Slovenska štafeta tik za najboljšo deseterico

Drugi dan tekmovanja v Kontiolahtiju so se v štafeti pomerili fantje. Slovenija je v spremenjeni postavi prišla do spodbudnega 11. mesta.

Toni Vidmar je odlično nastopil na svoji prvi štafetni preizkušnji v svetovnem pokalu. Foto: Sloski

Na Finskem je za Slovenijo začel, tako kot je to že v navadi zadnja leta, Miha Dovžan. Dovžan je prikazal zelo spodbuden začetek, saj je po strelskem postanku leže celo vodil. Sicer zanesljivemu strelci se je roka zatresla pri postanku stoje. Čeprav pogoji na strelišču niso bili zahtevni, je moral Dovžan v kazenski krog. Klemen Bauer je tako svoj nastop začel iz 16. mesta. Bauer, ki se je vrnil v svetovni pokal, po tem, ko je moral izpustiti olimpijske igre, je prikazal zelo soliden nastop.  Z zgolj eno popravo leže je začel povratek Slovenije proti prvi deseterici. Uspel je napredovati na 13. mesto. Kot tretji se je na progo podal debitant na štafetnih tekmah Toni Vidmar. Vidmar se priložnosti ni ustrašil in je nastopil odlično. Vidmar je bil leže brezhiben, stoje pa je popravljal enkrat in je napredoval celo do 12. mesta. Še eno mesto pa je uspel pridobiti zadnji Slovenec Rok Tršan. Tršan se je za deseterico boril skupaj z Japoncem in Američanom, na koncu je uspel prehiteti Japonca, Američana pa ne. Tršan je imel namreč nekaj malega težav v streljanju stoje, kjer se je rešil šele s tretjo popravo, vseeno pa je poskrbel za solidno 11. mesto.  Dosežek je še toliko boljši, saj je Slovenija nastopila brez pomembnih dveh članov ekipe v tej sezoni Jakova Faka in Lovra Planka.

Zelo izenačeno je bilo v boju za oder za zmagovalce. Predstavniki Nemčije, Norveške, Francije in Švedske so skupaj prišli na zadnji strelski postanek. Najbolje je tam opravil Norvežan, ki je bil nato izjemno hiter tudi v zadnjem krogu in je svoji reprezentanci zagotovil zmago. Norveška je zmagala, čeprav je nastopila brez prvih zvezdnikov ekipe – bratov Boe. Šved, Francoz in Nemec so se skupaj podali v zadnji krog, kjer je bil najmočnejši Šved in je suvereno svoji državi priboril srebro. Francoz in Nemec sta se za bron pomerila v ciljnem sprintu, kjer pa je več spretnosti prikazal Francoz.

 

Izjava po tekmi:

Janez Marič (mp3): “Današnji dan je potekal v znamenju moške štafetne preizkušnje. Fantje so se odrezali solidno. Škoda je Mihe Dovžana, ki je šel v prvi predaji v kazenski krog. Ampak tudi on je samo človek in kdaj lahko naredi napako. Letos je ubistvu prvo predajo vedno oddelal odlično. Potem je težko, ker nismo ravno Norveška, da bi se lahko vrnili nazaj. Fantje so se boril in vse naredili korektno. Treba je vedeti, da smo imeli oslabljeno ekipo in je na koncu to soliden rezultat.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3