Zastavonoša na otvoritvi 43. FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici bo Peter Prevc

Davnega leta 2011 se je Smučarska zveza Slovenije odločila, da stopi na pot velikih. S kandidaturo za FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju smo uspeli leta 2018, ko nam je Mednarodna smučarska zveza zaupala organizacijo tega prestižnega dogodka. Zdaj je prišel čas, da s prednostjo domačega snega, športnice in športniki dokažejo, da sodijo v sam svetovni vrh. Skupaj s strokovnim vodstvom slovenskih reprezentanc je svoje cilje pred pričetkom prvenstva v Hotelu Grand Plaza v Ljubljani svoje cilje za vrhunec te sezone predstavilo 11 skakalcev in skakalk, ki bodo zastopali Slovenijo na domačem prvenstvu.

Peter Prevc, Domen Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek in Lovro Kos © BoBo

Na začetku novinarske konference so športniki in športnice soglasno izglasovali, da bo zastavonoša na otvoritvi svetovnega prvenstva v torek, 21. 2. ob 20.23 uri v Kranjski Gori Peter Prevc.

Moška skakalna reprezentanca na SP Planica 2023

 • Žiga Jelar
 • Lovro Kos
 • Anže Lanišek
 • Domen Prevc
 • Peter Prevc
 • Timi Zajc

Soglasen izbor Petra Prevca za zastavonošo © BoBo

Borut Meh, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo

Končno smo dočakali trenutek, da je pred nami nordijsko svetovno prvenstvo. V panogah smučarski skoki in nordijska kombinacija smo si zastavili cilje, ki so kar visoki in govorijo tudi o nekaj medaljah na tem prvenstvu. Verjamem, da so naši tekmovalci motivirani. Seveda motiv mora biti tudi v vseh nas. Verjamem, da bodo tekmovalci in tekmovalke s svojimi rezultati in napovedmi privabili tudi veliko število gledalcev v Planico. Planica pa ne sme biti samo dobra po tekmovalnih rezultatih, verjamem, da bo dobra tudi po finančnih rezultatih. Na tej osnovi bomo lahko nordijci smelo nadaljevali svoj proces in opravljali svoje delo v panogi ter nadaljevali z dobrimi rezultati. Vsem športnikom in športnicam želim uspešno, vse pa vabim v Planico!

Robert Hrgota, glavn trener moške skakalne reprezentance

Vsi smo v pričakovanju, morda malce že nestrpni. A verjamem, da ko se bo začelo, bodo fantje pokazali tisto, kar pričakujemo že celo sezono. Verjamem, da bo domači teren pred domačimi gledalci prednost za nas.

Timi Zajc

Vzdušje bo drugačno, skakalnico pa vsi poznamo. Upam, da bom dobro skakal in se uvrstil v ekipo.

Anže Lanišek

Čaka nas še nekaj treninga v miru in to bo dovolj za vse skupaj.

Domen Prevc

Od Planice pričakujem eno res dobro vzdušje, lepo kuliso in lepo vreme. Rezultatsko bomo skakalci zagotovo pobrali ene stopničke, gledalcem pa bomo pričarali pravo vzdušje in kvalitetne skoke, da bomo vsi skupaj v Planici res lahko uživali.

Žiga Jelar

Nekaj manjših popravkov in potem bom z vsem tam, kjer si želim biti. Prvenstvo že komaj čakam, to je edinstvena priložnost, da se v najboljši luči dokažemo pred domačimi navijači.

Peter Prevc

Čast in ponos je, da bom lahko nosil zastavo na otvoritveni slovesnosti, s tem bom reprezentanco popeljal skozi trenutek, ko se prvenstvo začne. Tega ravno ne naredi vsak, te časti na domačem snegu nima vsak. Komaj že čakam, da se prvenstvo začne, da bo konec čakanja in da pokažem, koliko bom v tistem dnevu sposoben.

Lovro Kos

Posebnih pričakovanj nimam, saj trenutno nisem v formi, da bi lahko rekel, da bom zagotovo v ekipi ali pa denimo med 15 ali celo na stopničkah. Zelo vesel bom, če sploh pridem v ekipo, ker so vsi fantje res močni. Čaka me res težek boj.

Zoran Zupančič, Katra Komar, Nika Križnar, Nika Prevc, Maja Vtič, Ema Klinec © BoBo

Ženska skakalna reprezentanca na SP Planica 2023

 • Ema Klinec
 • Katra Komar
 • Nika Križnar
 • Nika Prevc
 • Maja Vtič

Zoran Zupančič, glavni trener ženske skakalne reprezentance

Ekipa se je delno letos spremenila, mogoče tudi malenkost ženski smučarski skoki. Pet deklet, ki bodo odpotovale v Planico, je v zadnjem obdobju dokazalo, da smo lahko močni. Cilji so visoki, kljub poškodbi Urše Bogataj jih nismo spreminjali. Mogoče malenkost ekipno, a mislim, da tudi tam lahko presenetimo.

Ema Klinec

Že pred sezono sem na treningih dobro skakala, vprašanje časa je bilo, kdaj se bo to začelo kazati na tekmah. Pripravljenost je super in s tem sem zadovoljna, samozavest je tu, dodaten cilj pa je domače svetovno prvenstvo.

Nika Križnar

Upam, da gre samo navzgor. Pripravljam se na vse skupaj, z razlogom sem izpustila tekme v preteklosti. Zdaj sem osredotočena le še na svetovno prvenstvo. Cilj je medalja na prvenstvu, to je visok cilj. Najbolj pomembno pa mi je, da ekipa funkcionira.

Nika Prevc

Seveda imam željo po medalji, a prva realna želja je, da prikažem res dobre skoke, saj bom potem domov lahko odšla zadovoljna.

Maja Vtič

Pripravljenost se izboljšuje iz vikenda v vikend. Glede na to, kako se je sezona odvijala, pričakovanj za Planico nisem imela. Bi bila pa zadovoljna, da se uvrstim v ekipo za ekipno tekmo in da bi nastopila na vseh tekmah. Rezultat upam, da bom stopnjevala, kot je bilo to v zadnjih vikendih in videli bomo, do kam me to prinese.

Katra Komar

Upam, da bom pokazala svoje najboljše skoke, da si ne nalagam preveč bremena in da bo vse skupaj minilo v sproščenem vzdušju.

Deli novico