Eva Urevc odlična tudi na slovitem vzponu, uspešen TDS tudi za Anjo Mandeljc

Z vzponom na Alpe Cermis se je zaključil 17. Tour de Ski, najboljši v karieri za Evo Urevc kot tudi za mlado Anjo Mandeljc. Na zadnji etapi se je Eva Urevc zavihtela kar na 9. mesto, skupno zmago je potrdila Švedinja Frida Karlsson.

Slovenska ekipa na Alpe Cermisu © SloSki

Skupinski štart v prostem slogu je tekmovalke popeljal na 10 km zadnjo etapo v Val di Fiemmeju z znamenitim vzponom na Alpe Cermis. Eva Urevc je za zadnjo etapo prihranila dovolj moči, da je še enkrat tekla ob boku najboljših. Začela je preudarno, nato pa na samem vzponu pridobivala mesto za mestom in je ciljno črto prečkala na sijajnem devetem mestu, le 1:14,2 za Francozinjo Delphine Claudel, ki je bila danes najhitreje na cilju finalne etape. Drugo mesto je zasedla Norvežanka Heidi Weng z zaostankom 20,2 sekund, tretje pa mlada Američanka Sophia Laukli z zaostankom 35,7 sekund. Anja Mandeljc je etapo končala na 32. mestu z zaostankom 3:22 za zmagovalko.

Skupno je danes 15. Frida Karlsson ubranila 33 sekund prednosti pred Finko Kerttu Niskanen, danes četrto, tretja je bila Norvežanka Tiril Udnes Weng, danes deseta, zaostala pa je 47,6 sekund. 12. mesto Eve Urevc je končni izplen druge najboljše Slovenke v skupnem seštevku Tour de Skija, zaostanek je znašal 4:44,2 za Karlssonovo, zelo zadovoljna pa je po koncu prvega Tour de Skija tudi Anja Mandeljc na končnem 33. mestu.

Izjave po tekmi

Eva Urevc (MP3): “Rezultat pomeni, da delamo v pravo smer. S tem dobivaš samozavest za prihodnje tekme. Predvsem na razdalji se mi zdi velik korak naprej. Potrebno je le vztrajati in delati in potem zagotovo pridejo še boljši rezultati.”

“Alpe Cermis ima najtežji profil proge, a odvisno je, kako se ga lotiš, kakšen dan imaš. Bil je zahteven, a moram reči, da ni bil tako težak kot so ga opisovali nekateri tekmovalci. Morda tudi zato, ker sem se ga lotila pametno, pa tudi počutila sem se dobro. Je zahteven, ker je na koncu Toura, ko si že zelo utrujen. Mi imamo dobre izkušnje.”

“Lahko rečem, da sem dobro zdržala do konca. Se pa zjutraj zagotovo pozna, da si utrujen. Počitek zdaj bo zaslužen in zelo dober.”

Anja Mandeljc (MP3): “Prvo kot prvo sem zelo zadovoljna, da mi je uspelo priti do konca, to je bil res glavni cilj. Sem zelo vesela, da sem odborbala, ker mi zdravje v zadnjih dneh ni najbolj služilo, a sem vseeno prišla do cilja. Začetek Toura je bil malce bolj zadržan, potem pa se mi je res odprlo in sem bila zelo zadovoljna s tekmami v Oberstdorfu. S temi občutki grem naprej in upam, da to lahko ponovim tudi naslednjo sezono in še kdaj zaključim Tour.”

Ola Vigen Hattestad (MP3): “Vesel sem, ker vem, da je ekipa delala zelo trdo, posebno tekmovalci. Eva je bila danes odlična na zaključnem vzponu in v skupnem seštevku. To je dokaz, da delamo dobro. Eva je bila izjemna na treningu, zato sem vesel za njen rezultat, tako kot tudi za dosežke celotne ekipe na tem Touru.”

Svetovni pokal se bo čez dva tedna nadaljeval v Livignu, še prej bo v Planici na sporedu državno prvenstvo.

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK