Naj Mekinc na zadnji tekmi svetovnega pokala v snežnem parku dvaindvajseti

Potem ko je organizatorjem zadnje tekme sezone za svetovni pokal v snežnem parku (slopestyle) včeraj nagajalo vreme, so danes vendarle uspešno izvedli moške kvalifikacije in ženski finale. Naj Mekinc, edini slovenski predstavnik na tekmi v švicarski Silvaplani, je v drugi kvalifikacijski skupini zasedel 12. mesto, kar je zadostovalo za skupno 22. mesto.   


Naj Mekinc je na zadnji tekmi svetovnega pokala v snežnem parku zasedel 22. mesto. (Foto: GEPA pictures, Matic Klanšek)

»Sončno, nekaj oblakov, megle (še) ni,« se nam je zgodaj zjutraj s prizorišča javil Matevž Pristavec, strokovni vodja disciplin prostega sloga v slovenski reprezentanci in trener Naja Mekinca. 21-letni Ljubljančan včeraj zaradi goste megle ni dobil priložnosti za kvalifikacijski nastop, danes pa se je organizatorjem vendarle izšlo in so uspešno izpeljali ženski finale ter moške kvalifikacije. Megla ženske finalistke in moške – deskali so v dveh kvalifikacijskih skupinah – na srečo tokrat ni motila in ustavila. Je pa deskarke in deskarje oviral veter. Mekinc je nastopil v drugi kvalifikacijski skupini. Za zelo soliden prvi nastop je prejel oceno 53.66, v drugo pa se mu ni izšlo po pričakovanjih (26.33.)

»Usoden je bil drugi drsni objekt, kjer Naj ni izvedel načrtovanega,« je usodno napako v drugi vožnji (za rezultat je štela boljša) opisal Pristavec. Naš deskar (12. mesto v skupini in skupno 22. mesto) je za osmo uvrščenim domačinom Moritzom Thoenenom (v finale se je uvrstilo po osem najboljših iz vsake skupine) zaostal natanko 11 točk. Najvišjo oceno dneva je prejel Šved William Mathisen. Edini in to za obe vožnji je dobil več kot 80 točk (82.66, 87,00). S tem izkupičkom je tudi prvi favorit za finale, ki bo na sporedu jutri ob 13. uri.  Poleg Mathisena bo v finalu deskal še njegov rojak Sven Thorgren, pa štirje Japonci (Ruki Tobita, Hiroto Ogiwara, Taiga Hasegawa, Ryoma Kimata), trije domačini (poleg že omenjenega Thoenena še Moritz Boll in Nicolas Huber) in Kanadčani (Francis Jobin, Cameron Splading, Liam Brearley) dva Američana (Dusty Henricksen in Jake Canter) ter po en Finec Kalle Jarvilehto in Nizozemec Niek Van der Velden. 

»Z zadnjo tekmo sem zadovoljen. Konkurenca je bila izjemno močna, lahko rečem da je šlo za najtežjo tekmo v tej sezoni. Tudi sezono ocenjujem kot uspešno, saj sem dosegel svoj najboljši rezultat na posamični tekmi in v skupni razvrstitvi. Vrhunec sezone je bil zame vsekakor v Calgaryju in to ne toliko zaradi uvrstitve kot zaradi zelo dobrih voženj,« je tekmo in sezono ocenil Naj Mekinc. Z njegovim napredkom je zadovoljen tudi Matevž Pristavec: »Naj in ostali tekmovalci so napredovali. Uspel nam je preboj v finalni del tekme svetovnega pokala, tudi na svetovnem prvenstvu v Gruziji smo dosegli zastavljene cilje.« 

Pred moškimi kvalifikacijami je bil na sporedu ženski finale (s kvalifikacijami so deskarke opravile že v četrtek). Zmagala je – že tretjič v tej sezoni – Američanka Julia Marino, druga je bila Avstralka Tess Coady in tretja Avstrijka Anna Gasser. Urška Pribošič na zadnji tekmi svetovnega pokala v tej sezoni ni nastopila.  

Zvočne izjave:
>>> Naj Mekinc
>>> Matevž Pristavec 

>>> Rezultati Silvaplana

Matevž Pristavec

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES