Slovenci led prebili z 9. mestom, prvo zlato v Francijo

S tekmo mešanih štafet se je začelo svetovno prvenstvo v biatlonu v Novem Mestu na Moravskem. Slovenija je v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Polona Klemenčič in Anamarija Lampič zasedla deveto mesto.

Jakov Fak je znova dokazal, da je pravi kapetan reprezentance. Foto: NordicFocus

Organizatorjem na Češkem nagaja toplo vreme, ki skrbi za zahtevne razmere na tekaški progi. Tekmovalce je danes nato na strelišču motil še rahel dež. Številni so delali napake, žal pa je bil med njimi tudi Miha Dovžan, ki je tokrat začel tekmo za Slovenijo, saj je tokrat prva predaja pripadla moškim. Dovžan je odlično tekel v prvem krogu in bil zelo dober na streljanju leže, saj je rabil le eno popravo za zadnji strel. Ob zahtevnem prehodu na strelišče, so se mu žal noge zatresle na streljanju stoje in Dovžan je moral v kazenski krog, kar je pomenilo, da je predajo zaključil na 17. mestu. 

Jakov Fak je takoj zavrnil vse dvome, da ni dobro pripravljen na prvenstvo. Izjemno je nastopil v drugi predaji in prehiteval tekmovalce pred seboj. Po postanku leže, kjer je bil brez napake, je prišel do 14. mesta, kar pa ga ni zadovoljilo. V težkih pogojih je tekel izvrstno, žal imel eno popravo stoje, vseeno pa ženski del štafete v ogenj poslal iz 11. mesta.

Poloni Klemenčič je v tretji predaji za trenutek uspelo napredovati na 10. mesto, a je na koncu zadržala svoje mesto, ki ga je prejela ob predaji. Na strelišču je morala dvakrat popravljati leže in enkrat stoje.

Na koncu je šla na progo še najhitrejša med vsemi ženskami Anamarija Lampič. Slovenska biatlonka je apetite dvignila z vsemi zadetimi streli leže, kar je odličen obet pred ženskim sprintom. Stoje je porabila vse poprave, vseeno pa je na koncu Sloveniji priborila deveto mesto med 25 reprezentancami.

Prvo zlato na prvenstvu je šlo v roko Francije, kjer sta odločilno prednost priborili Justine Braisaz-Bouchet in Julia Simon. Francija je zmagala zanesljivo, s prednostjo 45 sekund pred Norveško. V borbi za tretje mesto je bil v zadnjem krogu hud boj med Švedsko in Švico, Elvira Öberg pa na koncu ni pustila presenečenja.

Zvočne izjave (mp3):

Miha Dovžan: “Začelo se je vredu, vse do streljanja stoje. Prva dva strela sta bila ok, nato pa sem začutil noge. Prehod tukaj je zelo zahteven in noge so se začeli tresti. Škoda za moj nastop, saj je danes bila priložnost za dober rezultat, a meni to ni uspelo”.

Jakov Fak: “Tekaško soliden nastop in na drugem streljanju sem zgrešil en strel, ki sem ga hitro popravil. Želel sem pridobiti čim več mest, a mi žal ni uspelo priključiti skupini, da bi Polona tekla z nekom. Maksimalno sem se potrudil in komaj čakam nove tekme.”

Polona Klemenčič: “Predajo sem prejela osamljena. Poskušala sem teči svoj tempo in nisem vedela, ali je to hitro ali ne. Na progi sem dobila informacijo, da tečem dobro. Leže sem zgrešila en strel in ga hotela res hitro popraviti, zato sem zgrešila prvo popravo. Ponovno sem gledala Kanadčanko pred sabo in sem hotela priti zraven. Stoje še ena poprava in s Kanadčanko sva šla skupaj proti menjavi. Zdelo se mi je, da sem hitrejša od nje, a sva nato prišle skupaj do predaje. Trudila sem se po najboljših močeh, a tekaško to še ni to, kar jaz želim. Proga je le na nekaterih delih še dobro utrjena, večinoma pa je že zelo mehka, kar pomeni, da moraš visoko dvigovati noge in to mene najbolj utrudi.”

Anamarija Lampič: “Tekaški nivo še ni tam, kjer bi si želela oz sem bila v Anterselvi. Malce se pozna, da smo imeli premor, kjer smo veliko trenirali. Verjamem, da bo iz tekme v tekmo boljše. Strelsko sem zelo zadovoljna leže. Stoje so se mi malce zatresle noge, a sem si rekla, da danes ne grem v kazenski krog, saj je bil res v slabem stanju. Uspelo mi je s popravami in sem šla direktno naprej.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3