Svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske prvič v Beljaku

V Beljaku so danes predstavili načrt prvih dveh tekem svetovnega pokala v Alpski areni, ki bosta s tekmama na Ljubnem ob Savinji sestavljali silvestrsko turnejo za smučarske skakalke.

Udeleženci današnje novinarske konference © Oskar Höher

Prvi tekmi v zgodovini svetovnega pokala za smučarske skakalke bosta v Beljaku na sporedu 28. in 29. 12. 2022. Tako so danes na novinarski konferenci v Alpski areni sporočili deželni športni referent in deželni glavar Peter Kaiser, deželni svetnik za turizem, Sebastian Schuschnig in deželni športni direktor Arno Arthofer. Konference so se udeležili tudi predsednica Avstrijske smučarske zveze, Roswitha Stadlober, direktor Smučarske zveze Slovenije, Uroš Zupan, predsednik koroške smučarske zveze, Dieter Mörtl, smučarska skakalka Hannah Wiegele, župan Beljaka Günther Alber in Gerhard Prasser, predsednik OK Beljak. Ob napovedi dveh tekem v Beljaku so danes poudarili še sodelovanje z Ljubnim ob Savinji, kjer bosta tekmi na sporedu 31. 12. 2022 in 1. 1. 2023, skupaj pa bodo štiri tekme predstavljale t. i. “silvestrsko turnejo” za ženske.

“S svetovnim pokalom smo v Beljaku uresničili prve majhne sanje. Nekaj je začelo rasti,” je ob predstavitvi dejal Kaiser, ki je vnovič obudil tudi sanje o zimskih olimpijskih igrah leta 2034.

Roswitha Stadlober je dejala, da je beljaški projekt zelo pomemben za zvezo in da je vesela, da se ženski smučarski skoki vse bolj uveljavljajo. Uroš Zupan v silvestrski turneji vidi velik potencial, pozdravil pa je tudi idejo o skupni kandidaturi za ZOI 2034 in izpostavil dobro sodelovanje Koroške zveze s svetovnim nordijskim prvenstvom v Planici 2023.

Beljaški župan Albel se je zahvalil za sodelovanje vsem partnerjem in izpostavil, da je projekt velika priložnost, da se Beljak pozicionira kot mednarodno športno mesto. Hannah Wiegele se veseli preizkušenj na domači napravi, saj se je tu pravzaprav resneje začela ukvarjati s smučarskimi skoki. Arthofer je za konec dodal, da se je že nekaj let intenzivno trudil za pridobitev tekem ženskega svetovnega pokala na jug Avstrije.

Deli novico