Za državne naslove na Voglu in Krvavcu

Letošnji velikonočni prazniki za deskarke in deskarje ne bodo dela prosti, saj se bodo na Gorenjskem pomerili za prestižne naslove državnih prvakinj in prvakov. V soboto (8. 4.) in nedeljo (9. 4.) bosta na Voglu tekmi v skokih prostega sloga (big air) in snežnem parku (slopestyle), v ponedeljek (10. 4.) pa na Krvavcu še preizkušnji v paralelnem veleslalomu in slalomu.


Na Voglu bomo v soboto in nedeljo dobili nove državne prvake v skokih prostega sloga (big air) in snežnem parku (slopestyle). Na fotografiji Urška Pribošič s Športnega društva ŠD Chickita, ki je organizator sobotne deskarske tekme v parku na Voglu. (Foto: Matic Klanšek) 

Deskarji prostega sloga bodo zimi v slovo pomahali na Voglu

Na smučišču nad Bohinjsko dolino v Triglavskem narodnem parku bodo nihalka in žičniške naprave obratovale do vključno prazničnega ponedeljka, zadnji obratovalni vikend pa bo v kraljestvu Zlatoroga za deskarke in deskarje prostega sloga tudi tekmovalen. V soboto bo v organizaciji Športnega društva Chickita v snežnem parku ob progi Storeč na sporedu tekma v skokih prostega sloga (big air). Za prestižne naslove se bodo merili v članski, mladinski ter tudi mlajših kategorijah (do 16 in do 14 let). Prav zaradi najmlajših bodo izkušeni »šejperji« seveda poleg večje pripravil še manjšo skakalnico. Aktualna absolutna državna prvaka v tej disciplini – lani je bilo prvenstvo na Kaninu – sta Tinkara Tanja Valcl in Ožbe Kuhar. Državno prvenstvo v snežnem parku (slopestyle) je bilo lani odpovedano, zadnja absolutna naslova sta leta 2021 na Voglu osvojila Tia Žagar in Max Kralj Kos. V nedeljo nekaj po 12. uri bomo (tekmo v snežnem parku organizira SBC Bled) tako kot dan poprej dobili nove prvakinje in prvake v štirih kategorijah. Poleg deskarjev se bodo za naslove oba dneva merili tudi smučarji prostega sloga (nad tekmo smučarjev bdi Smučarsko društvo 1080 iz Ljubljane).

Dvojni dirkaški spored na Krvavcu

V ponedeljek bo na Krvavcu, kjer so razmere za deskanje in smučanje prav tako še vedno zelo dobre, na sporedu še državno prvenstvo v alpskih deskarskih disciplinah in sicer najprej v paralelnem veleslalomu (dopoldanskim kvalifikacijam bodo sledili opoldanski izločilni dvoboji najboljših 16 finalistov in finalistk) ter nato takoj še v slalomu (dve vožnji na čas). Tako kot na Voglu bodo podeljeni naslovi v štirih kategorijah (članski, mladinski ter dveh mlajših). Razpisana je tudi kategorija »open« kar pomeni, da se na tekmo lahko prijavijo tudi rekreativci, ki nimajo vsak dan možnosti tekmovati proti nosilcem kolajn z največjih tekmovanj …

Žan Košir (KD Zakon) bo v ponedeljek lovil svoj drugi naslov državnega prvaka v paralelnem veleslalomu. Doslej edinega je osvojil leta 2007 v Mariboru, ko je v paralelnem slalomu zmagal pred Domnom Jancem in Jernejem Demšarjem, četrti pa je bil takrat Makedonec Aleksander Kacarski. Slednji naj bi tako kot Košir – tokrat bo v vlogi organizatorja in tekmovalca – nastopil tudi v ponedeljek na Krvavcu. (Foto: Miha Matavž) 

»V Klubu deskanja Zakon smo se odločili za organizacijo prvenstva v alpskih disciplinah, ki ga že kar nekaj časa ni bilo na sporedu. Tako se bodo lahko deskarji in deskarke v več kategorijah letos pomerili tudi med vratci. Vzdušje bo tekmovalno a, prepričan sem, hkrati tudi prijetno zabavno ter sproščeno ob zaključku sezone. Vabljeni so prav vsi, ki bi se radi pomerili med vratci. Deskarji in deskarke z opremo za alpski slog in tudi tisti, ki se bolj domače počutijo na deskah za prosti slog. Nenazadnje sem sam prvo otroško tekmo odpeljal na deski za prosti slog, z vezmi za alpski slog in smučarskimi čevlji. Vabljeni, deskajmo vsi!« v imenu organizatorjev tekem iz KD Zakon sporoča Žan Košir, ki bo seveda na štartu. Prihod na Gorenjsko je iz Štajerske že napovedal tudi Rok Marguč, ki je po uspešnem zaključku sezone svetovnega pokala v Berchtesgadnu ostal v tekmovalnem ritmu, prejšnji teden je uspešno tekmoval na italijanskem državnem prvenstvu v Cortini ´d Ampezzo. »Rad tekmujem, tudi letos nisem deskal izključno na tekmah svetovnega pokala. Na italijanskem prvenstvu je bila udeležba mednarodno kar pisana, enako velja za avstrijskega v Hausu, ki se ga žal nisem udeležil, čeprav sem sprva to načrtoval. Tudi pri nas bodo menda deskali Azijci in še kdo,« pravi Laščan, ki že ima izkušnje s tekmovanjem na Krvavcu. Leta 2004 je na državnem prvenstvu v paralelnem veleslalomu osvojil bron, zlato je takrat osvojil Jernej Demšar, srebro pa Tomaž Knafelj. Zadnji naslovi državnih prvakov v alpskih disciplinah so bili podeljeni leta 2019 na Rogli (v okviru tekme za evropski pokal), kjer sta naslova v absolutni konkurenci osvojila Gloria Kotnik in Tim Mastnak.

>> Državno prvenstvo 2023 (Vogel in Krvavec) – uradni razpis in urnik tekmovanj

>>> FIS Vogel Big Air
>>> FIS Vogel Slopestyle
>>> FIS Krvavec (Slalom, Parallel Giant Slalom)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES