Ilka Štuhec smukaško sezono začela s 14. mestom

Najboljša slovenska smukačica je prvi smuk sezone končala na 14. mestu. V izjemno izenačeni konkurenci so ji manjše napake odnesle še boljšo uvrstitev. Nov izjemen mejnik je uspel Američanki Mikaeli Shiffrin, ki je prišla do svoje četrte smukaške zmage v karieri. Zbirko vseh pa je povečala na 91.

Ilka Štuhec je žal storila nekaj manjših napak. Foto: Agence Zoom

Smučarke je v St. Moritzu pričakala pravljična kulisa. Odlične razmere za smučanje so poskrbele za izjemno atraktivno smukaško tekmo majhnih razlik. Edina Slovenka Ilka Štuhec, je takoj na startu pokazala, da je najbolj aerodinamična med vsemi smučarkami. Najhitreje med vsemi je razvila hitrost nad 100 km/h, a so se ji nato začele pojavljati manjše napake. Že na prvem vmesnem času, kjer je bila vedno med najhitrejšimi, je imela minimalen zaostanek za vodilno Mikaelo Shiffrin. V tehnično zathevnem delu je Mariborčanka izgubila še nekaj časa, na žalost pa je imela nekaj malega težav tudi v spodnjem delu, kjer ji ni uspelo pridobiti novih stotink, kot so to delale tekmice v primerjavi z Američanko. Ilka Štuhec je uro ustavila s časom 1:29,74, kar je bilo točno devet desetink počasneje od Shiffrin. Ob prihodu v cilj s številko 14 je zasedla deveto mesto, nato pa je prehitelo še pet smučark, za končno 14. mesto na prvem smuku sezone.

Na presenečenje vseh je novo vožnjo za v učbenike prikazala Miakela Shiffrin, ki je pokazala svojo vsestranskost. V zgornjem drsalnem delu je bila povsem konkurenčna najboljšim smukačicam na svetu, v srednjem delu pa veliko tvegala z direktno linijo in si priborila lepo časovno zalogo proti vsem tekmicam. Na koncu je storila manjšo napako in nekatere smučarke so proti Američanki v zadnjih dveh sektorjih pridobile celo pol sekunde. Vseeno pa se je izšlo za 91. zmago najboljše smučarke vseh časov. Za 15 stotink je prehitela najboljšo smukačico lanske sezone Sofio Goggio, tretja pa je bila še ena Italijanka. Federica Brignone je nastopila s številko ena in postavila 17 stotink slabši čas kto Shiffrin.

Zvočna izjava (mp3):

Ilka Štuhec: “Z današnjim dnem nisem zadovoljna, saj sem ciljala na boljši rezultat. Vožnja sama ni bila napačna, ampak sem bila morda malce preveč zategnjena za dober rezultat in nisem spustila smuči, da bi hitro tekle. Sledilo je še nekaj manjših napakic tu in tam, kar takoj pomeni izgubo nekaj hitrosti in izgubo časa. To se je pa danes takoj poznalo, saj so punce smučale res odlično.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K