Na ekipni tekmi mešanih dvojic sedmo mesto za Žana Koširja in Glorio Kotnik

V nemškem Berchtesgadnu so alpski deskarji in deskarke z ekipno tekmo mešanih dvojic zaključili letošnjo sezono svetovnega pokala. Žan Košir in Gloria Kotnik sta se – tako kot na prvi ekipni tekmi sezone – uvrstila v četrtfinale. Po zmagah nad japonsko in avstrijsko dvojico sta ju v boju za polfinale izločila Američana Cody Winters in Iris Pflum, Slovencema je pripadlo končno sedmo mesto. Zmagala sta Avstrijca Fabian Obmann in Sabine Schöffmann.


Za Glorio Kotnik je uspešen tekmovalni vikend v nemškem Berchtesgadnu. (Foto: Miha Matavž)

Zadnjo tekmo sezono sta naša asa začela v predkrogu, kjer sta se pomerila z mlado japonsko dvojico Shogo Suminaga – Suzumi Maeda. Japonska najstnika izkušenima Slovencema nista mogla do živega. Žan Košir je deskarja, ki je v svetovnem pokalu debitiral v sredo na Rogli premagal za več ko sekundo (+ 1.20), tako da je Gloria Kotnik kljub večji napaki zanesljivo zaključila kvalifikacijski dvoboj (na koncu je prednost Slovencev znašala 56 stotink).

V prvem krogu je našo dvojico čakala precej težja naloga. Šesto uvrščena iz svetovnega prvenstva v Gruziji, Avstrijca Arvid Auner (na včerajšnji posamični tekmi je bil finalist) in Claudia Riegler. Auner je bil hitrejši od Koširja (29 stotink), a ne dovolj, da bi bila Rieglerjeva lahko mirna. Kotnikova je ob merjenju vmesnega časa pridobila pet stotink in s pospeševanjem ter posledično približevanjem izkušeno veteranko »prisilila« v tvegnje in odstop. Tudi v četrtfinalu – proti ameriški dvojici – je glavna vloga v »slovenski navezi« pripadla Kotnikovi. Izjemno razpoloženi Američan Cody Winters (včeraj na posamični tekmi drugi v kvalifikacijah in na koncu četrti; v malem finalu ga je premagal Rok Marguč) je bil hitrejši od Koširja, a slaba sekunda (94 stotink) prednosti se je v ženskem dvoboju skorajda stopila. Gloria Kotnik je namreč lovila in skorajda ujela Iris Pflum, na koncu je bila razlika samo 14 stotink. Slovenca sta tako osvojila končno 7. mesto, Američanoma pa v nadaljevanju tudi ni več uspelo zmagovati. Osvojila sta četrto mesto, v malem finalu sta izgubila proti italijanski dvojici Edwin CorattiLucia Dalmasso. Tudi v velikem finalu sta deskala »azzura«, a tako kot včeraj naši zahodni sosedi z razpletom niso bili tako zadovoljni kot v sredo na Rogli. Maurizio Bormolini in Elisa Caffont sta v velikem finalu namreč izgubila proti junaku Berchtesgadna Fabianu Obmannu in Sabine Schöffmann.

Mali kristalni globus sta osvojila Avstrijca Andreas Prommegger in Daniela Ulbing (209 točk) , Žan Košir in Goria Kotnik (98 točk) sta sezono zaključila na 9. mestu (uvrščenih je šestintrideset dvojic).

Tudi v pokalu narodov so se v alpskih disciplinah prvega mesta veselili Avstrijci (3918 točk), drugi so Italijani (3149 točk) in tretji Švicarji (2355 točk). Slovenska četverica (Tim Mastnak, Rok Marguč, Žan Košir in Gloria Kotnik) je zbrala 924 točk, kar je zadostovalo za 6. mesto. Točke svetovnega pokala v alpskih disciplinah so letos osvajale deskarke in deskarji iz sedemnajstih držav.   

»Sezona se je končala v podobnem slogu kot se je začela. Na prvi ekipni tekmi v Winterbergu sva bila šesta, tukaj sedma in obakrat je glavno vlogo odigrala Gloria. Danes nama je v boju proti Američanoma skorajda prideskala polfinale. Se bom v prihodnje moral še bolj potruditi in upam, da kmalu ujameva ekipne stopničke,« je po tekmi kompliment reprezentančni kolegici namenil Žan Košir. Tudi Kotnikova se, kar se stopničk tiče, strinja s starejšim kolegom: »Prepričana sem da bova z Žanom v naslednji sezoni osvojila tudi stopničke!« je odločna Gloria Kotnik, ki jo veseli dejstvo, da je zadnji tekmovali vikend znova ujela ritem in so občutki znova tisti pravi, kar je najboljša naložba za sproščeno pripravljalno obdobje in naslednjo sezono.

Žan Košir za naslednjo sezono napoveduje stopničke tudi v ekipni konkurenci. (Foto: Miha Matavž)

»Lepa tekma ob nekoliko slabših pogojih kot včeraj. Žan in Gloria sta imela lepo priložnost za uvrstitev med najboljše štiri. Žal se ni izšlo, vseeno sem z današnjim dnem, rezultatom in deskanjem naših dveh zadovoljen,« pa je po zadnji tekmi sezone povedal Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin, ki ga zdaj čaka analiza sezone.

Zvočne izjave:
>>> Žan Košir in Gloria Kotnik
>>> Jure Hafner

>>> Rezultati Berchtesgaden

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES