Uspešen povratek Urške Pribošič

Na silvestrovo so deskarke in deskarji prostega sloga v kanadskem Calgaryju opravili s kvalifikacijami prve tekme olimpijske sezone v snežnem parku (slopestyle). Najboljša sta bila Japonka Kokoma Murase in Kanadčan Mark McMorris. Povratnica na tekme svetovnega pokala, Urška Pribošič, je zasedla 14. mesto, Naj Mekinc pa si je na ogrevalni vožnji poškodoval gleženj, tako da ni nastopil. Finale z najboljšo žensko osmerico in moško šestnajsterico bo danes ob 18. uri po srednjeevropskem času.

Urška Pribošič na štartu kanadskega Snow Rodea. (Posnetek zaslona: FIS Snowboarding You Tube)

Ob povratku takoj v petnajsterico!

Kvalifikacije prve tekme za svetovni pokal te sezone v snežnem parku (slopestyle) je odprla domačinka Laurie Blouin, kot štirinajsta pa se je v snežni park Winsport spustila naša edina predstavnica, Urška Pribošič. 31-letna Blejka, ki se je po skorajda enoletnem premoru zaradi poškodbe vrnila na tekme, je na koncu zasedla prav štirinajsto mesto. Boljša je bila njena prva izmed dveh kvalifikacijskih voženj za katero je prejela oceno 48.48.

»S povratkom sem zadovoljna. Skoke in trike v prvi kvalifikacijski vožnji sem izvedla po načrtu. Deskali smo v lepem sončnem vremenu in brezvetrju, še vedno pa je tu zelo hladno, skorajda minus trideset stopinj. Ampak me je pogrel adrenalin,« nam je na silvestrski večer (kvalifikacije so se zaključile nekaj pred 20. uro po našem času) sporočila Pribošičeva, ki je bila najstarejša udeleženka tekme v Calgaryju. S 14. mestom je povratnica na tekme dosegla svojo trinajsto uvrstitev med najboljšo petnajsterico v olimpijski disciplini snežni park (slopestyle).

V finale so se uvrstile kar tri Japonke (Kokomo Murase, Miyabi Onitsuka in Reira Iwabuchi). Prvi dve sta bili pred že omenjeno 25-letno domačinko Laurie Blouin, ki je zmagala na zadnji tekmi v Calgaryju februarja 2020, tretja pa tik zanjo. Prve štiri deskarke so edine dobile višjo oceno od 70.00. Najnižja ocena, ki je še vodila v finale je bila 64.08, ki jo je prejela Finka Carola Niemelae (8. mesto). Med petim in sedmim so se zvrstile še tri Evropejke: Melissa Pepperkamp (Nizozemska), Evy Poppe (Belgija) in Arriane Burri (Švica). 

Mekinc zaradi poškodbe gležnja ostal brez nastopa, McMorris napovedal boj za novo zmago

Potem ko je za četrtek predvidene moške kvalifikacije »odpihnil« močan veter (deskarji so imeli močan veter v prsa in posledično so bile hitrosti prenizke za izvedbo tekme), so se tudi deskarji v parku pomerili na silvestrovo. Končane so bile dobri dve uri pred našim skokom v novo leto. Organizatorji so zaradi prestavitve nekoliko prilagodili format. Predvideni polfinale je odpadel, v finalu bo tako namesto deseterice nastopilo šestnajst deskarjev, po osem najboljših iz vsake kvalifikacijske skupine. Med njimi žal ne bo našega Naja Mekinca, ki je zaradi poškodbe gležnja tik pred zdajci, na ogrevalni vožnji, ostal brez nastopa. »Na pristanku enega izmed skokov ga je »zarobilo«. Zelo hiter gib in zgodilo se je. Res smola. Po prvih ocenah bo Naj moral počivati vsaj pet dni, upam, da bo nared za naslednjo tekmo v ZDA, « nam je iz olimpijskega Calgaryja sporočil trener Matevž Pristavec.

Najboljšo oceno dneva je prejel domači as, Mark McMorris. Zmagovalec prve tekme v snežnem parku za svetovni pokal v Calgaryju pred dvanajstimi leti ter nosilec dveh olimpijskih bronov (Soči 2014 in Pjongčang 2018) v tej disciplini je z drugo vožnjo edini prejel več kot 90.00 točk. Poleg McMorrisa bo v  današnjem finalu visoko meril še en domačin, Seb Toutant (najstarejši finalist, letos bo dopolnil 30 let). Preostali finalisti iz skupine, kjer sta bila najboljša domačina so: Ryoma Kitana, Ruki Tobita in Kaito Hamada (vsi Japonska), Markus Olimstad in Mons Rosiland (oba Norveška) ter Yiming Su (Kitajska). Z druge skupine pa so se v zaključni del »Snow Rodea« na kanadskem zahodu uvrstili Sebbe de Buck (Belgija), Leon Vockensperger (Nemčija), Rene Rinnekangas in Mikko Rehenberg (oba Finska), Tiarn Collins (Nova Zelandija, zmagovalec zadnje tekme iz leta 2020), Luke Winkelmann (ZDA), Cameron Spalding (Kanada) in Matthew Cox (Avstralija).

Finale se prične danes ob 18. uri po srednjeevropskem času (ob 10. uri po lokalnem času).

Po zaključku tekme se deskarji in deskarke prostega sloga selijo v ameriški Mammoth Mountain, kjer bodo v četrtek (6.1.2022) na sporedu moške in ženske kvalifikacije tekme svetovnega pokala v snežnem parku in ženske kvalifikacije v snežnem žlebu, dan potem (7. januarja) sledijo še moške v žlebu, v soboto pa finale obeh disciplin. V snežnem žlebu bo Slovenijo zastopal Tit Štante, v snežnem parku pa, če bo uspešno saniral poškodbo gležnja, Naj MekincUrška Pribošič iz Calgaryja potuje v Evropo, kjer se bo pripravljala na tekmo svetovnega pokala v švicarskem Laaxu (13.1. – 16.1. 2022).

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES