Ricco Gross je zelo zadovoljen s prvimi vtisi

Na Pokljuki je danes potekal odprt trening za medije slovenske biatlonske reprezentance, ki ji od začetka letošnje sezone poveljuje nemški biatlonski strokovnjak Ricco Gross. Nekdanji vrhunski biatlonec je zelo zadovoljen s tem, kako poteka do sedaj opravljeno delo.

Ricco Gross Foto: Krištof Globočnik

Na Pokljuki so se medijem na treningu predstavili Rok Tršan, Miha Dovžan, Lovro Planko, Toni Vidmar, Anamarija Lampič, Živa Klemenčič in Polona Klemenčič. Po študijski odsotnosti se je s polno energijo vrnil tudi Alex Cisar, na žalost pa je manjkal Jakov Fak, ki mu je zagodla bolezen. Celoten trening je stalno nadziral novi glavni trener Ricco Gross, ki je v proces treninga uvedel nekaj sprememb, veliko poudarka je predvsem na streljanju.

Kako ste zadovoljni s temi prvimi tremi tedni, ki ste jih preživeli z ekipo?

Za moj način dela je zelo pomembno, da se vsi med seboj dobro poznamo. Jaz moram vedeti veliko o tekmovalcih, tekmovalci morajo spoznati trenerje. V teh prvih tednih tukaj na Pokljuki smo veliko časa namenjali temu. Veliko smo se pogovarjali, a tudi že zelo veliko trenirali. Sedaj že vsi dobro vedo, da je zame zelo pomembno dobro streljanje. Če dobro streljaš, je veliko lažje dobro tekmovati. To razmišljanje je zame povsem preprosto in verjetno je pri meni na treningih malce več poudarka na streljanju, kot pri drugih trenerjih.

Je kaj, nad čimer ste pri slovenskih tekmovalcih do sedaj resnično navdušeni pri streljanju, ali se to razlikuje od vsakega posameznika?
Moje razmišljanje je, da vsak tekmovalec lahko strelja vrhunsko. Zelo veliko se dogaja v glavah tekmovalcev in temu dajem veliko pozornosti. Poskušam tekmovalce pripraviti, da lahko ohranjajo osredotočenost, da jih ne motijo stranski dejavniki. Veliko pozornosti namenjamo poziciji za streljanje. Želim si, da tekmovalci na treningih ne bi bili 95% uspešni pri streljanju, ampak bi bili 100-odstotni.

Že ob samem začetku ste se soočili tudi z nekaj boleznimi in poškodbami. Upate, da ste sedaj že porabili ves bonus?

Rok Tršan je padel z rolkami, a na srečo ni bilo nič polomljenega. Tudi Anamarija je morala biti en teden doma in je takrat trenirala individualno. Seveda pa je sedaj slabo za Jakova Faka. Zanj bi bilo trenutno veliko bolje, da bi bil tukaj z ekipo. Žal je bolan in čakamo na ustrezne krvne rezultate, da bo imel zeleno luč za ponovne polne napore. Zelo si želim, da bi imeli v prihodnosti teh težav manj in bi lahko nemoteno trenirali.

Jakov Fak je še vedno kapetan ekipe, kaj se od njega pričakuje?

Naš glavni cilj je, da Jakova vrnemo med najboljše. On je tekmovalec, ki je lahko na vsaki tekmi med najboljšo deseterico, če je zdrav. Vsekakor si želimo, da bi v naslednji sezoni nekajkrat znova stopil tudi na oder za zmagovalce. Je pa takega tekmovalce res dobro imeti v ekipi, še posebno za te mlade fante, ki se od njega lahko res veliko naučijo. Res je pomembno, da vsi vidijo, kako se on obnaša na treningih. Kakšen je njegov odnos do dela, vedno je točen na treningih, tudi to, kaj počne po koncu. Da pa je Jakov znova član ekipe, je dobro tudi zanj. Tudi on se lahko od mladih kaj nauči, predvsem pa je dobro za streljanje. Če si vedno sam na strelišču je veliko lažje, kot pa če je naenkrat tam več tekmovalcev, ki motijo koncentracijo. To je zelo dobro tudi zanj.

Leto sta ženska in moška ekipa združeni. Kako se je to obneslo na prvih treningih?

Do sedaj to izgleda kot odlična ideja. Imamo samo tri tekmovalke v ekipi, kar ni dovolj niti za štafeto. Želimo si jih več, zato veliko govorim tudi s trenerjem mladinske reprezentance Juretom Ožboltom.

Vse pa seveda zanima, kako se na prvih treningih streljanja znajde novopečena biatlonka Anamarija Lampič?

Začela je zelo obetavno. Sedaj strelja tri tedne in smo nekako pri 70% zadetih strelov. To je dobro za začetek. Ona se uči vse od začetka in je zanjo vse novo. Sem mnenja, da je zelo talentirana in če bo veliko delala tudi sama, lahko napreduje zelo zelo hitro. Zelo pozitivno pri njej je tudi to, da sama veliko sprašuje, jo zanima veliko stvari. Trenira tudi s papirnato tarčo, da preverjamo njene občutke. Zelo pomembno je to, da ko jo vprašam po občutkih, jih zna opisati. Zelo dobro tudi oceni, kateri strel zgreši, kar je zelo zelo dobro. Gre pa to za proces, ki traja vsaj pet do šest mesecev. Seveda pa zaenkrat strelja samo v ležečem položaju, šele ko bo tukaj res zanesljiva, bo začela streljati tudi stoje.

Fotogalerija iz današnjega treninga na Pokljuki. Foto: Sloski

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3