Skakalna falanga pripravljena na zadnje dejanje sezone

V Železniškem muzeju Slovenskih železnic so danes pred FIS finalom svetovnega pokala v smučarskih skokih za sezono 2023/24 z izjemo obolelih Petra Prevca in Lovra Kosa, ki se bosta reprezentanci pridružila jutri ob prihodu v Planico, strnila misli pred zadnjim dejanjem letošnje sezone.

Novinarska konferenca v Železniškem muzeju, foto: BoBo

Borut Meh, predsednik Zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo

Čestitke naši ekipi za izjemno norveško turnejo in izjemno sezono, ki ima svoj vrhunec pred nami v Planici. Verjamem, da tudi tam ne bomo razočarani, da bomo navijali in da bodo skakalci dali vse od sebe. Praznik v Planici ne bo samo zaradi finala in izrednih rezultatov ampak tudi zaradi tega, ker se bo poslovil Peter Prevc. Meni je zelo žal, ker se je za to odločil, a ga razumem. Še enkrat pa bi rad čestital vsem in vidimo se v Planici, kjer bomo navijali, kot smo v preteklih letih že!

Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge

Najprej bi rad čestital vsem tekmovalcem za sezono, vsi vrhunci so bili oddelani na izredno visoki ravni. Seveda čestitke tudi strokovni ekipi. V luči teh odličnih rezultatov bi rad povedal kako, na to se pripravljamo že nekaj časa, bo izgledala piramida v prihodnji sezoni. Zelo sem vesel, da bo jedro A reprezentance kar se tiče strokovnega kadra, ostalo enako kot je bilo v pretekli sezoni. Res pa je, da mogoče nismo bili zadovoljni na nižjih nivojih, v mislih imam celinski in FIS pokal ter tudi na alpskem pokalu. Zato smo se odločili, da tu naredimo nekaj rošad. V B reprezentanci bo Igorja Medveda zamenjal Goran Janus, dolgoletni trener A reprezentance, seveda tudi včasih že trener B ekipe. Mladinskega trenerja Matjaža Triplata, ki je na tem mestu deloval v zadnjih 5 letih, bo zamenjal Gorazd Bertoncelj, ki ima tudi že izkušnje in je izredno dobro funkcioniral v mladinski reprezentanci, nekaj tekmovalcev je pripeljal do nivoja svetovnega pokala. Sprošča se mesto trenerja pri nordijskih kombinatorcih, kjer bo Gorana Janusa zamenjal Primož Triplat. V moškem delu imamo tako že sestavljeno piramido in v luči tega ne bo nepotrebne nervoze po sezoni. Med 15. aprilom in 1. maju, ko se začnejo nove priprave, bomo 100% pripravljeni in bomo učinkoviti, na takem nivoju želimo biti do konca sezone. Seveda vse te spremembe mora potrditi še Odbor za skoke, a smo s predsedniki že dosegli nek konsenz in verjamem, da bodo te stvari na Organih zgolj še formalnost. Vsem tekmovalcem pa želim, da na zadnjem vrhuncu sezone dosežejo veliko uspeha, organizatorjem pa, da bo tekma izpeljana na visokem nivoju, kot smo že bili navajeni v preteklosti.

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Planica

Fantom in strokovnemu vodstvu bi želel čestitati za vse rezultate letos, kot tudi vodji in predsedniku panoge, ki ustvarjata pogoje, da se to lahko ustvarja, verjamem, da bo vrhunec prišel v Planici. Tudi z dvigom velikega kristalnega globusa Nike Prevc. Veseli in ponosni smo, da se bo to zgodilo v Planici. Že pred dnevi smo povedali, da je snega na obeh skakalnicah dovolj, preventrivno smo ga včeraj in delno še danes približno 30 tovornjakov oz. 500 kubičnih metrov pripeljali še na obe skakalnici. Tako na letalnico kot sredno napravo, da zagotovimo snežno podlago, ki bo zdržala vse do nedelje ne glede na vremenske razmere. Trenutno kaže, da bi bili lahko celo brez padavin med samimi tekmami. Hiter prehod fronte se obeta v noči s sobote na nedeljo zjutraj, to nas motivira, da bodo tekme izpeljane, kot smo si zastavili, verjamemo, da bomo priča tudi sončnemu vremenu.

