Za uvod tri Slovenke med 15, Nika Prevc na 10. mestu

Na prvi tekmi 13. sezone svetovnega pokala so štiri Slovenke osvojile točke, najboljša je bila Nika Prevc na 10. mestu. Nika Križnar je bila 13., Ema Klinec mesto za njo, Ajda Košnjek pa je zasedla 26. mesto. Zmagala je izkušena Japonka, Juki Ito.

Nika Prevc, foto: NordicFocus

Po prvi seriji uvodne tekme 13. sezone svetovnega pokala je pričakovano vodila Kanadčanka Alexandria Loutitt s 96 metri in 130,6 točkami. 6,7 točk zaostanka je z enako daljavo imela Norvežanka Eirin Maria Kvandal, tretja je bila Francozinja Josephine Pagnier z 92 metri in 121,6 točkami. Nika Prevc je ob slabšem doskoku z 92 metri zasedala 8. mesto s 16 točkami zaostanka za Kanadčanko. Preveč zadovoljni po prvi seriji nista bili Nika Križnar s 87.5 metri in 21,6 točkami zaostanka na 14. mestu ter Ema Klinec z enako daljavo in 23,7 točkami zaostanka na 15. mestu. Točke si je na 29. mestu zagotovila tudi Ajda Košnjek z 81.5 metri, kljub enaki daljavi so le štiri desetinke žal zmanjkale Taji Bodlaj na 31. mestu.

V finalni seriji je Košnjekova skočila 86 metrov in je s 194,2 točkami napredovala do končnega 26. mesta. Klinec je v finalu skočila 90.5 metrov in je po doskoku prevzela vodstvo, takoj za njo pa je z 90 metri in 216,0 točkami v vodstvo z 0,6 točke prednosti skočila še Križnar. To ju je popeljalo do končnega 13. in 14. mesta. S finalnim skokom preveč ni bila zadovoljna Prevc, ki je pristala pri 86 metrih in je z 225,5 točkami padla na končno 10. mesto. Na vrh pa je skočila izkušena Japonka Juki Ito, s četrtega mesta po prvi seriji, v finalu pa je postavila daljavo dneva, 94 metrov in je z 244,6 točkami ugnala vso konkurenco. Druga je bila Francozinja Pagnier z 92.5 metri in 242,7 točkami, Loutitt pa je z 88.5 metri in 241,6 točkami padla na končno tretje mesto.

Izjave po tekmi

Nika Prevc (MP3): “Zadovoljna sem z uvrstitvijo, žal mi manjka še malo sproščenosti. Malo sem bila kaznovana v točkah za slog zaradi izsiljevanja metrov.”

Nika Križnar (MP3): “Lahko rečem, da je še kar nekaj nihanj preko tekme. To je bil tudi prvi stik s snegom pri samem doskoku. Je še nekaj težav pri doskoku. Jutri pa je velika skakalnica, upam, da pridejo tudi pravi občutki.”

Ema Klinec (MP3): “Rezultatsko bi bilo zagotovo lahko boljše. Zadnji skok je bil že kar dober, tako da je to zelo lepa popotnica za naprej. Lepa, poštena tekma, uživali smo v soncu in zimskih razmerah.”

Zoran Zupančič (MP3): “Prvi sneg za nas se ni izšel po naših željah. Največ drznosti, mirnosti je pokazala Juki Ito. Naši skoki so bili nekako zakrčeni, veliko grobih napak. Precej konzervativno vodenje žirije, zaletišče je bilo nizko, tako da so se te napake zelo potencirale in so nas oddaljile od lepih uvrstitev. Upam na boljši izplen na jutrišnji veliki napravi. Poskušamo ostati mirni, danes z vsemi temi napakami nismo zadovoljni.”

Jutri bo v Lillehammerju na sporedu še tekma na veliki skakalnici.

Uradni rezultati >>

Deli novico