Andreja Slokar nazaj med najboljšimi, do točk tudi Bucik in Dvornik

V Killingtonu je izjemno uspešen dan za slovensko slalomsko ekipo. Andreja Slokar se je s sedmim mestom prvič po poškodbi vrnila med najboljšo deseterico na svetu. Do prvih točk sezone je prišla Neja Dvornik, kljub bolezni se je dobro borila tudi Ana Bucik. Najboljša je bila na domačih tleh Mikaela Shiffrin.

Andreja Slokar se je vrnila v najboljšo deseterico. Foto: Agence Zoom

Kot članica prve jakostne skupine se je od slovenske trojice s slalomsko progo v Killingtonu prva spopadla Ana Bucik. S številko osem se je zelo dobro lotila proge in bila v zgornjem delu zelo hitra. Na žalost ji je zaradi bolezni na zadnji strmini zmanjkalo nekaj moči in za Američanko Mikaelo Shiffrin je zaostala + 2:06, kar je zadoščalo za 19. mesto. Za razliko od Ane Bucik je na strmini odlično smučala Andreja Slokar. Ajdovka je ponovno začela malce bolj previdno, nato pa stopila na plin. Na strmini je pokazala prave zavoje in čas ustavila pri 50,02. To je pomenilo zaostanek + 1,75 in odlično izhodišče za drugo vožnjo, 14. mesto. Po vzoru obeh reprezentančnih kolegic je nastopila tudi Neja Dvornik. Z najboljšo vožnjo dosedanjega dela sezone je zasedla 17. mesto po polovici proge, štiri stotinke je bila hitrejša od Ane Bucik.

Slovenke so dobro dnevno formo potrdile tudi v drugi vožnji, kjer so bile razlike med smučarkami zelo majhne. Na žalost je ponovno nekaj moči zmanjkalo Ani Bucik, ki je bila na koncu ob vseh težavah zadovoljna z 20. mestom. Eno mesto je v finalu izgubila tudi Neja Dvornik, ki pa je z delitvijo 18. mesta vseeno potrdila prve točke v tej sezoni. Po odlični prvi vožnji, se je kamen od srca odvalil Andreji Slokar, ki je nato v drugo smučala še bolj napadalno. Ob prihodu v cilj drugega teka je prevzela vodstvo in Andreja Slokar je roke dvignila visoko v zrak. Na koncu je napredovala vse do izvrstnega sedmega mesta in tako nakazala, da še vedno spada v sam slalomski vrh.

Tega trenutno zavzema izjemna Američanka Mikaela Shiffrin, ki je do svoje 90. zmage v karieri prišla tudi z najboljšim časom druge vožnje. Veselje številnih navijačev je bilo izjemno, ko je ob prihodu v cilj za 33 stotink prehitela veliko tekmico, Slovakinjo Petro Vlhovo. Najboljši smučarki sta bili razred zase, saj je tretja Wendy Holdener zaostala že + 1,37.

Neja Dvornik, Foto: Agence Zoom

Zvočne izjave (mp3):

Ana Bucik: “Resnično se nisem počutila najbolje danes in je bila tako že od sredine proge naprej le borba sama s seboj. Žal me je bolezen ujela v nepravem trenutku glede na število tekem, ampak sedaj imam en teden časa do naslednje tekme in bom poskušala se čim bolj spočiti in bom potem dobro pripravljena.”

Andreja Slokar: “Danes se mi je zagotovo odvalil en velik kame. Predvsem zato, ker se mi do sedaj, od kar sem se vrnila na tekmovanja po poškodbi ni uspelo prebiti v drugo rundo. Že po prvi vožnji sem bila zelo vesela, čeprav ta ni bila najboljša. Vseeno pa zaostanek ni bil tako velik, kot sem mislila, da bo. Že tam sem se malo oddahnila. Drugo vožnjo pa, ko sem prišla v cilj in videla zelo luč…, to se mi ni zgodili niti enkrat pred dvema letoma, razen na zadnji tekmi, ko sem zmagala, sem bila res zelo vesela. Priznam, da mi je iz ramen padel prav cel ruzak. Sedaj bo nadaljevanje zagotovo precej lažje, saj je tudi trenirati težko in črpati samozavest, če pa je iz nikjer nimaš. Sedaj nisem imela niti ene uvrstitve in sedaj končno lahko malo zadiham.”

Neja Dvornik: “Danes mi je po prvi vožnji resnično odleglo. V tekmo sem šla resnično s prazno glavo. Nič preveč nisem komplicirala in razmišljala. Drugi tek je bil mogoče malce zadržan, a sem vesela tega rezultata in je sedaj lažje iti naprej v sezono. 

Grega Koštomaj: “Danes zagotovo veliko boljši dan. Predvsem puncam se je odvalil velik kamen od srca. Dobile so potrditev v to kar so kazale na treningu. Super rezultat Andreje in jaz verjamem, da je to tista prava spodbuda za sproščenost do sedaj, ki smo jo pogrešali. Upam, da bo sezona, vsaj v slalomu stekla tako naprej in ji bi tudi v veleslalomu dalo dodatni zagon. Zelo sem vesel tudi za Nejo, da ji je končno uspel preboj. Pred tem so bile stotinke, danes pa zelo dobra prva vožnja. Tudi v drugo zelo vredu, z manjšimi napakami, a vseeno zelo spodbuden rezultat. Mislim, da bo sedaj tudi ona veliko bolj mirno spala. Ani se je zelo poznalo posledice bolezni. Sploh danes se je na drugih delih proge videlo, da jo ji pobiralo energijo. V naslednjih dveh dneh bo zagotovo imela počitek, da nato čim bolj zdrava in spočita pride na naslednje tekme drug konec tedna.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K