Danes se začenja največji športni dogodek v zgodovini Sloveniji

V Planici se danes pričenja 43. FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023, največji športni dogodek v zgodovini Republike Slovenije. Tekmovalke in tekmovalciiz 66 držav iz vsega sveta se že zbirajo v zgornjesavski dolini.

V treh različnih disciplinah se bo 2000 športnic in športnikv s spremljevalnimi ekipami borilo za 24 kompletov medalj, 12 v teku na smučeh, 7 v smučarskih skokih in 5 v nordijski kombinaciji, ki na prvenstvo prinaša novo disciplino – mešano ekipno tekmo.

Odlično pripravljene tekaške proge bodo danes na treningu ob 12. uri preizkusili tekačicein tekač na smučeh, živahno pa bo tudi na srednji skakalnici HS102, kjer bodo z uradnim treningom pred jutrišnjimi kvalifikacijami opravile smučarske skakalke.

Zvečer pa se obeta otvoritveni spektakel. Na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori bo ob 20.23 potekala otvoritvena slovesnost. Svetovno znana glasbena skupina Laibach, Ansambel Saše Avsenika in svetovno znani producent elektronske glasbe DJ UMEK. Na odru jih bo spremljalo več kot 130 nastopajočih, zbrane pa bodo nagovorili Johan Eliasch, predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze, dr. Robert Golob, predsednik Vlade Republike Slovenije in Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenija in OK Planica. Slovesnost si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali tudi na TVSLO 2.

Svetovno znana in uveljavljena glasbena skupina Laibach je za otvoritveno slovesnost pripravila skladbo, ki temelji na stari slovenski narodni pesmi ‘Oj, Triglav, moj dom’. Triglav kraljuje slovenskem gorskem svetu in je postal simbol Slovencev in tudi južnih Slovanov. Skladbo so priredili in posodobili v sodelovanju s producentskim in aranžerskim dvojcem Borisom Benkom in Primožem Hladnikom. K sodelovanju so povabili še plejado znanih glasbenikov – pevko Severo Gjurin, frontmena in pevca skupine Siddharta, Tomija Megliča, citrarko Ireno Anžič, tolkalko Petro Vidmar, člane Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilsko sekcijo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije.

Pesem ‘Oj, Triglav, moj dom’ je pod psevdonimom ‘Slavin’ leta 1894 napisal duhovnik, pesnik in prevajalec Matija Zemljič. Leto kasneje je – prav tako duhovnik in veliki občudovalec najvišje slovenske gore – Jakob Aljaž to pesem uglasbil.

“Z odgovornostjo in častjo, se veselimo letošnje velike otvoritve Planice. Predstavili bomo del naše kulture in pokazali kako lepo je kadar na odru sodelujejo različne generacije,” je o glasbenem nastopu dejal Sašo Avsenik, vnuk Slavka Avsenika in sin Grega Avsenika, ki s svojim ansamblom uspešno nastopa po Evropi in izven nje. Njihovo družinsko glasbeno pot danes nadaljuje že tretja generacija.

“Izbrali smo skladbo iz Bohinja, kjer boste našo melodiko lahko slišali v klasični preobleki. Sledi valček Slovenija od kod lepote tvoje – saj se Slovenci zavedamo naše lepe dežele. Ne moremo mimo najslavnejše instrumentalne skladbe prejšnega stoletja – Na Golici – za to skladbo je bivši predsednik republike Borut Pahor dejal, da je ta skladba kot gumb do sreče. Za finale smo pa izbrali skladbo Planica, Planica. Moj star ata Slavko je bil pred svojo glasbeno kariero smučarski skakalec v takratni državni reprezentanci. Zaradi padca je smuči zamenjal za harmoniko. Kasneje je skokom in Planici posvetil zgoraj omenjeno pesem – do katere vsi obiskovalci Planice gojimo čustva in spomine. Živjo Planica 2023!!!,” obljublja Sašo Avsenik. Na odru se jim bo pridružil zborček Glasbene šole Bučar.

Ob glasbenih ritmih DJ UMEK-a, svetovno znanega producenta plesne glasbe in didžeja, bomo pozdravili nosilce nacionalnih zastav vseh sodelujočih reprezentanc iz 65 držav.

Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici.

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK