Prva deskarska tekma v letu 2022 Japonki in Kanadčanu

Včeraj zvečer po našem času je kanadski Calgary gostil finale prve deskarske tekme za svetovni pokal v koledarskem letu 2022. V snežnem parku Winsport sta bila z zmagami najlepših novoletnih čestitk deležna Japonka Kokomo Murase in domačin Sebastien Toutant. Edina slovenska predstavnica na tekmi, Urška Pribošič, je preizkušnjo v snežnem parku (slopestyle) zaključila v silvestrskih kvalifikacijah, pripadlo ji je končno 14. mesto.Zmagovalca prve deskarske tekme v koledarskem letu 2022 sta Murasejeva in Toutant. (Foto: Canada Snowboard) 

Prva »slopestyle« zmaga za mlado Japonko

V ženski konkurenci je bil vrstni red na vrhu identičen kot po kvalifikacijah. Prve zmage v olimpijski disciplini snežni park (slopestyle) se je tako veselila 17-letna Japonka Kokomo Murase, ki je s tem dosegla peto uvrstitev na zmagovalni oder in po zmagi na uvodnem »big airu« sezone v švicarskem Churu še drugo zmago v svetovnem pokalu. Na tekmah najvišjega ranga pod okriljem FIS je Japonka debitirala prva v Calagaryu, pred dvema letoma. Drugo mesto je pripadlo njeni šest let starejši rojakinji Miyabi Onitsuka, ki je za mlajšo kolegico z odlično drugo vožnjo zaostala za zgolj 0.40 točke! Kavbojski klobuk, ki ga prejmejo prvouvrščeni, si je na domačem »Snow Rodeu« še drugič (po zmagi leta 2020) nadela domačinka Laurie Blouin, s 25 leti najstarejša med osmimi finalistkami.

Seb Toutant odločno v boj za olimpijsko vozovnico

Tudi v moški konkurenci so pomembno vlogo igrale izkušnje. Zmagal je namreč najstarejši finalist, 29-letni domačin Sebastien Toutant. Zasluženo, nepremagan je ostal tako v prvi kot tudi drugi vožnji (za končni sešetvek sicer šeteje le boljša izmed obeh). Aktualni svetovni podprvak je po Laaxu 2020 znova stal na najvišji stopnički v svetovnem pokalu, še petič v karieri pa je zmagal (tri zmage ima s parka in dve s skokov). Kako zelo močni so Kanadčani pove dejstvo, da si popularni Seb, olimpijski prvak v skokih iz Pjongčanga 2018, v »konkurenci« rojakov (Mark McMorrisMax Parrot, Darcy Sharp, Liam Brearley, Cameron Spalding, …) še ni zagotovil vozovnice za Peking 2022. Z včerajšnjo zmago je sicer na zelo dobri poti, da se le zasidra v elitni kanadski četverici, ki bo na olimpijadi deskala v »park« disciplinah (snežni park, skoki prostega sloga). Drugo mesto si je včeraj z drugo vožnjo prideskal Norvežan Mons Roisland, tretje pa s prvo Američan Luke Winkelmann. 21-letnik je za prve stopničke trepetal vse do konca, saj je zadnji, kot najboljši kvalifikant deskal izkušeni domačin Mark McMorris, ki pa se je na koncu moral zadovoljiti s četrtim mestom. Za severnoameriškim kolegom je »zaostal« za nekaj več kot eno točko.

Urška Pribošič štirinajsta, Naj Mekinc zaradi poškodbe gležnja ni deskal

Oba Slovenca sta z deskanjem na kanadskem zahodu zaključila na silvestrovo. Urška Pribošič je finale osmerice zgrešila za šest mest (14. mesto), Naj Mekinc pa, potem ko si je na ogrevalni vožnji poškodoval gleženj, ni nastopil. 

Deskarji in deskarke prostega sloga se s Kanade selijo v ameriški Mammoth Mountain, kjer bodo v četrtek (6.1.2022) na sporedu moške in ženske kvalifikacije tekme svetovnega pokala v snežnem parku in ženske kvalifikacije v snežnem žlebu, 7. januarja še moške v žlebu, v soboto pa finale obeh disciplin. V snežnem žlebu bo Slovenijo zastopal Tit Štante, v snežnem parku pa, če bo uspešno saniral poškodbo gležnja, Naj MekincUrška Pribošič iz Calgaryja potuje v Evropo, kjer se bo pripravljala na tekmo svetovnega pokala v švicarskem Laaxu (13.1. – 16.1. 2022).

Naslednji vikend bodo znova aktivni tudi alpski deskarji in krosisti. Prvi bodo deskali v švicarskem Scuolu (8.1.), drugi pa v ruskem Krasnoyarsku (7.-9.1.).

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES