V Švici tudi Naj Mekinc

Jutri sezono svetovnega pokala ob alpskih smučarjih odpirajo tudi deskarji na snegu, ki se bodo v skokih prostega sloga (big air) pomerili v švicarskem Churu. Na uvodni deskarski tekmi sezone bo Slovenijo zastopal Naj Mekinc. Kvalifikacije 21-letnega Ljubljančana čakajo opoldan, morebitni finale pa zvečer. Ob 20. uri se bo namreč deset najboljših moških ter osem najboljših žensk pomerilo v velikem finalu pod žarometi.


V Churu je vse nared za Big Air Festival. (Foto: FIS)

Naj Mekinc, ta hip najboljši slovenski deskar v »park« disciplinah, že ima izkušnje z nastopom na zahtevni umetni konstrukciji v Churu, pred letom dni je namreč na tekmi svetovnega pokala osvojil 26. mesto. Pred petnajst tisoč glavo množico je lani, na prvi pokoronski deskarski tekmi z gledalci, slavil domačin Jonas Boesiger, ki bo na domačem prizorišču tudi letos še kako motiviran. Poleg lanskega zmagovalca ter drugo in tretjeuvrščenih Skandinavcev (Finca Reneja Rinnekangasa in Šveda Svena Thorengrena) velja kot favorite letošnje tekme izpostaviti vsaj še sedmerico Japoncev , Nizozemca Nieka Van der Veldna, Avstrijca Clemensa Millauerja ter vsestranskega mladega Avstralca Valentina Guselija.

»Vrh je širok. Težko je napovedati finaliste, kaj šele zmagovalca. Konkurenca je izjemna, za finale bo potrebno izvesti zelo zahteven skok brez napak,« nam je včeraj, po uradnem treningu na objektu v Churu, povedal slovenski trener Matevž Pristavec, ki je z Mekincem in B reprezentanti zadnji mesec največ snežnih treningov opravil v švicarskem Saas Feeju in na avstrijskem Hintertuxu.

V ženski konkurenci, Slovenke Urške Pribošič ne bo na štartu, bodo prav tako v centru pozornosti Japonke (Kokomo Murase, Reira Iwabuchi, …). Na čelu izzivalk iz evropskih držav bo zagotovo lani najboljša avstrijska športnica, Anna Gasser. Poleg izkušene veteranke odkrito visoko cilja tudi mlada debitantka v svetovnem pokalu Mia Brookes (Velika Britanija). Izmed evropskih deskark velja izpostaviti vsaj še Nemko Anniko Morgan in Finko Enni Rukajarvi.  

Po dveh uradnih treningih (sreda in četrtek) bodo deskarji danes prosti, saj je na sporedu tekma svetovnega pokala smučarjev prostega sloga. V jutrišnjih opoldanskih kvalifikacijah bodo imeli deskarji in deskarke na voljo dva poizkusa, za končni rezultat bo štel bolje ocenjeni skok. V večernem finalu (ob 20.uri) elitne moške deseterice in ženske osmerice bomo videli skupaj 54 skokov. Vsak se bo predstavil trikrat. Za končni rezultat bosta štela dva boljša skoka (ob različni rotaciji).

Naj Mekinc na lanski tekmi. (Foto: Laemmerhirt)

>>> Urnik deskarskih tekmovanj v Churu
>>> Spletna stran »Big Air Festival Chur«
>>> Fotografije za neomejeno uredniško uporabo

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES