimpijski kompet razdelili Eva Samkova in Pierre Vaultiere (Češka in Francija, zlato), Dominique Maltais in Nikolaj Oljunin (Kanada in Rusija, srebro) ter Chloe Trespeuch in Alex Diebold (Francija in ZDA, bron).

Alpski deskarji so tokrat prvič in doslej edinkrat nastopili v obeh paralelnih disciplinah. ŽAN KOŠIR je Sloveniji prideskal prvi olimpijski kolajni. V veleslalomu je osvojil bron, v slalomu pa srebro. V veleslalomu je po petem kvalifikacijskem času najprej ugnal dvakratnega olimpijskega prvaka Philippa Schocha (Švica) in nato še Avstrijca Andreasa Prommegerja, v polfinalu pa ga je ustavil kasnejši podprvak Nevin Galmarini. Košir je v boju za bron premagal Nemca Patricka Busslerja, Galmarini pa je klonil proti še enemu »domačinu«, ki je Rusom v Sočiju prideskal zlato. Proti Vicu Wildu, Američanu z ruskim potnim listom. Koširjev uspeh so dopolnili še ROK MARGUČ s petim in ROK FLANDER s šestim mestom. IZIDOR ŠUŠTERŠIČ je bil 21., GLORIA KOTNIK pa 24. Zmagala je Švicarka Patrizia Kummer pred Japonko Tomoko Takeuchi in domačinko Aleno Zavarzino, ki je v malem finalu premagala našo Koroško sosedo Ino Meschik.

V slalomu je ŽAN KOŠIR še enkrat pohodil plin in z drugim kvalifikacijskim časom napovedal nov boj za vrh. Košir je v izločilnih dvobojih po vrsti deklasiral JJ AndersonaNevina Galmarinija in Aarona Marcha. Na koncu ga je šele v velikem finalu ustavil Vic Wild. Tretje mesto je po zmagi nad Italijanom Maarchom osvojil Avstrijec Benjamin Karl. Koširjev uspeh je z 12. mestom dopolnil naš drugi finalist, ROK MARGUČROK FLANDER (22. mesto) je ostal brez finala, IZIDOR ŠUŠTERŠIČ (diskvalifikacija) pa brez slalomske uvrstitve. GLORIA KOTNIK je zasedla 23. mesto, olimpijska prvakinja je postala Avstrijka Julia Dujmovits, srebro in bron pa sta odšla v Nemčijo (Anke Karstens in Amelie Kober). Slednja je po Torinu osvojila še svojo drugo olimpijsko kolajno, v malem finalu je premagala presenečenje dneva, Italijanko Corinno Bocaccini.

Jan Kralj: » Res nepozabna izkušnja!«

V snežnem žlebu je poleg Ravnjaka nastopil tudi Ljubljančan JAN KRALJ, ki ima Soči v lepem spominu. »Nepozabna, dih jemajoča, je bila že otvoritev. Ko se ti odpre pogled na polne tribune je občutek res fenomenalen. Tudi »vibe« v olimpijski vasi je bil pravi. Športno-profesionalna naelektrenost, vsi smo bili polni pričakovanj,« se spominja Jan, ki je bil po tekmovalni karieri leto dni tudi vodja panoge deskanja na snegu pri Smučarski zvezi Slovenije. Deskanje seveda še spremlja, manj časa kot nekoč pa, razumljivo, preživi v snežnih parkih. »Z zanimanjem si bom ogledal tekme v Pekingu, sem pa precej radoveden s kakšnimi aktraktivnimi novostmi nam bodo postregli mojstri snežnega žleba,« je v pričakovanju iger in deskarskega dopusta v italijanski Cortini Jan Kralj.  

PJONGČANG 2018 (Žan Košir, Rok Marguč, Tim Mastnak, Gloria Kotnik, Tim-Kevin Ravnjak, Tit Štante, Kaja Verdnik)

V olimpijskem programu prvič »Big Air«, Žan Košir ubranil veleslalomski bron

V snežnem žlebu se je v moški konkurenci na olimp vrnil Američan Shaun White, ki je osvojil še tretje zlato. Drugi je bil še drugič zapored Japonec Ayumu Hirano, tretji pa Avstralec Scotty JamesTIM-KEVIN RAVNJAK je na svojih drugih igrah (v načrtu je imel celo nastop v vseh disciplinah prostega sloga, a se mu zelo težka naloga, ki je dandanes nepredstavljiva, ni izšla) še drugič nastopil v žlebu in zasedel 16. mesto. Debitant TIT ŠTANTE je bil 25. V ženski konkurenci je zmagala Američanka Chloe Kim, pred Kitajko Jiayu Liu in rojakinjo Arielle GoldKelly Clark je na svojih petih igrah še drugič zasedla četrto mesto. Med elito je deskala tudi KAJA VERDNIK, ki je zasedla 21. mesto.

