Bucikova med deseterico v Zagrebu

Organizatorjem v Zagrebu je kljub visokim temperaturam uspelo izpeljati ženski slalom za svetovni pokal. Tega je bila vesela tudi Ana Bucik, ki je prišla do 8. mesta. Do točk tudi Neja Dvornik na 18. mestu.

Andreja Slokar se je odlično znašla v zahtevnih razmerah prve vožnje. Foto: Gepa

Na Sljemenu nad Zagrebom so se smučarke pomerile na petem slalomu sezone. Šlo je za zelo specifičen slalom, saj so bile razmere take, ki jih punce niso vajene. Tople temperature, malo snega, za povrhu pa še močan veter. To pa ni zmotilo slovenskih smučark, saj so se tri od štirih uvrstile v finalno vožnjo. Najboljša po polovici tekme je bila Andreja Slokar, ki je znova pokazala, da sodi sam vrh. Na površini, na kateri so močno vlogo igrale tudi startne številke, je s številko osem sosegla sedmi čas. Prikazala je tekočo vožnjo, za vodilno Slovakinjo Petro Vlhovo pa je zaostala +1,85. Tudi druga prvokategornica Ana Bucik je odlično izkoristila svojo številko 9 in je dosegla 10. čas prve vožnje (+2,48). V finale se je s številko 29 uvrstila tudi Neja Dvornik, ki je tudi dosegla 29 čas prvega teka (+4,16). V izjemno težkih razmerah je bila malenkost za finale prepočasna Meta Hrovat, ki je dosegla 35. čas prve vožnje.

Ana Bucik je znova prikazala dve solidni vožnji. Foto Gepa

Neja Dvornik je na drugi progi odlično izkoristila ugodnejšo startno številko dve. Na progi, kjer je bilo veliko odstopov, je prva prišla do cilja. Dvornikova s specifično snežno podlago ni imela težav in je z vožnjo opravila brez napake. Kljub velikim razlikam v prvi vožnji ji je uspelo napredovati za enajs mest in je končala kot 18. Ana Bucik se je na drugo pot podala zelo napadalno, kljub že načeti progi. Do prvega vmesnega časa je povečala svojo prednost, nato pa je žal storila veliko napako, ki jo je stala ogromno časa. Vseeno se je uspela obdržati na progi in v nadaljevanju je zopet prikazala fantastično smučanje. Zmanjševala je svoj zaostanek, ki ga je pridelala pri napaki in v cilju zasedla 4. mesto. Brez napake bi prevzela vodstvo in bi močno napredovala v drugi vožnji, tako z napako pa je vseeno napredovala za dve mesti in je bila osma. Tudi Andreja Slokar se je odločno podala na drugo. Do prvega vmesnega časa ni izgubila veliko časa, nato pa je imela težave na istem mestu kot Ana Bucik, žal pa se Slokarjevi ni uspelo zadržati na progi in je odstopila.

V boju za zmago je na drugi progi pravi napad sprožila povratnica v svetovni pokal po preboleli bolezni covid-19 Američanka Mikaella Shiffrin, ki je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo z veliko prednostjo in je vrgla rokavico Vlhovi. Slovakinja se tudi v finalu ni pustila zmesti in je ubranila 50 stotink prednosti pred Američanko za novo zmago v svetovnem pokalu. Tretja je bila Avstrijka Katharina Liensberger.

Neja Dvornik je odlično izkoristila ugodno številko na drugi progi. Foto: Gepa

Izjave po tekmi

Ana Bucik: “Brez tiste napake bi bila uvrstitev in vožnja še precej boljša, a nisem bila edina, ki sem tam storila napako. Važno je, da vidim, da dobro smučam, kot sem v spodnjem delu. Sedaj bo to treba prenesti že v prvi tek tekme v Kranjski Gori.  Je pa bila tekma zelo težka, kar se je tudi videlo po napakah v drugem teku. Sama sem zato še bolj vesela, da sem se tudi v težkih pogojih drugega teka uredu znašla.”

Neja Dvornik: Z današnjim dnem sem zadovoljna, saj je bil cilj, da osvojim nove točke. V drugem teku sem tudi napredovala, tako da sem s tem zadovoljna. V drugem teku je bilo precej lažje smučati zaradi boljše proge, predvsem v spodnjem delu. V prvem teku so namreč vse tiste smučine pobrale več moči za zaključek proge.”

Sergej Poljšak: “Kar se tiče današnje tekme, lahko rečem, da je to super rezultat za Ano. Vseeno pa je zelo slabo pristopila k tekmi, prvi tek je bil slab in daleč od njenih sposobnosti. Drugi tek pa je bil dober in je neglede na napako smučala zelo dobro in temu primerno tudi mesto. Je pa sposobna še tudi marsikaj več. Škoda za Andrejo, ki sicer ni imela optimalnega prvega teka, a sedmo mesto je odlično izhodišče. Škoda za napako. Neja je smučala zelo dobro oba teka. V drugo je dobro izkoristila številko. Meta pa se je malce narobe lotila prvega tega, tako da ni našla prave hitrosti in se ni kvalificirala.”

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K