Urška Pribošič in Naj Mekinc za zaključek prvenstva med najboljšo dvajseterico

V gruzijskem Bakurianiju se počasi zaključuje 15. svetovno prvenstvo v deskanju na snegu. Danes so bile na sporedu kvalifikacije v skokih prostega sloga (big air). V nedeljski finale najboljše ženske osmerice in moške deseterice gresta z najvišjo oceno dneva Britanka Mia Brooks in Japonec Taiga Hasegawa. Najboljšo slovensko žensko posamično uvrstitev na prvenstvu je s 13. mestom dosegla Urška Pribošič, v drugi deseterici (19. mesto) je tekmo končal tudi Naj Mekinc.

Urška Pribošič se je dobro znašla v zelo zahtevnih razmerah. (Foto: Maric Klanšek, GEPA pictures)

Kvalifikacije v skokih prostega sloga (big air) bi po prvotnem programu morale biti na sporedu šele v soboto, a je bil organizator zaradi slabe vremenske napovedi primoran narediti nekaj sprememb v urniku. Tako so bile zadnje kvalifikacije za deskarje in deskarke prostega sloga na sporedu že danes. Začeli so deskarji, ki so se merili v dveh kvalifikacijskih skupinah. Vsak je imel na voljo tri poskuse, za končni rezultat je štel seštevek boljših ob različni rotaciji. Naj Mekinc, ki je nastopil v drugi skupini je začel z »backside« rotacijo in za odlično izveden skok prejel visokih 63.00 točk. V drugem poskusu (»frontside« rotacija) je prejel oceno 40.25. Seštevek 103.25 točke (tretji poskus s »frontside rotacijo se mu je ponesrečil) je pomenil 10. mesto v skupini in skupno 19. mesto. Za Ljubljančana, ki bo konec maja dopolnil 22 let je to najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih v tej disciplini.

Iz Mekinčeve skupine so se v nedeljski finale (na sporedu bo ob 11:00 po slovenskem času) uvrstili Ryoma Kimata (Japonska), Sam Vermaat (Nizozemska), Nicolas Laframboise (Kanada), Wenlong Yang (Kitajska) in Kristian Salač. (Češka). Tudi v drugi skupini je bil na vrhu Japonec in sicer med vsemi najbolje ocenjeni Taiga Hasegawa. V finalu bomo videli še njegovega rojaka Takeruja Osaka ter Slovaka Samuela Jaroša, Švicarja Nicolasa Huberja in Norvežana Monsa Roislanda. Brez finala je med drugim ostal Roislandov rojak Marcus Kleveland, ki je prestižni naslov osvojil v snežnem parku (slopestyle) in je bil med favoriti za kolajne tudi v skokih.

Naj Mekinc je z 19. mestom dosegel svoj drugi najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih in najboljšega v skokih prostega sloga. (Foto: Matic Klanšek, GEPA pictures)

Tudi v ženski konkurenci je imel organizator v načrtu identičen kvalifikacijski format kot pri moških, a se je zaradi vse gostejše megle žirija tekmovanja po nekaj skokih tretje serije morala odločiti za prekinitev in po dolgem čakanju tudi odpoved zadnje serije. Za končni rezultat je tako štel boljši od dveh skokov. Urška Pribošič, ki je že s prvim skokom – malenkost ji je “ponagajal” prijem deske v zraku –  nakazala, da utegne v nadaljevanju prejeti višjo oceno kot v prvo (47.50). V drugo ji je to tudi uspelo (60.50). Deseta ocena druge serije je zadostovala za 13. mesto, to pa je tudi najboljša slovenska ženska posamična uvrstitev na tem svetovnem prvenstvu.

»V tretjem poskusu sem nameravala nadgraditi prvi skok, a je bila megla pregosta in ni šlo, tekma je bila upravičeno prekinjena in nato zadnja serija tudi odpovedana. Z drugim skokom sem, glede na razmere, zadovoljna, prav tako z uvrstitvijo,« nam je po tekmi povedala izkušena  32-letna Blejka, olimpijka iz Pekinga, ki je od leta 2013 manjkala samo na enem svetovnem prvenstvu.

Zmagovalka kvalifikacij je britanska najstnica Mia Brookes (svetovna prvakinja že v snežnem parku, kjer ji je kot prvi med deskarkami uspel pristanek skoka z obratom za 1440 stopinj). V finalu bomo videli še tri Japonke (Miyabi Onitsuka, Mari Fukada, Hinari Asanuma), Nemko Anniko Morgan, Avstrijko Anno Gasser, Kanadčanko Laurie Blouin in Avstralko Tess Coady.

Matevž Pristavec (levo) z Urško Pribošič, Najem Mekincem in Titom Štantetom, ki se iz Gruzije vsi vračajo z uvrstitvijo med najboljšo dvajseterico. (Foto: SloSki Snowboard)

»Za nami je uspešen dan. Oba naša predstavnika sta v danih razmerah prikazala dobre skoke in dosegla tudi rezultatske cilje,« pa nam je po tekmi povedal Matevž Pristavec, strokovni vodja disciplin prostega sloga in trener slovenske reprezentance.

Zvočni izjavi:
>>> Urška Pribošič
>>> Matevž Pristavec

>>> Rezultati  Bakuriani

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES