Eva Urevc in Anamarija Lampič v Dresdnu kljub dvema padcema do novih stopničk

Kljub nerodnosti Američanke Jessie Diggins, ki je povzročila padec na ekipnem sprintu v Dresdnu, sta Eva Urevc in Anamarija Lampič znova končali na zmagovalnem odru.

Slovenki znova na zmagovalnem odru © GEPA

Prvi ekipni sprint olimpijske sezone je tradicionalno gostil nemški Dresden, skozi polfinalno sito pa sta se od štirih slovenskih ekip pričakovano prebili Eva Urevc in Anamarija Lampič. Urevčeva je v družbi še devetih ekip finale začela dobro, tako kot je nadaljevala tudi Lampičeva. Ob slovenski zasedbi so v finalu tekle še po dve dvojici iz Norveške in Francije ter britanska, ameriška, švicarska, ruska in švedska zasedba. Tekmovalke so skupno pretekle 12 krogov v dolžini 644 metrov. Naši sta prvič v vodstvo prišle v četrtem krogu ob drugem nastopu Lampičeve, a le za nekaj metrov, ko sta znova pobudo prevzeli Mathilde Myhrvold za prvo norveško ekipo in Moa Lundgren za drugo švedsko ekipo, na predaji se je naprej prerinila tudi Rusinja Natalija Neprjajeva.

Žal je v petem krogu izjemno nespretno v enega izmed ovinkov zapeljala takrat drugouvrščena Američanka Jessie Diggins, čez katero je padla Urevčeva, ki se nikakor ni mogla izogniti nesreči in je tako precej zaostala pred peto predajo. Lampičeva se je podala v lov z zadnjega mesta v drugo polovico preizkušnje, a hitro nadoknadila nekaj izgubljenega. Urevčeva je nato predala kot osma z zaostankom dobrih petih sekund za sedmo ekipo in slabih devetih za vodilno prvo švedsko dvojico. 

Lampičeva je v naslednjem krogu pridobila dve sekundi, tekla je osamljena na osmem mestu, Urevčeva je nato nadoknadila še dodatni dve sekundi in zaostanek naših se je stopil na skupno 4,7 sekund pred zadnjimi tremi krogi. Svoj predzadnji krog je Lampičeva oddelala znova izjemno, ter že prehitela dve ekipi, tako da je Urevčevo v njen zadnji krog poslala na šestem mestu z 2,7 sekundama zaostanka za Švedinjama na prvem mestu. Gorjanka je predala kot četrta, le 1,9 sekunde za Švedinjama, vmes sta bili še Američanki in Finki, peti Norvežanki sta že zaostali skoraj sekundo.

Sledil je sijajen zaključek, Lampičeva je do ciljne ravnine ugnala Jasmi Joenssu in v cilj pritekla ob Julii Kern, ki je bila naposled za stotinko hitrejša na končnem drugem mestu, zmagali sta Švedinji Jonna Sundling in Maja Dahlqvist, Eva Urevc in Anamarija Lampič pa sta ponovili sijajno tretje mesto iz lanske sezone!

Izjavi po tekmi

Eva Urevc

Povsem nepričakovan padec, a to se v takih šprintih dogaja. Borba je bila do konca, ker se lahko vse obrne in v bistvu se je vse obrnilo na najino stran. Sicer še z enim padcem, a sva pokazali borbenost, željo po uspehu in izplačalo se je!

Anamarija Lampič

Glede na to, da se je Eva zapletla prvič, pa sva prišli zraven in sem ji predala, pa se je nato še enkrat zapletla in znašla na tleh, sem takrat malce obupala in si rekla “O, šit”. Nekako sva obe nato z jezo prišli nazaj, borili sva se in dali vse od sebe. V zaključku se mi zdi, da me je malce zmanjkalo, saj sem od druge predaje naprej šla na polno, lovila tekmice, enako velja tudi za Evo in mislim, da sva danes lahko zelo zadovoljni s tretjim mestom.

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec meseca v Lenzerhaideju, kjer se bo začel Tour de Ski.

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK