Slovenke po izjemni borbi do desetega mesta

Slovenske biatlonke so na tekmi štafet v Östersundu prikazale izjemno borbenost in nepopustljivost. Kljub slabšemu začetku tekme so Živa Klemenčič, Polona Klemenčič, Lena Repinc in Anamarija Lampič prišle do zelo spodbudnega desetega mesta. Zmagale so Norvežanke, ki so dobile boj z domačinkami Švedinjami.

Živa Klemenčič je nastopila prva. Foto: NordicFocus

Prvo žensko štafeto sezone je za Slovenijo začela Živa Klemenčič. Po zelo hitrem prvem krogu in odličnem prvem strelskem nastopu, se je Klemenčičevi nastop na žalost podrl. Na drugem strelskem postanku je pokrila le dve tarči in žal morala v kar tri kazenske kroge. To je Slovenijo prikovalo na zadnje 18. mesto.

Kljub temu, da je bil zaostanek velik (+ 3:35,3), se preostala tri dekleta niso predala. Nastalo situacijo, da okoli njih ni bilo drugih tekmic, so obrnile sebi v prid. Polona Klemenčič je tako ponovno potrdila zelo dobro formo. V drugi skupini je imela šesti čas teka med 18 tekmovalkami, na strelišču pa je morala popravljati zgolj enkrat stoje. Slovenski zaostanek se je tako povečal zgolj za dobre pol minute in Slovenke so še naprej ostajale v igri, da tekmovanje zaključijo v celoti.

Še enkrat več je ves svoj talen pokazala mlada Lena Repinc. Kljub rahlemu sneženju in mrazu, je Lena Repinc zadela vseh 10 tarč in ni porabila nobene poprave. Po brezhibnem nastopu mlade biatlonke se je Slovenija povzpela za tri mesta, Anamarija Lampič pa je na progo odšla z zaostankom + 5:14,4. Lampičeva je s svojim nastopom močno dvignila apetite pred petkovim sprintom. V svoji predaji je imela drugi čas teka, hitrejša je bila le Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, še bolj pa je navdušila na strelišču. Lampičeva je hitro in brez težav zadela svojih prvih devet strelov na tekmi, kar bi bil na sprinterski preizkušnji izjemen rezultat zanjo. Zapletlo se ji je zgolj pri zadnjem strelu, saj ga je zgrešila kar štirikrat in morala je v četrti kazenski krog za Slovenijo. Lampičevo pa napaka ni stala dobre uvrstitve, saj je ob izjemnem teku Slovenijo popeljala do zelo dobrega 10. mesta. Slovenke so še enkrat več pokazale, da se z izjemno borbo in nepopustljivostjo da popraviti tudi slabši začetek tekme.

Prvo štafetno preizkušnjo so dobile Norvežanke, ki so na koncu bile najbolj zbrane. Tudi najboljše biatlonke so namreč veliko grešile in stanje na rezultatski lestvici se je ves čas menjalo. Na zadnje strelišče sta skupaj prišli Norvežanka Tandrevold in domačinka Hanna Öberg. Švedinji se je na domačem terenu zatresla roka, morala je v kazenski krog in zmago je prepustila velikim tekmicam. Za trenutek je domačinko na drugem mestu prehitela tudi štafeta Nemčije, a mlajša izmed sester Öberg je nato domači reprezentanci v zadnjem krogu vseeno pritekla srebro, Nemčija je bila tretja.

Jutri bo v Östersundu na sporedu moška štafeta, nastopila pa bo tudi močna slovenska ekipa, ki se želi vmešati v boj za najvišja mesta. Slovenija bo nastopila v postavi: Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Toni Vidmar.

Zvočne izjave (mp3):

Lena Repinc: “Zelo sem vesela, da mi je ponovno uspel popoln strelski nastop. Srčno upam, da bo tako ostalo čez celo sezono. Sem pa ponovno imela nekaj težav na startu, med predajo. Zadnjič sem padla, tokrat pa mi organizatorji niso dovolili startati, saj so bili prepričani, da smo že zaostale za krog. Morala sem se celo malce kregati, da sem lahko sploh odšla na start, a morda mi je ta dodatni adrenalin le pomagal. Jaz sem zelo zadovoljna s svojim nastopom. 

Anamarija Lampič: “Danes sem zelo zadovoljna s strelskim izkupičkom, čeprav sem imela kazenski krog. Nula leže in en zgrešen stoje, ki sem ga popravljala trikrat, a ni šlo in sem morala v kazenski krog. Zadnji krog sem lovila Estonko, jo ujela in prehitela, nato pa smo zaključile z desetim mestom.”

Ricco Groß: “Kot se je videlo, se je za nas štafeta zelo slabo. S tremi kazenskimi krogi Žive smo bili povsem na zadnjem mestu. Ostala dekleta so se odlično borila, tako na strelišču in tudi progi. Če bi bil danes na sporedu sprint, bi imeli Polono in Ano z rezultatom 0,1 in Leno 0,0. Na koncu smo bili solidno deseto mesto po dobrih nastopih v drugi, tretji in četrti predaji, a možno je bilo danes tudi veliko več.”

Uradni rezultat >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3