Peter Prevc po sedmih letih znova najboljši v državi, Ema Klinec ubranila naslov

V Kranju je pod žarometi pod Šmarjetno goro potekalo člansko državno poletno prvenstvo, prvaka pa sta postala Peter Prevc (SK Triglav Kranj) in Ema Klinec (SSK Norica Žiri). V konkurenci mešanih ekip je bila najboljša SSK Norica Žiri.

Najboljši v članski konkurenci © SloSki

Peter Prevc (SK Triglav Kranj) je v Kranju na tekmi poletnega državnega prvenstva vodil že po prvi seriji s skokom dneva, dolgim 107 metrov, a je imel nekaj težav pri doskoku, skupno je zbral 124,6 točk. Drugi je bil branilec naslova, Anže Lanišek (SSK Mengeš), ki je skočil 104.5 metrov, zbral pa je 123,6 točk, tretje mesto je zasedal svetovni prvak Timi Zajc (SSK Ljubno BTC) s 104 metri in 122,7 točkami. V finalni seriji se mesta na zmagovalnem odru niso spremenila. Najboljša sedmerica skakalcev je skočila z naletnega mesta nižje, v obratnem končnem vrstnem redu so bili to Mark Hafnar (SK Triglav Kranj), Rok Oblak (SSK Norica Žiri), Žiga Jelar (SK Triglav Kranj) ter Lovro Kos (SSK Ilirija), ki je imel daljavo finala s 106.5 metri, a je zaradi slabšega doskoka končal na 4. mestu. Tretji je bil s 105 metri v finalu in z 257,7 točkami Zajc, srebro je osvojil Lanišek s 105.5 metri v finalu in s skupno 260,5 točkami, naslova državnega prvaka pa se je po letu 2016 znova razveselil izkušeni Peter Prevc, ki je v finalu pristal pri 105.5 metrih, zbral pa je 261,0 točk.

V konkurenci skakalk je bila v obeh serijah prepričljivo najboljša Ema Klinec (SSK Norica Žiri) s 103 in 108 metri, potem ko je v finalu skakala zaletno mesto nižje od konkurence. Zbrala je 258,3 točk. Srebro je osvojila Nika Prevc (SK Triglav Kranj) s 101.5 in 107 metri ter 244,8 točkami, bron pa Nika Križnar (SSK Norica Žiri) s 100 in 103.5 metri ter 233,8 točkami. Sledile so Ajda Košnjek (NSK Tržič FMG), Urša Vidmar (SSK Ilirija) in Katra Komar (SSK Bohinj) do šestega mesta.

V konkurenci mešanih ekip je bila prepričljiva ekipa SSK Norica Žiri (Nika Križnar, Marcel Stžinar, Ema Klinec in Rok Oblak) pred NSK Tržič FMG (Taja Bodlaj, Ožbe Zupan, Ajda Košnjek in Jaka Drinovec), bron je osvojila prva ekipa SK Triglav Kranj (Nika Prevc, Mark Hafnar, Teja Pavec in Peter Prevc).

Izjavi po tekmi

Peter Prevc: “Razplet je zame presenečenje. Res nisem pričakoval, da bom najmočnejši, ampak tako se je izkazalo. S fanti smo vedno precej izenačeni, na svetovnem pokalu pa se naredijo večje razlike kot na treningu. Na državnem prvenstvu nervozen nikoli nisem, se je pa že začelo zbadanje kako je lahko najstarejši v prvi seriji lahko vse preskočil. Če ta naslov primerjamo s kakšnimi drugimi rezultati letos, se težko kam uprem. Na poletni veliki nagradi nisem bil uspešen, morda je to torej majhen obliž na veliko rano septembrskega dela treningov.”

Ema Klinec: “Finalni skok je bil tisti moj skok. Zelo lep, z noge, tudi telemark, kar je pri tej dolžini ob vetru v hrbet kar težko narediti. Ko sem v finalu štartala, sem si rekla, da če bom kdaj želila serijsko zmagovati v svetovnem pokalu, bo potrebno znati tudi to. Danes mi je uspelo in upam, da mi bo tudi pozimi.”

Uradni rezultati >>

Deli novico