Kline z 19. mestom do novih točk in finala svetovnega pokala

Boštjan Kline je z 19. mestom na drugem smuku v Kvitfjellu prišel do novih točk svetovnega pokala. S tem rezultatom si je zagotovil tudi nastop na finalu svetovnega pokala v Curchevel/Meribelu. Tam bo nastopil tudi Martin Čater, ki pa danes ni bil med dobitniki točk.

Boštjan Kline si je želel še nekoliko boljšega rezultata, a se je vseeno uspel prebiti na finale svetovnega pokala. Foto: Gepa

Danes nebo nad Kvitfjellom ni bilo povsem jasno in za razliko od včeraj, visoke številke niso pomenile nobene prednosti. To ni bil najboljši scenarij za slovenske smučarje. Prvi je nastopil Martin Čater s številko 25. Čater se na Norveškem ne znajde. Smučal je brez napake, a prave hitrosti ni mogel razviti. V cilju je zaostal +3,77 in je bil daleč od dobitnikov točk. Tekmo je končal na 55. mestu. Boštjan Kline je imel tokrat s številko 30. Nekaj tekmovalcev pred njim je doakzalo, da se še vedno da prismučati v najboljšo deseterico, kar se je želelo tudi od Klineta, ki je na treningih smučal res odlično. Kline danes ni storil nobene večje napake, a vidljivost ob njegovem nastopu ni bila dobra. Vseeno je poizkušal napasti po svoji najboljših močeh, a povsem najboljšim se ni mogel približati. Zaostal je natanko dve sekundi in je prišel do 19. mesta. Dobra novica pri tem je, da je ta rezultat zadostoval, da se je Kline uvrstil na finale svetovnega pokala v Curchevel/Meribelu. Tja se je uvrstil tudi Martin Čater. Nastopila sta še Miha Hrobat in Nejc Naraločnik, ki pa nista bila dovolj hitra, da bi prišla med najboljših 30. Hrobat je bil 41., Naraločnik pa 53.

Med najboljšimi danes ni prišlo do velikih presenečenj. S presenetljivo veliko prednostjo za Kvitfjell je zmagala Italijan Dominik Paris. Paris je za kar 55 stotink prehitel domačega šampiona Aleksandra Aamodta Kildeja. Na najnižjo stopničko pa sta stopila kar dva smučarja. Včerajšnjo zmago je potrdil Švicar Niels Hintermann, ki si je danes tretje mesto razdelil z rojakom Beatom Feuzom.  Zaostala sta 81 stotink sekunde za Parisom.

Današnji smuk je minil tudi v znamenju slovesa enega najboljših smukačev zadnjih let, Norvežana Kjetila Jansruda, ki je pri 36. letih pomahal tekmovalnemu smučanju v slovo. Na njegov račun se je na Norveškem zbralo tudi veliko število gledalcev, ki so pripravili odlično vzdušje.

Izjave po tekmi:

Boštjan Kline (mp3). “Pričakovanja in želje so eno, realnost pa potem nekaj drugega. Vseeno sem si današnjo vožnjo predstavljal, da jo bom odpeljal boljše, kar je logično. Vožnja ni bila čista, majhne napakice po celi progi ubistvu, ki se potem v cilju seštejejo. Tudi 19. mesto je dobra uvrstitev in smučanje je dobro. V celoti gledano sem zadovoljen z vsem skupaj in z uvrstitvijo v finale. Jutri nas čaka nova tekma v superveleslalomu”.

Martin Čater (mp3): “Smuk mi nikakor ni uspel, nisem bil niti malo konkurenčen. Nasprotno, bil sem zelo počasen čez celo progo. To bo treba dobro analizirati in se nekaj naučiti, če ne drugega. Še vedno imam upanje za jutri, da pustim nek boljši vtis. V sezoni sem dosegel nekaj dobrih rezultatoov, kar je zadostovalo očitno za finale, ni pa bilo to to, kar smo si zadali na začetku sezone. Bo treba delati še naprej in narediti nov napredek.”

Grega Koštomaj (mp3): “Nova tekma in malo drugačen razplet. Bolj ‘normalen’, saj danes številke zadaj niso imele nobene prednosti, tudi svetloba je bila drugačna. Boštjan je smučal malce v krču, ni se uspel povsem sprostiti. Kljub temu soliden rezultat, ampak pričakovanja po treningih so bila definitivno večja. Preostali fantje podobno kot včeraj, popravil se je morda samo Miha, njegovo smučanje je bilo boljše. Fantje, ki so se uvrstili po 20. mestu, so bili zelo skupaj in tudi Miha si je nabral malce preveč zaostanka za nove točke. Solidno je nastopil tudi Nejc, ki je najmlajši in še nima dosti izkušenj, Martin pa se znova ni znašel. Dva tekmovalca imamo na finalu, cilj je bil, da bi bili vsi trije. Vseeno vzamemo tudi to, saj je opazen nek napredek. Sezona je boljša kot lani in bolj konstantna. Martinu in Boštjanu želim srečo za finale. Jutri imamo kvoto treh tekmovalcev, tako da bodo nastopili samo Miha, Boštjan in Martin”.

Uradni rezultati >>

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K