Ilka Štuhec je sezono smukaškega povratka na vrh sklenila z novo zmago

S smukoma v moški in ženski konkurenci se je začelo finale svetovnega pokala v alpskem smučanju v Soldeuu v Andori. Na ženski tekmi je s prepričljivo zmago navdušila 32-letna Mariborčanka Ilka Štuhec. V moški je potrebne izkušnje nabiral mladinski svetovni prvak Rok Ažnoh.

Ilka Štuhec je prikazala fantastično vožnjo. Foto: Gepa

Finale svetovnega pokala v Andori so otvorili najhitrejši alpski smučarji na svetu. Na ne preveč zahtevni progi v Soldeuu je imel izmed Slovencev pravico do nastopa le mladinski svetovni prvak Rok Ažnoh. Smučar slovenske prihodnosti je pridobil pomembne izkušnje s tekem na najvišji ravni, višje od 25. mesta pa ni zmogel. Vseeno je takoj po koncu tekme na start sporočil tudi pomembne informacije, ki jih je prejela Ilka Štuhec. Dekleta so se namreč merila na isti progi kot moški. Rezultati na finalnem smuku pri moških so bili nekoliko presenetljivi, saj je bil najboljši smukač sezone Aleksander Aamodt Kilde “šele” šesti. Najhitrejši čas na sprinterski progi je postavil Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki je za 9 stotink prehitel izkušenega Nemca Romeda Baumanna. Tretji je bil še en Nemec Andeas Sander, ki je za zmagovalcem zaostal 13 sotitnk.

Rok Ažnoh je izkoristil priložnost za nastop na finalu svetovnega pokala. Foto: Gepa

Izjava po tekmi (mp3):

Rok Ažnoh: “Zjutraj sem se zbudil brez treme, bližje kot pa je bil start, pa sem začutil malce. Moral sem narediti nekaj dihalnih vaj. Proga je do srednje postaje lahka, nato pa je 5 ali 6 zavojev, ki jih je treba konkretno oddelati. Malce mi je zmanjkalo moči, da bi ostal na spodnji smučki in bi bil nastop lahko še veliko boljši. Ilki sem po koncu sporočil, naj samo napada. Povedal sem ji, da je proga danes v najboljšem stanju v teh dneh in naj samo da na ‘gas’.”

Ilka Štuhec razred zase

Najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec je več kot očitno upoštevala navodila mladega rojaka. V odličnih pogojih se je proge lotila izjemno agresivno in napadalno. S številko 11 je bila daleč najhitrejša smučarka na vseh delih proge. Ob prihodu v cilj je prevzela vodstvo z veliko prednostjo 81 stotink pred Laro Gut-Behrami. Tudi preostale smučarke, ki so bile še na startu, so kot po tekočem traku zaostajale za slovensko šampionko. Ko je za 51 stotink zaostala tudi Italijanka Sofia Goggia, najboljša smukačica sezone, je bilo jasno, da se bo Štuhčeva na koncu veselila enajste zmage v karieri. S tem je potrdila tudi drugo mesto v smukaškem seštevku svetovnega pokala v tej sezoni.

Izjava po tekmi (mp3):

Ilka Štuhec: “Vedela sem, česa sem sposobna, a takega rezultata nisem pričakovala. Pogoji so se ves čas spreminjalo, nekaj časa je pihalo in potem spet ne. Ko pride tvoj čas enostavno moraš samo iti v pogoje, ki so v tistem trenutku. Mislim, da sem se zelo dobro prilagodila na te spomladanske razmere in sem zelo zadovoljna. Očitno je bila to zelo dobra vožnja, čeprav je bilo še nekaj malenkosti, ki bi lahko bile boljše. Takoj ob prihodu v cilj sem glede na čas vedela, da sem peljala zelo hitro in sem le še čakala na preostale tekmovalke in uživala. Za mano je neverjetna sezona. Malce škoda, da jo je že konec, as e že veselim naslednje.”

Uradni rezultati, Soldeu >>

 

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K