SP: Kvalifikacije svetovni prvakinji, Ema Klinec peta

Smučarske skakalke so že pripravljene za zadnjo preizkušnjo na 43. svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici, saj so opravile s kvalifikacijami na veliki skakalnici. Najboljša je bila Nemka Katharina Althaus, Ema Klinec je zasedla 5., Nika Križnar pa 13. mesto.

Ema Klinec © Žiga Živulović jr. / BoBo

Kvalifikacijsko serijo smučarskih skakalk na veliki skakalnici v Planici je dobila Nemka Katharina Althaus, svetovna prvakinja z male naprave, ki je skočila 129 metrov in zbrala 122,2 točk. Druga je bila Kanadčanka Alexandria Loutitt s 128.5 metri in 115,7 točkami, tretja  pa je bila branilka naslova iz Oberstdorfa, Norvežanka Maren Lundby, ki je skočila 131 metrov in zbrala 114,9 točk. Na petem mestu je končala Ema Klinec s 122 metri in 108,4 točkami, Nika Križnar je po napaki na odskočni mizi skočila 119.5 metrov in je zbrala 98,0 točk na 13. mestu, na tekmo pa sta se prebili tudi Maja Vtič s 110.5 metri in 73,1 točkami ter Nika Prevc s 103.5 metri in 69,6 točkami na 36. mestu.

Pred kvalifikacijsko serijo so skakalke opravile še s poskusno serijo. Najboljša je bila Althaus s 126 metri, drugo oceno je s 127 metri imela Križnar, tretjo pa s 126.5 metri Juki Ito. Klinec je skočila 123 metrov, kar je bila 5. ocena serije, Prevc je s 103 metri imela 35. oceno, Vtič pa je poskusni skok izpustila.

Tekma bo na sporedu jutri ob 17.30 uri.

Fotogalerija >>

Uradni rezultati >>

Izjave po kvalifikacijah

Ema Klinec: “To skakalnico zelo dobro poznam. V preteklosti sem na treningih in državnih prvenstvih že prikazala dobre skoke. Tudi današnji skoki so bili boljši, kar je razlog za več metrov.”

Nika Križnar: “Nisem razočarana nad skokom. Prikradla se mi je napaka, bilo je zgolj vprašanje časa kdaj se bo pripetila. Nisem jezna, ker vem, da sem v dobri formi.”

Maja Vtič: “Pri doskoku me je zabolelo koleno, ampak ne bom preveč negodovala. Ne zdi se mi, da imamo Slovenke prednost domačega terena, saj so vse reprezentance veliko trenirale v Planici.”

Nika Prevc: “Vem, da je bila za napako kriva pozicija v počepu, vse ostalo je zgolj posledica tega. Domače svetovno prvenstvo prinaša določene prednosti, mi pa hkrati prinaša določeno breme, saj na prvenstvu nastopam prvič.”

Zoran Zupančič: “Bolj kot s kvalifikacijami sem zadovoljen z današnjim treningom. Upam, da so zdravstvene težave Nike Križnar pozabljene. Upam, da jutri pokaže konstantne skoke, stabilne razmere in medaljo.”

Deli novico