Za konec meseca še dva paralelna veleslaloma v Kanadi

Alpski deskarji in deskarke so se iz Bolgarije preselili v Kanado, kjer bo jutri in v petek Blue Mountain gostil dva paralelna veleslaloma za svetovni pokal. Prvi trening na prizorišču je že opravila slovenska ekipa v postavi Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Marguč. Vsi bodo tudi nastopili na zadnjih dveh paralelnih preizkušnjah za svetovni pokal pred svetovnim prvenstvom.

Tim Mastnak se je v Kanadi pred dvema letoma na prvi tekmi prebil v četrtfinale. (Foto: Miha Matavž)

Blue Mountain je tekmi za svetovni pokal, dva paralelna veleslaloma, že gostil predlani in sicer na zadnji februarski oziroma prvi marčevski dan. Takrat v pravih zimskih razmerah, tokrat pa je drugače. »Letos je popolnoma drugače. Precej bolj toplo je, snega je manj. Prvi trening je bil tako daleč od kakovostnega,« nam je iz Kanade javil Tim Mastnak, ki je pred dvema letoma s 7. mestom na prvi tekmi (zmagal je Avstrijec Benjamin Karl) dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na tem prizorišču. Tudi Žan Košir, leta 2020 se ni prebil v izločilne boje, ni bil navdušen nad pogoji za trening. »Vse skupaj je bilo na meji regularnega. V zgornjem delu proge za trening je bilo več kamenja kot snega, bolj primerno za spust s kolesom kot z desko. Ustrezno zasnežena je le proga, kjer bosta tekmi,« pa je neustrezne pogoje za trening opisal Košir, ki pa je organizatorjem namenil tudi pohvalo. »Namestili so nas v neposredno bližino tekmovališča, kar nam prihrani precej časa in energije, ki smo jo zadnje dni trošili na potovanju iz Evrope v Severno Ameriko,« je še dodal Košir. »Prav zato je bistveno, da se pred tekmama dobro spočijemo. Če nam že pogoji na progah, ki so namenjene treningu niso naklonjeni in nam več vzamejo kot dajo,« pa pravi naš tretji predstavnik Rok Marguč, ki se sicer vedno znova rad vrača v Kanado. Tu je nastopil na svojih prvih olimpijskih igrah (2010), pred desetimi leti je tu postal svetovni prvak. Torej, prava država za povratek med elitno šestnajsterico in nastope v izloćilnih dvobojih? »Vsekakor!« se nasmeji Marguč.

Danes deskarje zaradi slabih snežnih razmer na trening progah čaka preizkus tekmovalne proge, a seveda ne med vratci. Vsak izmed deskarjev in deskark bo lahko opravil dve vožnji na prosto, tako da se bodo vendarle lahko pobliže spoznali s snegom in razmerami, ki jih čakajo na tekmah.

Poleg že omenjenega Karla so se na zadnjih tekmah v Kanadi zmag veselili še Rus Dmitrij Loginov ter Nemka Ramona Hofmeister, ki je zmagala kar dvakrat.

>>> Urnik Blue Mountain

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES