Timi Zajc vodi po prvem dnevu 28. svetovnega prvenstva v poletih

Po prvih dveh serijah 28. svetovnega prvenstva v poletih na Kulmu zanesljivo vodi Timi Zajc, odličen 5. je Lovro Kos.

Timi Zajc, foto: NordicFocus

28. svetovno prvenstvo v poletih se je začelo brez kvalifikacijske serije, saj so organizatorji imeli precej težav z vetrom, tako da so danes zjutraj uspeli izpeljati dva skoka za trening, kvalifikacije pa so odpovedali že včeraj. V slovenski ekipi priložnosti na tekmi ni dobil Žiga Jelar. Po prvi seriji je bil pogled na rezultatsko razpredelnico izjemen, saj je z 228.5 metri in 224,8 točkami vodil Timi Zajc pred Stefanom Kraftom, ki je poletel tri metre manj in je zbral 217,2 točk, tretji je bil Lovro Kos z 222 metri ter 214,6 točkami. Peter Prevc je zasedal 18. mesto z 200.5 metri in 191,7 točkami, Domen Prevc pa je bil mesto za njim z 208 metri ter 190,1 točkami. 

V drugi seriji je Domen poletel 213.5 metrov in je s 383,0 točkami prvi dan končal na 15. mestu. Peter je z 209.5 metri in 381,8 točkam končal tik za njim. Kos je pristal pri 210 metrih, 411,0 točk pa je bilo dovolj za 5. mesto po prvem dnevu letenja. Še enkrat pa je bil izjemen Zajc, 227 metrov mu je prineslo skupaj 435,8 točk in zanesljivo prednost 12,3 točk pred Kraftom, tretji Johann Andre Forfang je zaostajal že 17,1 točk.

Jutri bosta na sporedu še tretja in odločilna, četrta serija s pričetkom ob 14. uri.

Izjave po prvem dnevu

Timi Zajc (MP3): “Sezona ni šla po željah, po drugem trening skoku pa sem res dobil super občutek. Veliko lažje je bilo nato izpeljati oba skoka, čeprav razmere vmes niso bile najboljše. Vedel pa sem, da znam narediti dober polet. Končno sem na tistem mestu, na katerem si vedno želim biti. Letos sem se v izteku veselil malokrat, ker mi ni šlo po željah. Končno sem letel, kot sem želel. Za vsakega skakalca je najlepši občutek, da gre čez zeleno črto. Za enkrat sem super vesel.”

Lovro Kos (MP3): “Polčas odigran. Zelo zadovoljen s prvima dvema skokoma v konkurenci, tako da komaj čakam jutri.”

Domen Prevc (MP3): “Prvi dan je za nami. Jaz sem žal naredil prevelike napake, da bi prinesel kaj boljši rezultat. Ampak sem užival, spet letalnica, jutri pa sproščeno.”

Peter Prevc (MP3): “Prvi dan poletov je zaključen. 16. mesto po polovici tekmovanja je soliden rezultat. Sposoben sem več. Dobro je to, da sem napredoval iz skoka v skok. Jutri se tako nadejam dobrih poletov.”

Robert Hrgota (MP3): “Po drugem skoku je Timi dobil tisto zaupanje, ki ga je potreboval, da je na tekmi naredil tekoče gibanje, sproščenost, ki mu je manjkala skozi celotno sezono. Take skoke je kazal že prej na treningu, na tekmah se mu mogoče ni izšlo. K sreči se mu je zdaj, v pravem času. Zdaj je potrebno samo nadaljevati jutri, mirno lahko uživa, ker je v formi. Lovro je v prvi seriji naredil tehnično lep skok, v drugi seriji je mogoče v želji po rezultatu naredil kakšno napako. K sreči je v takšni formi, da si lahko privošči napako, mislim, da jutri lahko nastopi samozavestno. Domen in Peter lahko jutri skočita še bolje. Pri njima je bilo videti malo preveč zakrčenosti. Samozavesti je dovolj, predvsem potrebujeta mirnost, da krotijo to samozavest in potem bodo poleti še daljši in še bolj tekoči.”

Uradni rezultati >>

Deli novico