Na zimski Olimpijski festival potuje tudi deskarska četverica

Med 20. in 25. marcem bo na Finskem (Voukatti in Lahti) potekal zimski Olimpijski festival evropske mladine, kjer bo v osmih športnih panogah nastopilo 44 slovenskih športnic in športnikov. V ekipi so tudi štirje deskarji in sicer Tia Žagar, Valuk Markelj, Ožbe Kuhar in Lenart Maligoj, ki bodo najprej (22. in 23. marca) nastopili v skokih prostega sloga (big air), predzadnji in zadnji dan iger pa še v snežnem parku (slopestyle).


Lenart Maligoj, trener Anej Miglar, Tia Žagar, Ožbe Kuhar in Valuk Markelj. © Aleš Fevžer

Po Marguču slovenski zastavonoša še Kuhar

»Celotna reprezentanca z Brnika na Finsko odleti jutri zgodaj zjutraj, v nedeljo zvečer pa nas čaka slavnostna otvoritev. Tam bo slovensko zastavo ob biatlonki Lari Repinc vihtel naš Ožbe Kuhar, ki bo po Roku Marguču torej drugi deskar, ki mu je bila letos zaupana ta prijetna in častna olimpijska zadolžitev,« nam je pred odhodom na Finsko povedal naš trener Anej Miglar. Slovenska četverica bo v ponedeljek na uradnem treningu preizkušala park oziroma »kicker« v  Voukattiju, v torek (22.3.) pa jih čaka prva tekma (skoki, kvalifikacije). Finale skokov bo v sredo (23.3.). Sledi preklop na »park«, v četrtek (24.3.) bodo na sporedu slopestyle kvalifikacije, na zadnji dan iger (25.3.) pa finale. To bosta tudi edini deskarski tekmi na tokratnih igrah, ki se jih bodo vsi naši predstavniki udeležili prvič. Ob 17-letnem zastavonoši Kuharju bodo nastopili še njegova vrstnica Tia Žagar, leto mlajši Valuk Markelj in leto starejši Lenart Maligoj. Pred dvema letoma je slovensko deskanje na igrah v Sarajevu (deskali so na Bjelašnici) zastopal Bono Kralj Kos, ki je v snežnem parku zasedel 14. mesto. Tudi deskarja iz Polzele je na festivalu spremljal Miglar, ki tako že pozna olimpijsko vzdušje, seveda pa je preučil tudi karakteristike snežnega parka na Finskem.

»Snežni park v Voukattiju  je precej specifičen, a smo pripravljeni. Če bodo vsi naši prikazali svoje najboljše skoke in optimalne vožnje se lahko nadejamo dobrih rezultatov. Veseli bomo vsake uvrstitve v finale,« napoveduje naš trener, ki po prihodu domov ne bo imel veliko časa za počitek, saj že v nedeljo 26. marca s Kuharjem, Markljem, Žagarjevo ter mladinsko ekipo (Aljaž Sladič, Niko Lemark, Jaka Pančur) potuje v avstrijski Kaprun, kjer bo na sporedu (26.3. – 2.4.) finale serije World Rookie Tour na katerega se je uvrstila omenjena šesterica.

V Laaxu Valclova in Kralj Kos

V Švici (Laax) v teh dneh potekata predzadnji tekmi evropskega pokala za deskarke in deskarje prostega sloga v tej sezoni. V snežnem parku je slovensko deskanje v torek zastopala Tanja Tinkara Valcl (12. mesto), zmagala je »sveža« mladinska svetovna podprvakinja v parku in prvakinja v skokih, Britanka Mia Brookes. V nedeljo bo v Laaxu še tekma v snežnem žlebu na kateri bo nastopil Max Kralj Kos, starejši brat zgoraj omenjenega Bona.

Po veleslalomu na Rogli še slalom v Berchtesgadnu

Ta konec tedna bodo na sporedu tudi tri tekme svetovnega pokala. Češki Špindlerov Mlin gosti tekmo v snežnem parku (danes kvalifikacije, jutri finale), nemški Berchtesgaden pa posamični (jutri) in ekipni (v nedeljo) paralelni slalom. Slovenski deskarji bodo nastopili samo v soboto in sicer Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Marguč, ki se na Bavarsko odpravljajo danes.

Voukatti >>
Kaprun >>
Laax >>
Berchtesgaden >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES