Urša Bogataj v Titisee-Neustadtu poskrbela za prve letošnje stopničke

V nemškem Titisee-Neustadtu je Urša Bogataj s tretjim mestom prvič letos skočila na zmagovalni oder, uspeh sta dopolnili Nika Križnar na 6. in Ema Klinec na 12. mestu, točke je osvojila tudi Nika Prevc na 28. mestu. Druga letošnja zmaga za Nemko Katharino Althaus pred Norvežanko Silje Opseth.

Urša Bogataj © SloSki

Na zadnji tekmi smučarskih skakalk pred Silvestrsko turnejo 2023 je v Titisee-Neustadtu nastopilo vseh pet Slovenk, ki jih je Zoran Zupančič odpeljal v Nemčijo. Po prvi seriji je bila na odličnem drugem mestu Urša Bogataj s 129 metri in 126,0 točkami, le 1,4 točke več je na prvem mestu zbrala domačinka Katharina Althaus, ki je skočila 130 metrov. Tretja Silje Opseth je s 129 metri zbrala 125,5 točk. Tudi četrtouvrščena Eva Pinkelnig iz Avstrije je bila zelo blizu, s 129 metri je zbrala 124,9 točk. Nika Križnar je zasedala 9. mesto po pristanku pri 128 metrih je zbrala 117,5 točk, Ema Klinec je bila razočarana na 17. mestu s 121 metri in 107,4 točkami, do novih točk se je prebila tudi Nika Prevc s 109.5 metri in 92,6 točkami na 26. mestu. Izven finala je na 32. mestu ostala Maja Vtič z 99 metri in 70,4 točkami.

V finalni seriji je Prevčeva pristala pri 111.5 metrih, skupno 180,9 točk pa je bilo dovolj za končno 28. mesto danes. Klinčeva je bila po doskoku pri 125.5 metrih bolj zadovoljna, 231,0 točk pa jo je popeljalo na končno 12. mesto danes.

Zelo dobro je v finalu skočila Križnarjeva, ki je po doskoku pri 132 metrih pokazala precej veselja, z 245,2 točkami pa se je povzpela do končnega 6. mesta na današnji preizkušnji. Za njo je zaostala tudi Pinkelnigova, ki je na vseh tekmah do danes končala na zmagovalnem odru. Bogatajeva je v finalu opravila še en zelo dober skok, dolg 133 metrov, skupno 258,1 točk pa je bilo dovolj za prve slovenske stopničke v tej sezoni! Po doskoku je zaostala za Opsethovo, ki je skočila pred njo 134 metrov in je imela 260,9 točk. Zanesljive zmage pa se je razveselila Althausova, ki je doskočila pri 137 metrih in je drugič letos zmagla s skupno 269,3 točkami.

Stopničke na peti tekmi sezone 2022/23 © SloSki

Althausova je prevzela vodstvo v skupnem seševku svetovnega pokala po petih tekmah, štiri točke zaostaja Pinkelnigova, 13 Opsethova, Križnarjeva je peta s 142 točkami zaostanka, Bogatajeva sedma s 171 točkami zaostanka in Klinčeva deveta z 207 točkami zaostanka za Nemko. V pokalu narodov so naše četrte z 227 točkami zaostanka za Avstrijkami.

Izjave po tekmi

Urša Bogataj (MP3): “Vesela sem, da sem danes naredila dva kar v redu skoka na tekmi. Morda je katera druga naredila kakšno napako in vesela sem, da sem lahko zraven.” 

Nika Križnar (MP3): “Z današnjimi skoki sem delno zadovoljna, zato ker je bil drugi skok tak kot sem si ga želela, prvi skok pa je bil, če rečem po domače “v rože”. To še ni tisto, česar si želim. Malo več težav imam priti iz smučine z nizko smučko in uživati. Predvsem uživati. To mi še manjka in upam, da to do naslednjih tekem izpili. Moram pa reči, da sem zelo, zelo zadovoljna za Uršo. Nekako smo ekipno prebile, da smo prišle na stopničke in morda nam bo zdaj za naprej malce bolj steklo.”

Zoran Zupančič (MP3): “Končno! Vztrajali smo. Res nismo brez težav, a tudi če nismo čisto popolni, smo dokazali, da se lahko borimo za stopničke, ki smo si jih letos tako dolgo želeli. Tudi ostale punce so bile danes nekaj boljše, a niso to še naši skoki. Je pa res, da so današnje stopničke nek obliž na rano. Upam, da bomo zdaj lahko trenirali bolj v miru in se pripravljali na silvestrsko turnejo.”

Svetovni pokal se bo nadaljeval 27. decembra v Beljaku s kvalifikacijami za prvo tekmo Silvestrske turneje.

Uradni rezultati >>

Deli novico