Slalomski vikend v Bolgariji

Bolgarski Bansko bo ta konec tedna (sobota in nedelja) gostil dva paralelna slaloma za svetovni pokal na katerem bo nastopila tudi slovenska moška trojka Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Marguč. Gloria Kotnik na zadnjih dveh slalomih pred svetovnim prvenstvom v Gruziji zaradi poškodbe kolena ne bo nastopila.

Rok Marguč je leta 2018 v Banskem zabeležil doslej najvišjo slovensko uvrstitev, 8. mesto. (Foto: Miha Matavž)

 »Po tekmi v švicarskem Scuolu sem se posvetil kondicijskim treningom. Na snegu nisem bil, prioriteta je bila povrnitev moči. Seveda kondicijsko še nisem na takšnem nivoju kot sem bil pred boleznijo zaradi katere sem jemal antibiotike, je pa precej bolje kot je bilo v Bad Gasteinu in Scuolu. Bistveno je, da tudi v tem smislu napredujem. Prepričan sem, da se bo to poznalo na snegu. V slalomu mi gre letos zelo dobro. Bansko? Tekme v Banskem imam v lepem spominu, zelo dobro so bile organizirane. Bo pa podlaga letos zelo zahtevna, ampak za vse enaka. Sam se tudi po luknjah dobro peljem, tako da ni bojazni, sem optimist,« nam je pred tekmovalnim vikendom v Bolgariji zaupal letos najboljši slovenski slalomist Tim Mastnak, ki trenutno zaseda četrto mesto v skupnem seštevku te discipline. V Banskem (po dva paralelna veleslaloma so organizirali leta 2017 in 2018) je bil doslej najvišje na 12. mestu. Še štiri mesta boljšo uvrstitev (8. mesto) pa je na zadnji tekmi v Banskem (januarja 2018) dosegel Rok Marguč, ki si je letos prvi izmed naše trojke tekmovališče ogledal že v sredo. »Zgolj ogledal. V noči na sredo je deževalo, tako da trening ni bil mogoč in smo se vrnili v hotel. Prepričan sem, da se bodo organizatorji maksimalno potrudili in tekmi vendarle bosta,« je  stanje na progi v sredo popoldan opisal Marguč, ki je naslednji dan s preostalima našima deskarjema vendarle že lahko treniral na snegu. Najstarejši izmed naše trojke, Žan Košir, bo v Banskem letos tekmoval prvič. »Tu je takšna zima, kot je bila pri nas pred tednom dni. Spopadajo se s pomanjkanjem snega, temperature čez dan so med 10 in 20 stopinj, ponoči ne padajo pod 5 stopinj. Spomladanske razmere, torej. Organizatorji se trudijo in mislim, da jim bo uspelo. Pa proga? Po moji oceni gre za eno izmed zahtevnejših v svetovnem pokalu, če jo bodo zaradi razmer primorani še soliti bo to en velik izziv za vse skupaj,« ocenjuje izkušeni Tržičan, ki upa, da bo vreme ob koncu tedna organizatorjem le šlo na roke.

»V Banskem, kjer smo nastanjeni, na nadmorski višini 1000 metrov, že skorajda 24 ur neprekinjeno dežuje, na samem prizorišču (1700 metrov nad metrov) pa se izmenjujeta dež in sneg. Danes je trening odpadel. Organizatorji imajo za jutri pripravljene 3 tone soli, v tem trenutku se torej ne govori o odpovedi,« pa nam je danes popoldan iz Bolgarije sporočil Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin.

V slalomskem seštevku svetovnega pokala pred tekmama v Banskem vodi Avstrijec Alexander Payer pred Italijanom Mauriziom Bormolinijem in Nemcem Stefanom Baumeistrom. Mastnak je četrti, Marguč 21. in Košir 23. V skupnem seštevku paralelnih disciplin je na vrhu Avstrijec Andreas Prommegger, sledita mu najboljša slalomista, Mastnak je na 10., Košir na 16. in Marguč na 26. mestu. V ženski konkurenci v skupnem in slalomskem seštevku vodi Avstrijka Daniela Ulbing, Kotnikova je na 7. v skupni 13. v slalomski razvrstitvi.

>>> Urnik Bansko

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES