Slovenija z dvema kazenskima krogoma vseeno med deseterico

Slovenska moška štafeta v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Toni Vidmar je v Östersundu prišla do devetega mesta. Tudi v moški konkurenci prepričljivo najboljša Norveška.

Miha Dovžan in Jakov Fak sta poskrbela za izjemno prvo polovico štafetne preizkušnje. Foto: NordicFocus

Za Slovenijo je tradicionalno tekmo odprl Miha Dovžan, ki mu je uspela ena najboljših predstav v zadnjih letih. 29-letni biatlonec je tokrat streljal za kakšen odtenek počasneje, kot je to v njegovi navadi, a je bil izjemno zanesljiv. Na strelišču ni potreboval niti ene poprave, prikazal pa je tudi izjemno tekaško predstavo. Ob podpori izjemnih smuči, je štafetno palico predal na petem mestu, z zgolj 14 sekundami zaostanka. 

Ob obilici izkušen je Slovenijo na visokem petem mestu obdržal Jakov Fak. Najboljši slovenski biatlonec se v hudem mrazu na progi ni počutil najbolje, kar pa je nadomestil z zanesljivim streljanjem. Slovenija do polovice preizkušnje ni porabila niti enega dodatnega naboja in je še naprej zasedala peto mesto.

Kot tretji je priložnost dobil Lovro Planko, ki je dobro formo na začetku sezone pokazal na prvi posamični tekmi za svetovni pokal. Tudi Planko je začel odlično in po strelskem postanku leže še naprej držal visoko peto mesto in 100-odstotnost reprezentance na strelišču. Žal je mladi biatlonec črne minute doživel na postanku stoje, kjer je moral celo v dva kazenska kroga in Slovenija je zdrsnila na enajsto mest.

Toni Vidmar se ni pustil motiti in je svoje delo opravil v skladu s pričakovanji. Na obeh postankih je zgrešil zadnji strel, ki pa mu ga je uspelo uspešno popraviti. V zadnjem krogu se je s Fincem, Čehom in Romunom boril za mesta od osem do enajs. V ciljnem sprintu ga je prehitel zgolj Finec in Slovenija je prvo štafetno preizkušnjo končala v najboljši deseterici, na devetem mestu.

Tako kot v ženski konkurenci, je bila prepričljivo najboljša Norveška. Levji delež za Vikinge sta opravila brata Boe, štafeta Francije pa je na koncu zaostala 20 sekund. Še dodatne pol minute več so potrebovali Nemci, ki so poskrbeli, da na prvih treh mestih ni bilo presenečenja.

Zvočne izjave (mp3):

Miha Dovžan: “Res dobra tekma danes zame. Ko si povsem zraven že od samega začetka, je tudi teči veliko bolj v užitek. Prekinil sem tudi prekletstvo slabega streljanja iz preteklih let, imel sem pa resnično dobre smuči. Zelo dober občutek, ko sem se odpeljal lahko tudi Norvežanu. Na strelišču sem pokazal svoje znanje, moral sem prikazati to le še na tekmi. Bilo je zelo mraz, v stoje se skoraj ni čutilo prstov in je prav poseben izziv ustreliti ničlo.”

Jakov Fak: “Predal sem na petem mestu, tako kot sem sprejel predajo. Sicer pa sem imel danes na progi veliko izzivov. Enostavno nisem imel hitrosti, ki bi si jo želel na smučeh. Zato sem usmeril vso koncentracijo na streljanje in zadel dve ničli, s čimer sem poskrbel, da nisem nič izgubil glede samih mest, nisem pa tudi nič pridobil. Rad bi videl, da bi lahko naredil kaj več, a sem potegnil svoj maksimum.”

Lovro Planko: “Danes sta dva fanta pred menoj in tudi Toni na koncu res dobro opravili svoje delo, jaz pa sem žal malce razočaral. Streljanje leže je bilo še dobro, potem pa niti ne vem točno, kaj se je zgodilo. Na postanek sem prišel še dokaj sproščen in tudi spočit, ampak ne vem, nekako ni šlo v tarčo. Žal mi je, da sem z osmimi streli zadel le tri tarče. V zadnjem krogu sem se boril in poskušal pridobiti notri, kar se je dalo, a sem bil žal danes jaz najšibkejši člen ekipe.”

 

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3