Na dopoldanski tekmi smučark skakalk v japonskem Sapporu je Ema Klinec ponovila včerajšnje drugo mesto, uspeh pa je na 5. mestu dopolnila Nika Križnar, novo točko pa je vpisala tudi Maja Vtič. Zmagala je Norvežanka Silje Opseth.

Najboljše tri na drugi tekmi v Sapporu © SloSki

Sončni, a mrzli Sapporo je gostil še drugo tekmo smučark skakalk za točke svetovnega pokala v manj kot 20 urah razlike. Žal je v jutranjih kvalifikacijah na Okurajami izpadla Nika Prevc, po prvi seriji pa je kazalo, da sta se poslovili še Maja Vtič, ki je s 94 metri zasedla 31. mesto, le 7 desetink za trideseterico in Katra Komar, ki je z 91.5 metri zasedla 36. mesto. Že kmalu po koncu serije je bila diskvalificirana Marita Kramer, kar je odprlo pot v finale Vtičevi na 30. mestu. Odlična je bila znova Ema Klinec, ki je po doskoku pri 128 metrih prevzela vodstvo, a 106,1 točk je bilo dovolj na koncu za četrto mesto po prvi seriji. Nika Križnar je bila le dve mesti za njo, s 123 metri in 95,9 točkami si je šesto mesto delila z Norvežanko Anno Odine Stroem. 

Vodila je njena rojakinja, zmagovalka kvalifikacij, Silje Opseth s 135.5 metri in 111,8 točkami ob sonožnem doskoku pred Nemko Katharino Althaus, ki je skočila 129 metrov in zbrala 110,3 točk, tretja je bila Eva Pinkelnig iz Avstrije prav tako s 129 metri, a s 109,0 zbranimi točkami.

Vtič je v finalu nastopila malce kasneje, saj je pozno izvedela, da bo lahko skakala, na koncu pa je s 93 metri ter skupno 94,3 točkami tako kot včeraj osvojila eno točko svetovnega pokala. V dobrih vetrovnih razmerah je nato enega boljših skokov na Okurajami prikazala Križnar, ki je pristala pri 127.5 metrih, 217,6 točk pa jo je popeljalo do odličnega 5. mesta. S 122 metri je bila nato ob precej manj vzgornika znova sijajna Klinec, ki je z 227,3 točkami premagala tako Althaus kot Pinkelnig za novo drugo mesto! Boljša je bila tokrat le Opseth s 121 metri in 232,1 točkami, tretje mesto je zasedla Pinkelnig s 121 metri in 225,7 točkami, Althaus je bila četrta.

V skupnem seštevku je Križnar padla na peto mesto, tik za njo je Klinec, vodi pa še naprej Pinkelnig.

Izjave po tekmi

Ema Klinec (MP3): “Nov dan, nove stopničke. Super vesela sem za še eno potrditev dobrih skokov, dobrega dela. Zdaj pa samo še čakam da en ali pa dva skoka res zadanem. To je zdaj tako konstantno, da verjamem, da se bo prav kmalu zgodilo. Potrebno pa je biti potrpežljiv. Tudi v telemarku imam še malo rezerve, nekatere dobijo boljše ocene. A sem res zdaj super vesela in res se veselim nadaljnih tekem.”

Nika Križnar (MP3): “Zelo sem zadovoljna za Emo, spet je stopila na stopničke, tako da velika čestitka njej. Jaz pa sem storila korak naprej, v pravo smer. Mislim, da mi bo skakalnica vedno bolj všeč, a je še kar nekaj dela, da jo bom čisto osvojila. Sem pa predvsem zadovoljna z drugim skokom, ki je bil že pravi za stopničke, a na žalost z enim skokom ne moreš priti na stopničke.”

Zoran Zupančič (MP3): “Super. Sapporo je bil vedno uganka, sploh ta skakalnica. Letos dvakrat stopničke. Danes druga Ema in peta Nika z res lepim drugim skokom. To je en del ekipe, medtem ko je drugi del ekipe danes malenkost razočaral. Mlada Nika Prevc je poizkušala narediti vse, popazila je na več napak, skok pa se ji ni izšel, kar ji ne gre zameriti, a res je ob tem naredila drugačno napako, ki jo je stala uvrstitve na tekmo. Katra danes pod pričakovanji, Maja Vtič pa je tudi nekako dobila podarjeno točko zaradi diskvalifikacije. Drugi skok je bil slab, ker je že bila spakirana za v hotel.”

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval na srednji skakalnici v Zau.

Uradni rezultati >>

Deli novico