V pričakovanju Pekinga in nato februarsko-marčevskega zaključka sezone

Včeraj je na spletni novinarski konferenci po uvodnem delu sezone svetovnega pokala s »sedmo silo« spregovoril večji del A slovenske deskarske reprezentance in sicer oba glavna trenerja (Matevž Pristavec – prosti slog in Izidor Šušteršič – paralelne discipline) ter peterica reprezentantov (Urška Pribošič, Tit Štante, Žan Košir, Tim Mastnak, Rok Marguč), ki jih je Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) na torkovi seji uvrstil v odpravo slovenskih športnikov in bodo od 4. do 20. februarja Slovenijo zastopali na zimskih olimpijskih igrah. Izmed A reprezentantov tam ne bo Naja Mekica, ki je zaradi poškodb izpustil ključni del sezone, po naknadni pridobitvi mednarodne olimpijski kvote za ženski paralelni veleslalom pa se nov nastop na »tekmi leta« vendarle obeta tudi Glorii Kotnik.

Z novinarji smo se pred sezono družili v živo, tokrat smo si mahali virtualno. (Foto: SZS) 

OD CHURA DO LAAXA. PEKING, PRIHAJAMO!

Deskarji prostega sloga so sezono svetovnega pokala začeli konec oktobra s tekmo v skokih prostega sloga v švicarskem Churu, sledila je decembrsko-januarska severnoameriška turneja (Steamboat, Copper Mountain, Calgary, Mammouth Mountain), za konec uvodnega dela sezone pa so se »freestylerji« zbrali na zadnjih predolimpijskih tekmah v švicarskem Laaxu.

»Laax Open je znova navdušil v vseh pogledih. Tudi tokrat smo spremljalii izredno kakovostno deskanje v žlebu in parku, ki sta tam vedno izvrstno pripravljena. Žal je nova poškodba nastop v snežnem parku preprečila Naju Mekicu in ga otežila Urški Pribošič, Tit Štante pa je s treningi in nastopom v, za mnoge najlepšem žlebu na svetu, naredil še korak naprej v zanesljivosti pri izpeljavi trikov. Sam sem se po tekmah vrnil v Slovenijo, ekipa (Naj, Tit in Urška), pa je dobre pogoje v Laaxu izkoristila za dodaten sklop treningov v tem tednu,« je povedal MATEVŽ PRISTAVEC, ki ga februarja čakajo tretje zaporedne olimpijske igre v trenerski vlogi. »Kdo so glavni favoriti? Rezultati iz Laaxa najbolje kažejo kdo bi utegnil krojiti vrh. Pa naša predstavnika? Dobro sta pripravljena, glavni cilj je popolna izvedba voženj. Tako v ženskem parku kot tudi moškem žlebu v Secret Gardnu bodo kvalifikacije na sporedu dan oziroma dva dni pred finalom dvanajsterice. »Big air« tekma, ki bo izvedena v Pekingu, pa bo zadnja v deskarskem sporedu. 15. februarja bo finale, dan prej kvalifikacije. Naš primarni cilj je, da obema uspe izpeljati zadane vožnje. Če bo posledica finale, bomo še toliko bolj veseli, « je še dodal Pristavec.

Slovenske uvrstitve na tekmah svetovnega pokala v prvem delu sezone 2021/22:
NAJ MEKINC: Chur (skoki, 26. mesto), Steamboat (skoki, 50. mesto)
URŠKA PRIBOŠIČ: Calgary (park, 14. mesto), Laax (park, 24. mesto)
TIT ŠTANTE: Copper Mountain (žleb, 22. mesto), Laax (žleb, 33. mesto)

 »Z opravljenim na zadnjih treningih v Laaxu sem zadovoljna. Park je tu res odlično pripravljen. Pred odhodom na igre sledi še krajša serija treningov na domačem Voglu,« nam je iz Švice sporočila URŠKA PRIBOŠIČ, ki bo na olimpijskih igrah deskala prvič. 31-letno Blejko (ŠD Chickita) že drugi dan iger čaka nastop v kvalifikacijah snežnega parka in dan potem (če se uspe uvrstiti med najboljšo dvanajsterico) še v finalu. Skoki prostega sloga (kvalifikacije in finale) bodo na sporedu 14. in 15. februarja. »Big air« tekma je tudi edina deskarska tekma, ki ne bo na sporedu na smučišču v Secret Gardnu, pač pa na umetni konstrukciji v športnem parku v Pekingu in sicer na območju, ki je bilo nekoč industrijsko, danes pa je tam lep športni park. Pribošičeva je bila tam na olimpijski generalki (tekma svetovnega pokala decembra 2019) osemnajsta, v Secret Gardnu pa v parku na generalki za OI (tekma svetovnega pokala decembra 2018, ki jo je dobila Japonka Miyabi Onitsuka) ni nastopila. Olimpijsko zlato iz Pjongčanga 2018 v snežnem parku bo branila Urškina vrstnica Jamie Anderson (ZDA), v skokih prostega sloga pa še ena »veteranka«, 30-letna Avstrijka Anna Gasser.

Doslej še noben Slovenec ali Slovenka na olimpijskih igrah ni nastopil v snežnem parku in big air-u. Prva bo Urška! (Foto: OKS)

 »Lansko sezono je zaradi epidemiološke situacije odpadlo kar nekaj tekem svetovnega pokala. Letos je bil program svetovnega pokala v celoti izveden. Čaka me torej še olimpijada. Prizorišče zelo dobro poznam, saj sem v Secret Gardnu nastopil na treh tekmah svetovnega pokala in tam zabeležil svoji dve najboljši uvrstitvi v svetovnem pokalu (12. in 13. mesto). V tamkajšnjem žlebu se torej dobro znajdem. Upam da nam na tekmi, tako kot na svetovnih pokalih med leti 2017 in 2019, ne bo nagajal veter. Snega je na Kitajskem vedno malo, sneg je suh,« zelo dobro, kaj ga na njegovih drugih olimpijskih igrah čaka, ve TIT ŠTANTE. 23-letni Celjan je v Pjongčangu leta 2018 zasedel 25. mesto, 16. mesto pa je takrat pripadlo Velenjčanu Timu Kevinu Ravnjaku. Zlato s Pjongčanga bo branil Američan Sahun White, srebro prvi favorit Japonec Ayumu Hirano (kot rolkar je nastopil tudi na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu!) in bron Avstralec Scotty James, ki se mu za razliko od Whitea in Hirana nastop na zadnji tekmi svetovnega pokala v Švici ni izšel po pričakovanjih.

OD BANOJ SO SIMONHÖHEJA. PEKING, PRIHAJAMO! 

Alpski deskarji so sezono decembra odprli v ruskih Banojah, sledil je klasični dolomitski dvojček »Carezza – Cortina« in po novem letu še švicarsko-avstrijska alpska turneja (ScuolBad GasteinSimonhöhe). Slovenijo je na večini tekem zastopala zimzelena moška trojka Žan KoširRok MargučTim Mastnak, po letu premora, zaradi porodniškega dopusta, se jim je znova pridružila Gloria Kotnik. Z rednimi nastopi v svetovnem pokalu je to sezono pričela tudi 20-letna Sara Goltes.

»Vseskozi smo bili v stiku z vrhom, na zadnji tekmi svetovnega pokala smo osvojili še tako želene stopničke. Izkušnje so na naši strani, tako da so temelji za nadaljevanje sezone, v mislih imamo v tem trenutku prav vsi seveda Peking, postavljeni in so trdni. V teh dneh bomo delali še na malenkostih,« je pred svojimi petimi olimpijskimi igrami (drugimi zaporednimi v trenerski vlogi) optimističen naš glavni  trener IZIDOR ŠUŠTERŠIČ.

Slovenske uvrstitve na tekmah svetovnega pokala v prvem delu sezone 2021/22:
TIM MASTNAK: Banoje (PVSL, 5. mesto in PSL, 33. mesto), Carezza (PVSL, 12. mesto), Cortina (PVSL, 4. mesto), Scuol (PVSL, 9. mesto), Bad Gastein (PSL, 44. mesto), Simonhöhe (PVSL, 2. mesto in ekipni PVSL, 6. mesto)  
ŽAN KOŠIR: Banoje (PVSL 8. mesto in PSL, 17. mesto), Carezza (PVSL, 9. mesto), Cortina (PVSL, 16. mesto), Scuol (PVSL, 16. mesto), Bad Gastein (PSL, 20. mesto), Simonhöhe (PVSL, 30. mesto)
ROK MARGUČ: Banoje (PVSL, 23. mesto in PSL, 26. mesto), Carezza (PVSL, 29. mesto), Cortina (PVSL, 18. mesto), Scuol (PVSL, 40. mesto), Bad Gastein (PSL, 42. mesto)
GLORIA KOTNIK: Carezza (PVSL, 18. mesto, Cortina (PVSL, 31. mesto), Scuol (PVSL, 41. mesto), Bad Gastein (PSL, 20. mesto), Simonhöhe (PVSL, 21. mesto in ekipni PVSL, 6. mesto)  
SARA GOLTES: Banoje (PVSL 39. mesto in PSL, 54. mesto), Carezza (PVSL, 43. mesto), Cortina (PVSL, 47. mesto), Scuol (PVSL, 47. mesto), Simonhöhe (PVSL, 46. mesto)