V snežnem parku je v ženski kategoriji naslov iz Sočija ubranila Američanka Jamie Anderson, srebrna je bila Kanadčanka Laurie Blouin, bronasta pa Finka Enni Rukajarvi. Tudi v moški konkurenci je naslov odšel v ZDA. Zmagal je Red Gerard pred Kanadčanoma Maxom Parrotom in Markom McMorrisom, Slednji je tako ponovil uvrstitev iz Sočija. Lahko še korak naprej naredi v Pekingu?

In kdo so prvi nosilci olimpijskih kolajn v skokih prostega sloga (big air)? Anna Gasser in Sebastien Toutant (Avstrija in Kanada, zlato), Jamie Anderson in Kyle Mack (oba ZDA, srebro) ter Zoi Synnott Sadowski in Billy Morgan (Nova Zelandija in VB, bron).

Pa najboljši v deskarskem krosu? Michela Moioli in Pierre Vaultiere (Italija in Francija, zlato), Julia Mabileau Pereira des Sousa in Jarryd Hughes (Francija in Avstralija, srebro) ter Eva Samkova in Regino Hernandez (Češka in Španija, bron).  

V paralelnem veleslalomu je še tretjič na olimpijski zmagovalni oder stopil ŽAN KOŠIR (bronasta kolajna). Po drugem kvalifikacijskem času je v osmini finala premagal Korejca Sangkyum Kima in nato  v četrtfinalu Nemca Stefana Baumeistra, v polfinalu pa ga je za stotinko ugnal domačink Sanghoo Lee. Korejec je v finalu izgubil proti Švicarju Nevinu Galmariniju, Košir pa je bil boljši od Francoza Sylvaina Dufourja. TIM MASTNAK se je v debitantskem olimpijskem nastopu uvrstil na 16. mesto, v prvem krogu izločilnih dvobojev ga je premagal Glamarini, ROK MARGUČ pa je pristal na nehvaležnem 17. mestu. GLORIA KOTNIK je bila na svojih tretjih igrah prvič finalistka, osvojila je 15. mesto. V osmini finala je klonila proti na koncu četrti Aleni Zavarzini (Rusija). Bron je pripadel Nemki Ramoni Hofmeister, srebro njeni rojakinji Selini Jörg ter zlato Čehinji Ester Ledecki, ki je v Pjongčangu spisala »športno pravljico«, saj je zlato osvojila tudi v alpskem smučanju (superveleslalom).

Tim-Kevin Ravnjak: »Tudi v Koreji smo se srečali z virusom.«

»Z idejo olimpizma sem se prvič neposredno srečal na Olimpijskih igrah mladih v Innsbruscku leta 2012, kjer sem osvojil srebrno kolajno (zmagal je Američan Ben Ferguson, ki je bil v Pjongčangu četrti, op.p.). To je bil lep uvod v tiste prave igre, ki sem jih doživel dvakrat. V Sočiju in nato še v Pjongčangu. V Rusiji me je kar šokiralo zelo strogo varovanje, šlo je za preventivo pred morebitnimi terorističnimi napadi. V Koreji pa, zanimivo z današnje perspektive, je med prostovoljci izbruhnil nek virus in več so jih zato poslali v karanteno,« zanimivosti navaja TIM-KEVIN RAVNJAK»Na obeh prizoriščih mi je v zelo lepem spominu ostala otvoritvena slovesnost, vesel sem, da sem vse to doživel. Zadnjih tekem deskarjev prostega sloga, izjema je Laax, nisem spremljal, igre pa seveda bom. Pesti bom držal za naše in pa v žlebu za Japonce, ki so v zadnjem obdobju naredili velik korak naprej,« nam je še povedal Velenjčan, ki je že prvi letošnji dan preživel na snegu in sicer na Voglu, kjer je, kot pravi, neizmerno užival. Še bolj pa bo, ko bo v prihajajočih zimah na snowboard postavil svojo hčerko.

Kaja Verdnik: »Super vzdušje, nastop na igrah bi privoščila vsakemu športniku.«

Tako kot Ravnjak ima na igre čudovite spomine tudi KAJA VERDNIK. »Vzdušje je bilo čudovito, nastop na igrah bi privoščila prav vsakemu športniku. Gre za res izjemno, edinstveno doživetje. Pri meni je bila prisotna tudi velika trema,» se Koreje spominja v tem trenutku slovenska B reprezentantka, ki bo v teh dneh nastopila na tekmi evropskega pokala v švicarski Crans Montani. Tam je poleg Verdnikove še Max Kralj Kos, ki bo prav tako nastopil v žlebu, na tekmi v skokih prostega sloga pa se bosta pomerila Tinkara Tanja Valcl in Lenart Maligoj.

Srečno v Pekingu, Snowboard Team Slovenia!

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES