PVN: Urša Bogataj potrdila skupno zmago, Nika Prevc prvič na stopničkah

Na predzadnji posamični tekmi poletne velike nagrade za smučarske skakalke je v težkih razmerah v romunskem Rašnovu Urša Bogataj zaostala le za Avstrijko Evo Pinkelnig, uspeh je dopolnila s prvimi stopničkami v karieri Nika Prevc. 

Najboljše tri na četrti posamezni tekmi sezone 2022 © SloSki

Že včeraj zvečer je v Rašnovu odjeknila neprijetna novica o poškodbi Nike Križnar, ki je na vadbi po treningu na skakalnici zvila desni gleženj in je bila tako danes žal zgolj v vlogi gledalke ob skakalnici. 

Tekmo spremenljivih razmer je zanesljivo dobila Eva Pinkelnig z 92.5 in 88.5 metri in 233,5 točkami pred na koncu drugouvrščeno Uršo Bogataj, ki je z nižjega zaletišča skočila dvakrat po 85 metrov, zbrala pa je 217,0 točk. S tem je Bogatajeva že ubranila lansko skupno zmago v seštevku poletne velike nagrade. Uspeh kariere na članski ravni je vpisala Nika Prevc z 81 in 92 metri ter 209,3 točkami na tretjem mestu za prve stopničke v karieri.

Odlična je bila tudi izkušena Maja Vtič, ki je s 84 in 88 metri ter 199,0 točkami končala na 7. mestu, Katra Komar je s 74.5 in 80 metri ter 175,0 točkami zasedla 14. mesto, točke pa je na 25. mestu osvojila tudi Jerneja Repinc Zupančič. Organizatorji v Romuniji so imeli nekaj težav pri izračunu točk, saj so sprva pozabili upoštevati znižanje zaletišča s strani žirije za Bogatajevo, kar ji je odneslo dodatne točke, po poravku pa se je s 4. mesta zmagovalka dveh tekem te sezone še drugič uvrstila na drugo mesto.

Pred zadnjo posamično tekmo sezone v Klingenthalu ima Urša Bogataj 360 točk, drugouvrščena Nika Križnar 240, tretja je Francozinja Josephine Pagnier s 187 točkami. Vse je odločeno tudi v pokalu narodov, ki bo prav tako znova pripadel Slovenkam, ki imajo kar 859 točk, drugouvrščene Avstrijke so zbrale 442 točk, tretje Nemke pa imajo 410 točk.

Jutri bosta Urša Bogataj in Nika Prevc nastopili še na tekmi mešanih parov.

Izjave po tekmi

Urša Bogataj (MP3): “Z današnjimi skoki nisem ravno najbolj zadovoljna. Letos imam sicer kar veliko nihanj in potem je kakšen dan zelo v redu, kakšen dan pa je tudi slabši in zato sem danes malo slabše volje. Ampak vseeno se mi zdi, da moram uživati tudi v tem, kar je bilo.”

Nika Prevc (MP3): “S prvimi stopničkami sem zelo zadovoljna. Po prvem skoku mi zaradi napake sicer ni kazalo na tako dober rezultat, a se mi je uspelo za drugo serijo zbrati, da sem prikazala enega svojih pravih skokov.”

Zoran Zupančič: “Nekaj spremenljivih razmer, dež in tudi zanimive vetrovne razmere. Razplet je bil danes, glede na trening presenetljiv. Urša Bogataj je tam res odstopala od konkurence tudi z bistveno nižjega zaletišča. Zaradi tega sem se tudi odločil, da bo z bistveno nižjega zaletišča nastopila tudi na tekmi, saj smo se malenkost ustrašili za njeno koleno. Skoki na treningu so bili izredno dolgi, a danes Urša ni bila Urša, kljub temu pa izvrstno drugo. Presenetila je najmlajša Nika Prevc z njenim najboljšim rezultatom, presenečenje pa tudi Maja Vtič na 7. mestu. Med 15 tudi Katra Komar, žal pa danes ni nastopila Nika Križnar zaradi poškodbe na aktivaciji.”

Uradni rezultati >>

Deli novico