»Z dosedanjim delom sezone sem zelo zadovoljen. Trikrat sem zmagal v kvalifikacijah, bil na eni tekmi drugi. Mogoče bi lahko osvojil še kakšne stopničke, ampak sem se pa na tekmah tudi veliko naučil. Bistveno je, da dobro vozim. Po Simonhöheju sem delal na kondiciji in bil tudi na snegu, na Rogli. Naslednji teden me čaka nov sklop treningov v Dolomitih. Opravil ga bom, tako kot pred sezono, z nemško reprezentanco. Nato pa olimpijske igre, na generalki v Secret Gardnu sem zmagal, torej mi prizorišče ustreza. Seveda pa to ni garancija za uspeh, potrebno se bo prilagoditi na razmere in prikazati takšne vožnje, ki jih kažem že celo sezono,« pravi Celjan TIM MASTNAK, edini slovenski deskar s stopničkami v tej sezoni. Na igrah je, tako kot njegov someščan Tit Štante, debitiral leta 2018. Tam je na progi s 27 vratci, ki jo je zakoličil avstrijski trener Bernd Krug v paralelnem veleslalomu zasedel 16. mesto. V osmini finala ga je premagal kasnejši prvak, Švicar Nevin Galmarini.

 »Rezultatsko z uvodnim delom sezone nisem zadovoljen, čeprav je bil tisti osnovni cilj, uvrstitev v finale, na večini tekem dosežen. Te dni sem treniral v avstrijskem Lechu, kjer naj bi bili pogoji zelo podobni tistim na Kitajskem, čakata pa me še dva treninga na domačem Podkornu.  Kitajska? Proga je dolga, atraktivna, tako kot na večini dosedanjih iger. Malenkost težja kot na večini svetovnih pokalov. Upam, da mi bodo pogoji, tako kot na dosedanjih olimpijskih igrah, naklonjeni,« pravi ŽAN KOŠIR, nosilec treh olimpijskih kolajn,ki je na olimpijskih igrah debitiral leta 2010 v kanadskem Vancouvru. Tam je osvojil 6. mesto, v četrtfinalu ga je ustavil na koncu srebrni Benjamin Karl (Avstrija).

»Dosedanji del sezone? S Cortino se je vse skupaj začelo postavljati na pravo mesto, a sem se nato pred prvo januarsko tekmo v Scuolu poškodoval (trtica). Zadnje dni sem se tako posvečal predvsem sanaciji poškodbe. Sem se pa že vrnil tudi na sneg, med vratca, tako da bom počasi 100%. Do odhoda na igre ostajam v Sloveniji, kjer imam vso potrebno zdravniško podporo in dobre pogoje za trening na Rogli,« je pojasnil ROK MARGUČ, ki je prav tako kot Žan Košir na olimpijskih igrah prvič nastopil v Vancouvru leta 2010 (23. mesto). V Sočiju, štiri leta kasneje, je bil najvišje doslej (5. mesto, PVSL). Tako kot za Tima Mastnaka štiri leta kasneje je bil zanj usoden Nevin Galmarini. V Pjongčanu je bil Laščan 17., je pa edini izmed slovenske moške trojke, ki še ni tekmoval v Secret Gardnu. Naslov olimpijskega prvaka bo v Pekingu branil že večkrat omenjeni Nevin Galmarini (Švca), srebro vodilni deskar te sezone v paralelnih disciplinah, Korejec Sanghoo Lee, bron pa naš Žan Košir. Tržičan je bil bronast že v Sočiju 2014, takrat je Sloveniji prideskal še slalomsko srebro. In kdo je bil zanj takrat usoden v slalomskem finalu? Prav tako Nevin Glamarini, od katerega pa je bil Košir v četrtfinalu boljši ob osvojitvi svoje prve olimpijske kolajne.

PO OLIMPIJSKIH IGRAH TEKME V RUSIJI, ITALIJI, NEMČIJI, GRUZIJI, NA ČEŠKEM, V ŠVICI IN NA NAŠI ROGLI

Po olimpijskih igrah se svetovni pokal nadaljuje s paralelnim slalomom na mestni tekmi v Moskvi (26. februar). Alpske deskarje poleg ruske slalomske klasike čakata še tekmi v italijanskem Piancavallu in nemškem Berchtesgadnu ter seveda na domači Rogli, ki bo paralelni veleslalom gostila 16. marca.

V programu deskarjev prostega sloga so po igrah še tri tekme svetovnega pokala. Vse v snežnem parku. Gostili jih bodo gruzijski Bakuriani, češki Špindlerov Mlin in švicarska Silvaplana.

Spored deskarskih tekem OI Peking 2022 s slovensko udeležbo:
SNEŽNI PARK (SLOPESTYLE), ženske: 5.2., kvalifikacije, 6.2., finale
PARALELNI VELESLALOM, ženske in moški: 8.2., kvalifikacije in finale
SNEŽNI ŽLEB (HALFPIPE), moški: 9.2., kvalifikacije, 11.2., finale
SKOKI PROSTEGA SLOGA (BIG AIR), ženske: 14.2., kvalifikacije, 15.2., finale

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES