MSP/U23: Zadnji komplet na Švedsko, nov podvig Kanade

Organizatorjem tekem na 47. FIS mladinskem svetovnem prvenstvu in svetovnem prvenstvu do 23 let v nordijskem smučanju v Planici je uspel manjši čudež, saj so kljub nemogočim vremenskim razmeram pod streho uspeli spraviti prav vse načrtovane tekme na prvenstvu. Zadnjih zlatih medalj se veselita mešani ekipi Švedske in Kanade.

Bor Petrovič, foto: Borut Živulović/BOBO

Tudi zadnji dan 47. FIS mladinskega svetovnega prvenstva in svetovnega prvenstva do 23 let v nordijskem smučanju vreme ni prizanašalo tekmovalcem in tekmovalkam, ki so se pomerili za zadnje komplete medalj v mešanih štafetah. V mladinski kategoriji je bilo zanimivo vse do konca, šele v zadnji predaji je namreč padla odločitev o prvakih. Švedinja Evelina Crusell je zaostanek 21 sekund pred zadnjimi petimi kilometri spremenila v prednost 13,9 sekund pred Norveško ekipo za svojo drugo zlato odličje na tem prvenstvu, potem ko je bila najboljša že na 10 km razdalji. Ob njej se je drugega zlata razveselil tudi Alvar Myhlback, Anton Grahn je zlato dodal srebru s sprinta, Mira Goeransson pa se je razveselila prve medalje v Planici. Srebro torej na koncu Norveški v postavi Mons Melbye, Anniken Sand, ki je osvojila tretjo medaljo, Joergenu Nordhagnu, ki Planico zapušča z dvema odličjema ter Milli Grosberghaugen Andreassen, bron je z zaostankom 45 sekund osvojila Italija v postavi Davide Ghio, bronast že na 20 km, Iris De Martin Pintar, Akles Artusi, srebrn na 20 km ter Maria Gismondi, prvakinja na 20 km razdalji v Planici. 

Boštjan Korošec, foto: Borut Živulović/BOBO

Domača štafeta je v skrajno težkih razmerah osvojila 16. mesto, z borbenim pristopom pa je vztrajala vse do konca. Bor Petrovič, Lucija Medja, Tine Šporn in Tia Janežič so zaostali dobrih šest minut za Švedsko.

Zadnja disciplina na prvenstvu v Planici v teku na smučeh je bila mešana štafeta mlajših članov in članic. Vse do zadnjega je bilo napeto, na koncu pa se druge zlate medalje pod Poncami veseli Kanada, kar je šele drugo odličje nasploh za to državo v kategoriji do 23 let! Zgodovino so spisali Derek Deuling, Jasmine Drolet, Max Hollmann in Liliane Gagnon, ki so za 7 desetink ugnali francosko zasedbo v postavi Remi Bourdin, Julie Pierrel, Mathis Desloges in Maelle Veyre. Za zadnja dva zapisana je to drugo odličje v Planici, Desloges je osvojil zlato medaljo na 20 km, Veyrejeva pa bron na enaki razdalji. Skandinavsko čast je z bronom, zaostankom stotinke za Francijo, rešila švedska reprezentanca v postavi Maans Skoglund, Elin Henriksson, Truls Gisselman in Maerta Rosenberg. Zadnja omenjena Švedinja je bron osvojila že na 10 km preizkušnji. 

Slovenija v postavi Nejc Štern, Zala Šepič, Boštjan Korošec in Eva Močnik je zasedla 15. mesto s slabimi osmimi minutami zaostanka za Kanado. 

Izjavi po tekmi

Eva Sever Rus, glavna trenerka U20: “Najprej čestitke vsem nastopajočim. Za tekmo smo si zastavili nekoliko višje cilje, na koncu smo dosegli 16. mesto in moramo biti zadovoljni. Prvenstva je konec, nanj smo prišli z nekoliko višjimi cilji, vendar kot smo že povedali, celotno sezono smo imeli težave z boleznimi in poškodbami, ki so terjale svoj davek.”

Rok Grilc, glavni trener U23: “Z današnjo tekmo moramo biti zadovoljni, tako fanta kot dekleti so odtekli dobro, borili so se do zadnjega. Moram jih pohvaliti za nastop. Generalno moramo biti s prvenstvom zadovoljni. Imeli smo eno 9., eno 13. in eno 30. mesto v sprintu, na razdalji smo se dvakrat uvrstili med 35. Mislim, da moramo biti s temi rezultati zelo zadovoljni. Prav tako pa bi pohvalil tudi celoten servis, ki so tekom celotnega prvenstva opravili res odlično delo.”

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK