Nika Prevc ima veliki kristalni globus!

Nika Prevc je zmagovalka sezone svetovnega pokala za sezono 2023/24! Tekmo pred koncem letošnje sezone ima že neulovljivo prednost v skupni razvrstitvi in je postala druga Slovenka z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na današnji tekmi na letalnici v Vikersundu je s 190.5 metri postavila osebni rekord, na koncu pa je osvojila 11. mesto. Ema Klinec je zasedla 3. mesto, skupno zmago na norveški turneji je potrdila Norvežanka Eirin Maria Kvandal, nov ženski svetovni rekord je z 230.5 metri postavila Norvežanka Silje Opseth.

Nika Prevc, foto: NordicFocus

Nika Prevc je na današnji tekmi morala zgolj varno pristati v prvi seriji in zmaga v skupni razvrstitvi bi bila njena. To ji je z novim osebnim rekordom pri 190.5 metrih več kot zanesljivo tudi uspelo in slavje bi se lahko začelo! Ta polet jo je peljal na 10. mesto po prvem skoku, vodila je z 202 metroma Eirin Maria Kvandal pred rojakinjo Silje Ospeth z 203 metri, tretja je bila s 197 metri Ema Klinec. Nika Križnar s 182 metri zasedala 11. mesto.

V finalni seriji je Križnar poletela 184.5 metrov in je na koncu s 328,6 točkami zasedla 10. mesto med 17 skakalkami. Prevc skok ni uspel, s 161 metri in 303,5 točkami je prvo tekmo v poletih končala na 11. mestu. Za prve uradne slovenske stopničke na letalnicah na tekmi svetovnega pokala je z 203 metri v finalu in s skupno 375,9 točkami poskrbela Ema Klinec, ki je zasedla 3. mesto. Svetovni rekord skakalk je nato popravila Opseth z 230.5 metri, v poskusni seriji je pri 236.5 metrih padla, na tekmi pa je zbrala 425,2 točk za končno 2. mesto. Znova je zmagala Kvandal, v finalu z 212 metri in 431,2 točkami, s tem pa je le potrdila skupno zmago na norveški turneji.

V svetovnem pokalu ima Nika Prevc tekmo pred koncem sezone 189 točk prednosti pred Avstrijko Evo Pinkelnig, ki je danes končala na 9. mestu.

Ema Klinec, Eirin Maria Kvandal, Silje Opseth, foto: NordicFocus

Izjave po tekmi

Ema Klinec (MP3): “Danes sem zelo zadovoljna, da mi je uspelo najti pravo ravnovesje med temu koliko si upam glede na formo in kaj želim na tej tekmi doseči. Lepo sem poskakala, dovolj je bilo za stopničke. Vse skupaj mi daje motivacijo za nadaljno delo. Najbolj pomembno pa je, da sem uživala v vsakem poletu posebej in bi si želela še. Na žalost je včeraj odpadlo in bo potrebno počakati na naslednje leto.”

Nika Križnar (MP3): “S skoki sem delno zadovoljna, niso še pravi, kot bi si sama želela. Na žalost se ni izšlo po mojih navečjih željah, želela sem preskočiti magičnih 200 metrov. Potrebno si je pustiti cilje za naslednja leta, upam, da jih čim prej osvojim. Čestitke Emi za uvrstitev med top 3.”

Nika Prevc (MP3): “Jaz danes nimam dovolj kapacitete za vsa ta čustva, ki so me prevzela. Na eni strani mi je bilo žal vsakega metra na skakalnici, a na drugi me je povsem povozila vsa sreča ob zmagi v skupnem seštevku.”

Zoran Zupančič (MP3): “V Vikersundu smo zaključili, veseli. Ponovno stopničke, Ema je dokazala, da je letalka, kljub skrhani formi v zadnjem obdobju ji je uspelo, da je šla na štenge. Nika Prevc je lepo stopnjevala svoje nastope, prišla do svojega osebnega rekorda. Nika Križnar si je izredno želela dvestotice. Težke razmere v finalu, zato je bilo nekaj slabe volje. Počasi zaključujemo sezono. V Planico pridemo že veseli, kajti tisto stvar, ki smo jo skrbno peljali skozi sezono, smo tudi skrbno pripeljali do konca v Planico. Se vidimo!”

Finalna tekma svetovnega pokala bo na sporedu v Planici na srednji skakalnici v četrtek, 21. marca ob 17. uri.

Uradni rezultati >>

Deli novico