60. jubilejna Zlata lisica je pred vrati

Doma v Sloveniji!

Čarobno zimsko vzdušje, navijaški duh, plapolanje slovenskih zastav in nepozaben žur – to je 60. jubilejna Zlata Lisica, ki bo potekala med 6. in 7. januarjem v Kranjski Gori. Praznik ženskega smučanja bo pospremila tudi velika zabava pod podkorensko strmino z Magnificom in skupino Čuki, v Kranjski Gori pa bo za zabavo poskrbela skupina Mambo Kings. Smučarska zveza Slovenije tekmovanje organizira z željo in namenom, da te pomembne tekme svetovnega pokala v ženskem alpskem smučanju ohranimo v Sloveniji. Zlata lisica ostaja doma, v Sloveniji.  

Kranjska Gora, foto: BoBo

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar 60. Zlate lisice, poudarja, da je bilo zelo malo časa za pripravo: “Praktično v štirih mesecih smo uspeli vse skupaj organizirati. Rad bi se zahvalil Janezu Slivniku in pomočniku Boštjanu Anderliču ter vsej ekipi, ki stoji v ozadju. Ta je poskrbela za to, da jubilejna Zlata lisica potekalo tako, kot mora. Želimo si, da tekmovanje vrnemo na pota stare slave s polnimi tribunami navijačev, ki spodbujajo tekmovalke.«”

Vse je pripravljeno – 3, 2, 1 se vidimo v Kranjski Gori

Stanje na tekmovalni progi v Podkorenu v Kranjski Gori, kjer bo Zlata lisica na sporedu petič zapored, so si tik pred novim letom ogledali predstavniki Mednarodne smučarske zveze (FIS) in organizatorjem prižgali zeleno luč. Jani Hladnik, snežni kontrolor FIS, je pohvalil njihovo trdo delo kljub temu, da so bile razmere za pripravo snežne podlage vse prej kot idealne. Janez Slivnik, vodja priprave proge: “V ratraku sem preživel ogromno ur. Zahvaliti se moram prav vsem ratrakistom in ostalim delavcem, ki so naredili vse, kar se je dalo. Snega nimamo viška in smo izkoristili prav vsako snežinko, ki jo imamo, da je proga pripravljena za tekme. Ob začetku priprave je izgledalo, kot da se podajamo v misijo nemogoče, a sedaj je to vse pozabljeno in proga je pripravljena.”

Ana Bucik, Neja Dvornik, Andreja Slokar in Nika Tomšič, foto: OK Zlata lisica

Na štartu tudi štiri Slovenke

Slovenske alpske smučarke imajo pred seboj najbolj pomemben konec tedna v tej sezoni – v Kranjski Gori, pred domačimi navijači, jih čaka veleslalom in slalom. Tekmovale bodo Andreja Slokar, Ana Bucik, Neja Dvornik in Nika Tomšič. Vse se zelo veselijo, da bodo lahko nastopile doma. Ana Bucik je na predstavitvi slovenske ženske alpske smučarske reprezentance dejala, da je tekma v Kranjski Gori ena izmed tistih, ki se je najbolj veseli, saj je tukaj že večkrat dobro tekmovala.

Ne le šport, tudi zabava

V soboto, 6. januarja, bo med prvo in drugo vožnjo nastopil glasbenik, čigar glasba riše svet brez mej, ob izvedbah v živo, pa občinstvo doživi edinstveno izkušnjo. Magnifico bo s hiti Silvija, Hir ai kam, Hir ai go, Tivoli in številnimi drugimi dodobra razvnel navijače, ki bodo nestrpno pričakovali drugo vožnjo.

Sproščeno vzdušje se bo nadaljevalo v Kranjski Gori, saj se bo v večernih urah, ob 19.30, zabava nadaljevala s skupino Mambo Kings. Pred tem bo potekala podelitev najboljšim lisičkam sobotne veleslalomske tekme in žrebanje štartnih številk za nedeljsko slalomsko tekmo.

V nedeljo, 7. januarja, bo za navijaško vzdušje poskrbela priljubljena skupina Čuki, ki s svojo glasbo navdihuje že več kot trideset let. Obuli si bomo pancarje in zaplesali pancar tanc, pa šli mal naprej in mal nazaj med obema vožnjama naših zlatih lisičk.

Oba dneva pa bodo z nami smučarske legende, Retro band CIK CAK.

Proga za Zlato lisico, foto: OK Zlata lisica

Z nami Velike dame Zlate lisice

Pod podkorensko strmino bodo za lisičke na progi navijale tudi naše velike dame, ki so zmagale doma: Tina Maze, Mateja Svet in Nataša Bokal. Urška Hrovat pa bo obiskovalce pozdravila z video sporočilom. Praznik ženskega smučanja je že od nekdaj pomemben del slovenske kulture, zato je še kako pomembno, da tekma za Zlato lisico poteka doma, v Sloveniji. Naše vražje Slovenke so dokazale, da so izvrstni rezultati na Zlati lisici dosegljivi. Tako v Mariboru ali Kranjski Gori, kjer je Zlata lisica večkrat gostovala.

Program 60. Zlate lisice

SOBOTA, 6. 1. 2024, PODKOREN – VELESLALOM

09.30 Štart 1. teka VSL

12.30 Štart 2. teka VSL

NEDELJA, 7. 1. 2024, PODKOREN – SLALOM

09.30 Štart 1. teka SL

12.30 Štart 2. teka SL

Prva slovenska Zlata lisička — Mateja Svet, foto: BoBo

Obvestila obiskovalcem

Organizatorji tradicionalnega dogodka Zlata lisica v Podkorenu so za obiskovalce organizirali
brezplačne avtobuse, ki jih bodo pripeljali do prizorišča in nazaj.

Avtobusi bodo v soboto, 6.januarja, in 7. januarja vozili od Avtobusne postaje Kranjska Gora do Avtobusne postaje Podkoren približno vsakih 20 minut med 8.00 in 10.30 uro. V primeru preusmeritve vozil iz Kranjske Gore na parkirišče Ledine/Rateče bo organiziran avtobusni prevoz do Avtobusne
postaje Podkoren. Pot od Avtobusne postaje Podkoren do prizorišča je nezahtevna in kratka, prehoditi je potrebno približno 350 m.

Avtobusni prevoz iz prizorišča (Avtobusna postaja Podkoren) bo organiziran 15 minut po razglasitvi rezultatov. Avtobusi bodo vozili eno uro do Avtobusne postaje Kranjska Gora oziroma do parkirišča Ledine / Rateče.

Nakup vstopnic

Vstopnice so na voljo v spletni prodaji in na vseh prodajnih mestih Eventima. Otroci do dopolnjenega šestega leta imajo brezplačen vstop vse dni.

Posebne ugodnosti

Prebivalce vasi Podkoren obveščamo, da lahko na blagajni, ob predložitvi osebne izkaznice, prejmejo brezplačno vabilo za ogled sobotne in nedeljske tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju za jubilejno 60. Zlato lisico.

Člani SLOSKI Kluba si lahko tekmi za Zlato lisico v Kranjski Gori 6. in 7.1.2024 ogledate brezplačno!  Brezplačen vstop na prireditev je omogočen na vseh vstopnih točkah za obiskovalce, kjer svoje članstvo izkažete z veljavno SLOSKI Klub kartico (aktivni člani) ali veljavno QR kodo (podporni člani).

Deli novico