Letos obeležujemo tudi 90 letnico Planice, vsi dobro poznamo kako se je vse skupaj razvijalo vse do meje 252 metrih Rjojuja Kobajašija, ki veljajo še danes. Vedno tli želja pri planiških delavcih po novem rekordu. Če bodo ugodne razmere, se to lahko zgodi vsako leto. Če bo le varno, naj se zgodi.

Tudi za žensko tekmo v četrtek je vse pripravljeno. Podelitev velikega kristalnega globusa bo potekala v četrtek neposredno po sami tekmi, ker si to želi imetnik pravic to v svet prenesti v živo. Se nam bodo pa punce iz reprezentance pridružile v petek zvečer na koncertu v Kranjski Gori. Torej, navijači boste Slovenke lahko spremljali kar dve dneva, najprej v četrtek na tekmi in nato še v petek zvečer z velikim kristalnim globusom v Kranjski Gori.

Vstopnice so še na voljo, prizorišče je pripravljeno na sprejem do 35.000 gledalcev. Posebno kvoto vstopnic smo zadržali izven prodaje, zato, da bi si jih lahko zagotovili tudi tujci, ki pridejo v Planico brez le teh in jih bodo lahko kupili na samem prizorišču. Za Slovence velja, da si vstopnice zagotovijo čim prej. Poskrbljeno bo tudi za dobro logistiko, akcija Gremo z vlakom v Planico je v teku, apel vsem, da se je poslužite. Če bi kdo želel storiti še kaj za svoje zdravje, je seveda možnost prihoda iz Kranjske Gore do Planice peš, v sodelovanju z družbo Mastercard pa je možnost tudi, da si prevoz delimo, kar prinaša še nekaj posebnih bonitet. 

Pri zabavnem programu bi omenil še poseben program v nedeljo. Verjamem, da bo spektakularni program v ponos vsem s Petrom na čelu.

Preizkus letalnice je načrtovan za jutri ob 10. uri, vse je pripravljeno, da se bo to tudi zgodilo. Prvi bo na zaletišču Rok Tarman, potem pa še vsi ostali predskakalci, ki so na štartni listi.

Slovenska falanga pred Planico 2024, foto: BoBO

Robert Hrgota, glavni trener 

Glede na to, da smo sezono začeli kasneje in jo zaključujemo teden prej kot lani, je praktično en mesec krajša kot lanska, a ko gledam nazaj, se mi je zdela daljša. Predvsem te blok tekme, kot jim pravimo, so bile novost letos. Te turneje so bile zanimive po eni strani, poljska in norveška. Sploh slednja je bila zanimiva z letošnjo popestritvijo v zadnjem dnevu, ko lahko z enim skokom izgubiš skupno uvrstitev. Forfang je tako izgubil zmagovalni oder. Mislim pa, da smo lahko zadovoljni z rezultati. Svetovno prvenstvo v poletih je bilo uspešno, novoletna turneja pa ostaja glavna želja. Če bo zaključek v Planici tak, kot je bila sezona, mislim, da bomo lahko kar zadovoljni.

Domen Prevc

Za planiški vikend posebna motivacija ni potrebna. Vsi jo že komaj čakamo, veselimo se poletov tu. Upam, da bo vreme v redu in potem se ni kaj za pritoževati.

Timi Zajc

Upam, da bo lažje kot na Norveškem, kjer sem se trudil da steče. Mislim, da sem še dovolj spočit, da lahko zdržim na visokem nivoju, da še kaj iztržim.

Anže Lanišek

Mislil sem, da zavore ne bo, a je prišla v Oslu. Potreboval sem malo več časa kot sem mislil. Glede na moje skoke, ki so bili bolj kot ne katastorfa, so bili rezultati vrhunski. To dokazuje, da imam neko kvaliteto. Počep uredimo in potem se lahko spustim čez zrak.

Žiga Jelar

Prepustil se bom planiški pravljici in kar bo. Ali bo to žalostna zgodba ali dobra, bomo videli. Vsi komaj čakamo ta vikend. Od 2, 3 leta se ne spomnim, da bi jo izpustil, veselim se je tudi letos.

Žak Mogel

Zelo sem vesel tega konca tedna. Upam, da bom čim bolj užival in kar bo, bo.

Maksim Bartolj

Mislim, da bodo naši fantje v Planici vsaj tako dobri kot so bili Avstrijci v Vikersundu. Jaz komaj čakam, da bom šel leteti in upam, da bo šlo čim dlje.

Matija Vidic

Res se veselim zadnje tekme v sezoni. Lepo sem stopnjeval, v Planici pa si želim leteti čim dlje.

Deli novico