Z nastopom v snežnem parku je svetovno prvenstvo začela tudi Urška Pribošič

Potem ko so bile včeraj zaradi močnega vetra odpovedane ženske kvalifikacije v snežnem parku (slopestyle), so imeli gruzijski organizatorji danes več sreče z vremenom. V brezvetrju so v Bakurianiju uspešno izpeljali ženske kvalifikacije in nato še finale v obeh konkurencah. Urška Pribošič je svoj prvi nastop na letošnjem prvenstvu zaključila po kvalifikacijah (25. mesto). Nova svetovna prvaka sta Britanka Mia Brookes in Norvežan Marcus Kleveland.


Urška Pribošič bo v Bakurianiju, tako kot Naj Mekinc, nastopila še v skokih prostega sloga (big air). Kvalifikacije bodo na sporedu v soboto. (Foto: Matic Klanšek)

Deveti dan 15. svetovnega prvenstva deskarjev na snegu je bil podeljen prvi od treh kompletov v disciplinah prostega sloga. Ker so bile včeraj zaradi močnega vetra ženske kvalifikacije v snežnem parku (slopestyle) odpovedane, so najboljše deskarke v parku danes nastopile kar štirikrat. Dopoldanske kvalifikacije je dobila za mnoge prva favoritinja Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija) pred mlado Britanko Mio Brooks, ki ji strokovnjaki napovedujejo svetlo prihodnost in ogromno lovorik ter izkušeno Avstrijko Anno Gasser. Med dvanajsterico, ki se je borila za kolajne se ni uspelo uvrstiti naši Urški Pribošič, ki si je s prvo vožnjo (za rezultat je štela boljša od dveh) v svojem četrtem nastopu v tej disciplini na svetovnih prvenstvih prideskala 25. mesto.

»Urški ni uspelo realizirati načrtovanih voženj. V prvo je bila dobro na poti. Pristanek ob drugem skoku pa ji ni povsem uspel. Izgubila je hitrost, posledično se tretjega skoka sploh ni mogla lotiti,« je prvi nastop 32-letne Blejke na letošnjem prvenstvu pokomentiral Matevž Pristavec, strokovni vodja disciplin prostega sloga v slovenski reprezentanci.

V finalu je z izjemno drugo vožnjo do naslova svetovne prvakinje prišla 16-letna Mia Brookes (Velika Britanija), ki je tako postala najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini deskarskih svetovnih prvenstev pod okriljem FIS. S srebrom se je morala zadovoljiti Sadowski (na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je bila v snežnem parku zlata), bron pa je pripadel Japonki Miyabi Onitsuka, ki je tako osvojila že svojo četrto kolajno na svetovnih prvenstvih.

Tudi v moški konkurenci zlate medalje ni prejel najboljši kvalifikant (Japonec Takeru Otsuka), pač pa v petkovih kvalifikacijah sedmi Marcus Kleveland (Norveška), kar pa ni presenečenje. Zmagovalec letošnje tekme za svetovni pokal v švicarskem Laaxu je tako ubranil naslov iz leta 2021. Srebro je osvojil Japonec Ryoma Kymata, bron pa prvak iz leta 2019, Američan Chris Corning. Naj Mekinc je tekmo končal po petkovih kvalifikacijah (47. mesto).

Naslednji slovenski nastop v Gruziji bo na sporedu v sredo 1. marca (Tit Štante, kvalifikacije snežni žleb; Kaja Verdnik je zaradi bolezni ostala v Sloveniji in ne bo nastopila), Urška Pribošič in Naj Mekinc pa bosta znova nastopila predzadnji dan prvenstva (sobota, 4. marec), ko bodo na vrsti kvalifikacije v skokih prostega sloga (big air).

>>> Rezultati  Bakuriani

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES