Nova prevlada skakalk – Bogatajeva v Oberhofu pred Križnarjevo

Na predzdanji tekmi svetovnega pokala v olimpijski sezoni 2021/22 je Urša Bogataj v Oberhofu zmagala pred Niko Križnar, Ema Klinec je bila 5., Nika Prevc pa 11., Slovenke pa so tako že osvojile pokal narodov.

Urša Bogataj in Nika Križnar © SloSki

Na novem prizorišču svetovnega pokala za smučarske skakalke, v nemškem Oberhofu, so Slovenke znova zavzele najvišja mesta. Urša Bogataj je z 98 metri in 130,5 točkami vodila že po prvi seriji, le pol točke je s 96.5 metri zaostajala Nika Križnar, tretja je bila Katharina Althaus s 93.5 metri in 123,3 točkami. Četrto mesto si je z Marito Kramer delila Ema Klinec, imeli sta 118,1 točk, odlična 9. je bila Nika Prevc z 92 metri in 111,0 točkami. Žal je v slabih razmerah na 31. mestu obstala Špela Rogelj, Jerneja Brecl pa je na 38. mestu prav tako ostala brez točk svetovnega pokala.

Najboljše tri na prvi tekmi v Oberhofu © SloSki

V finalni seriji je Prevčeva skočila 80.5 metrov, skupno 213,8 točk pa jo je popeljalo do končnega 11. mesta na današnji tekmi. Klinčeva je pristala pri 89 metrih, 238,2 točk pa je bilo dovolj za visoko 5. mesto na prvi tekmi za njo po olimpijskih igrah. Kramerjeva je veliki kristalni globus potrdila s 6. mestom, boj za zmagovalni oder pa je napovedala Althausova s 95.5 metri in 254,8 točkami, a naši šampionki sta ponudili zanesljiv odgovor. Križnarjeva je z enako daljavo zbrala 261,1 točk, Bogatajeva pa je do druge zmage v karieri skočila z 98 metri in 266,8 točkami! S tem je bila tudi uradno potrjena zmaga v pokalu narodov za Slovenijo!

Veselje slovenske ekipe © SloSki

Izjave po tekmi

Urša Bogataj (MP3): “Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Vse tri skoke sem naredila kar dovolj dobre. Danes je bilo to dovolj za zmago in sem zelo vesela. Želim si le, da bi še jutri kolikor toliko v redu odskakala.”

Nika Križnar (MP3): “Današnji dan je stekel kar v redu glede na to koliko težav sem imela v poskusnem skoku. Na koncu drugo mesto, prvo pa za Uršo Bogataj, kaj bi si želela še boljšega? Res sem vesela, da sem slišala himno po zaslugi Urše. Škoda za Špelo, ki ji ni uspel skok, lahko bi bili še boljši, a pustimo to še za jutri. Res sem vesela, da sem dala še tisti maksimum iz sebe, ker sem imela kar nekaj težav z zdravjem in sem vesela, da sem tukaj.”

Zoran Zupančič (MP3): “Finale je še pred nami. Danes znova zelo uspešna tekma za nas. Dvojna zmaga, zdaj bomo začeli šteti te, ne samo posamične zmage. Tudi lep ekipni uspeh, s tem smo si priborili lepo prednost pred ostalimi narodi in jutri dvigujemo pokal za zmago v pokalu narodov. Ta trofeja nam je v naši zbirki še manjkala. To bo nek čustven trenutek našega štiriletnega dela. To je rezultat vseh skupaj, punc kot skakalk, vodstva in mene kot trenerja, vseh ostalih. Res smo veseli, da smo to zapeljali na tak način. To bo jutri prva tovrstna nagrada, ki bo prispela v Slovenijo kdajkoli. Druga stvar – jutri se poslavljamo od naše kapetanke Špele Rogelj, ki se je odločila, da zaključi svojo športno pot. Kot trener lahko komentiram, da sem jo skozi ta štiri leta vzljubil. Poznam jo že od prej. Zraven je bila pri vseh stvareh, ki so se zgodile z ženskimi skoki v Sloveniji. Je tudi prva zmagovalka tekme za svetovni pokal, bila je tudi na vseh prvih tekmovanjih, na prvem svetovnem prvenstvu, bila je članica vseh ekip, ki so osvojile prve medalje, prve zmage. S tem je spisala neverjetno zgodovino naših ženskih smučarskih skokov. Še bolj pa lahko cenimo njeno srce, ki ga je dala smučarskim skokom in naši ekipi, zato jo bomo pogrešali in ji želimo srečo in zdravje pri njenem nadaljnem življenju.”

Jutri bo v Oberhofu na sporedu še finalna tekma 11. sezone svetovnega pokala.

Uradni rezultati >>

Deli novico