Orli poleteli nad Planico za novo slovensko veselico

Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so pred 20.000 gledalci v sanjski planiški kulisi poleteli do nove zmage, tokrat na ekipni preizkušnji.

Zmagovalna ekipa © BoBo

Sobotni športni praznik v Planici si je ogledalo 20.000 gledalcev, ki so pričarali sijajno navijaško kuliso v prekrasnem sončnem vremenu. Organizatorji so ekipno tekmo začeli neposredno s prvo serijo v konkurenci ob 9.45 uri, domači skakalci pa so bili osrednji favoriti preizkušnje. Včerajšnji junak, Žiga Jelar, je tekmo za Slovenijo odprl z 224.5 metri, kar je bilo dovolj za 2. mesto po prvi skupini, saj je Norvežan Marius Lindvik pristal pri 240 metrih. Že v drugi skupini je Peter Prevc z 226 metri ugnal Bendika Jakobsena Hegglija, ki je pristal pri 214 metrih in Slovenija je povedla. V tretji skupini je zablestel Timi Zajc z 240.5 metri, Norveški odgovor pa je s poletom serije v zadnji skupini ponudil Halvor Egner Granerud z 244 metri. Po prvi seriji je Slovenija imela 782,3 točk, Norveška 766,7 in Avstrija na tretjem mestu 742,3 točk.

Jelar je finalno serijo odprl z 227 metri, Lindviku pa se je z 241.5 metri še enkrat močno smejalo, tako kot tudi sotekmovalcem, s katerimi so znova prevzeli vodstvo. Nato je stvari na svoje mesto znova postavil Peter z 236 metri, Heggli pa je tokrat pristal pri 208 metrih in pot do slovenske zmage se je zdela odprta. Le to sta potrdila Zajc s sijajnimi 241 metri in Lanišek z 237.5 metri, naši pa so tako poskrbeli za novo veselico pod Poncami. Zmagali so s skupno 1601,1 točkami, Norvežani so zbrali 1576,9 točk, Avstrijci na tretjem mestu pa 1544,2 točk.

Izjava po tekmi

Peter Prevc: “Vzdušje med tekmo je bilo kar napeto, ker se je izkazalo, da so Avstrijci in Norvežani čez noč nekaj dodali. Konec koncev smo bili le Slovenci včeraj kakšno uro ali dve dlje na skakalnici kot ostali, tako da smo imeli manj časa za regeneracijo. Vedeli smo, da se danes lahko zgodi vse, bili smo osredotočeni, na koncu pa se je vse srečno razpletlo za Slovenijo. Smo srečni in zadovoljni. Kar pa se tiče mojih skokov, je bil drugi vidno boljši kot prvi. Drugi je bil veliko bolj točen na mizi, je pa super da ni velikih tehničnih napak, ampak zgolj točnost na mizi.“

V pokalu narodov so naši danes prehiteli še Nemce, za vodilno Avstrijo pa pred jutrišnjo finalno tekmo sezone zaostajajo 194 točk.

V seštevku Planica 7 je vodstvo prevzel Zajc pred Petrom, Kraftom, Jelarjem in Laniškom. Jutrišnja tekma bo izpeljana brez poskusne serije.

Uradni rezultati >>

Fotogalerija >>

Deli novico