Slovenski orli v Zakopanah pometli s konkurenco!

Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so na zadnji ekipni tekmi svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami v poljskih Zakopanah ugnali vso konkurenco.

Zmagovalna posadka v Zakopanah 2022 © SloSki

V Zakopanah smo teden dni po drugi ekipni tekmi sezone spremljali še tretjo, Gašper Vodan, ki je nadomeščal Roberta Hrgoto, je v slovensko ekipo postavil Lovra Kosa, Petra Prevca, Timija Zajca in Anžeta Laniška. Kos je odprl tekmo za naše zelo dobro, skočil je 126.5 metrov, s 130.5 metri je bil boljši le Japonec Jukija Sato. Sledil je izjemen skok Prevca, dolg 133.5 metrov in naši so prevzeli vodstvo. 

Zajc je vodstvo potrdil s 125.5 metri, kar je bila tudi najboljša ocena skupine, vse skupaj pa je za zanesljivo vodstvo po prvi seriji potrdil Lanišek s 129 metri. Naši so po štirih skokih imeli 531,4 točk, drugouvrščeni Nemci 503,8 točk, tretji Japonci pa 500,2 točk.

Kos je v finalni seriji ohranil zanesljivo vodstvo naših s 123.5 metri, naši pa so imeli 24,4 točk naskoka pred Japonci. Po nekaj kratkega čakanja na nastop je nato še enkrat zablestel Prevc. Poletel je kar do 140.5 metrov in naše od Japoncev oddaljil za 45,6 točk!

Tudi finalni skok Zajca je bil odličen, dolg 134 metrov, pred zadnjo skupino pa so naši imeli že 56,2 točk naskoka pred Japonci, Nemci so zaostajali 62,4 točk na tretjem mestu. S še enim fantastičnim skokom, dolgim 140.5 metrov, je enajsto slovensko zmago potrdil Lanišek! Kar 67,0 točk so zaostali Nemci, še 6 desetinke več pa Japonci na tretjem mestu.

Izjave po tekmi

Lovro Kos

Prvič na najvišji stopnički in to z ekipo. Res je lep občutek, da sem to veselje lahko delil z ostalim. Zares nepozabno!

Peter Prevc

Za vsemi nami je super dan. Vsem nam je uspelo prikazati zelo dobre skoke. Končno se nam je tudi na ekipnih tekmah sestavilo, kar se nam je morda prej v sezoni malo podiralo. To je vse, kar je za povedati.

Timi Zajc

Danes smo lahko vsi zelo veseli. Uspelo nam je res nekaj vrhunskega, cela ekipa je bila vrhunska.

Anže Lanišek

Super smo skakali danes. Res sem vesel, da nam je končno uspelo. V Bischofshofnu smo imeli veliko smole, že tam bi bilo lahko kaj več. Danes smo pokazali s kakšnega testa smo, res smo naredili prave skoke!

Gašper Vodan, pomočnik glavnega trenerja

Super dan za nami! Čestitke fantom za super rezultat, vsi so svoje delo oddelali vrhunsko. Jutri gremo dalje, vsi štartamo iz ničle. Potrebno se bo umiriti in jutri ponoviti današnje skoke in upati še na kakšen tak rezultat.

Potem, ko je bila zaradi premočnega vetra včeraj prekinjena in odpovedana že prva serija uradnega treninga, bodo kvalifikacije za jutrišnjo posamično tekmo na sporedu ob 14.30 uri, tekma pa ob 16. uri.

Deli novico