Nepremagljiva Nika Križnar že zmagovalka poletne velike nagrade

Na peti tekmi poletne velike nagrade, karavana se je po več kot mesecu dni znova zbrala v romunskem Rašnovu, je Nika Križnar še petič ugnala vso konkurenco in si dve tekmi pred koncem tekmovanja že zagotovila skupno zmago, svojo drugo, skupno pa četrto zaporedno za Slovenijo, lani in predlani je bila najboljša Urša Bogataj. Danes sta uspeh dopolnili Ema Klinec na 2. mestu in z rezultatom kariere 15-letna Ajda Košnjek na 5. mestu.

Najboljše tri na prvi tekmi v Rašnovu © SloSki 

Na srednji skakalnici v Rašnovu je Nika Križnar od konkurence odskočila že v prvi seriji z uradnim ženskim rekordom naprave pri 98 metrih in s 120,1 točkami. Več kot deset točk je z 88 metri ter 107,4 točkami zaostajala Ema Klinec na drugem mestu, tretja je bila Japonka Nozomi Marujama z 89.5 metri in 103,0 točkami. Ajda Košnjek je zasedala 8. mesto s 84 metri in 90,5 točkami, Katra Komar je z 82.5 metri in 87,1 točkami zasedala 14. mesto, razočarana Nika Prevc je z 81 metri in 82,6 točkami zasedala 17. mesto.

V finalni seriji mlada Prevčeva ni izboljšala uvrstitve, s 83 metri in skupno 169,3 točkami je končala na 17. mestu. Uvrstitev je zadržala tudi Komarjeva s 84.5 metri in 176,8 točkami na 14. mestu. S četrto oceno finala, skočila je 89.5 metrov pa je s 195,4 točkami do 5. mesta napredovala 15-letna Košnjek, s čimer je za pet mest izboljšala uvrstitev kariere. Boj za stopničke je bil srdit, potem ko je Marujama z 88.5 metri prevzela vodstvo z 211,6 točkami. Pri 84 metrih je v znova precej slabših razmerah kot tekmice, pristala Klinec, na koncu pa je zbrala toliko točk kot Marujama, s katero si je torej razdelila mesto, na koncu drugo. Še enkrat je odskočila Križnarjeva, ki je s 93 metri tudi v finalu imela najboljši rezultat med vsemi in je tako prišla do pete zmage na peti tekmi z 238,7 točkami.

Najboljša ekipa © SloSki

Nika Križnar je dve tekmi pred koncem tako že zmagovalka poletne velike nagrade, drugič v karieri, prvič ji je to uspelo v pandemičnem poletju 2020 z zmago v Frenštatu. Predlani in lani je skupno zmagala Urša Bogataj, pred slovensko prevlado je vseh osem izvedb dobila Japonka Sara Takanaši. Slovenke so z današnjo tekmo prevzele vodstvo tudi v pokalu narodov.

Naslednja tekma skakalke čaka že jutri, nato pa le še finalna v Klingenthalu v začetku oktobra.

Izjavi po tekmi

Nika Križnar: “Za mano je super dan. Včeraj sem se malo še lovila, v prvem delu leta sem preveč pritiskala na smuči in enostavno nisem zadihala. Danes sem to spremenila, poizkušala sem iti po višji poti, se prepustiti, postavljati smuči in delati telemark. To se je izkazalo za zelo dobro. Upam, da jutri pokažem takšne ali pa celo boljše. Čestitke pa seveda tudi Emi, ki je zraven mene stala na stopničkah. Vesela sem, da poleg mene na stopničkah lahko vidim sotekmovalke, kar mi veliko pomeni.”

Ema Klinec: “Lep moj uvod v poletno veliko nagrado. Sem sem prišla potestirati formo, tudi kje sem z opremo. Na treningu je res kazalo še bolje, a vse skupaj je super. Res sem vesela, v Rašnovu še nisem imela posamičnih stopničk. Zdaj pa samo dalje.”

Uradni rezultati >>

Deli novico