OZADJE: Otvoritveni spektakel v Kranjski Gori

Slogan FIS Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023 “Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici” že od začetka nakazuje, da bodo organizatorji udeležencem svetovnega prvenstva, obiskovalcem in gledalcem predstavili najboljše, kar Slovenija ponuja. To se odraža tudi skozi otvoritev 43. FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki se simbolično pričenja ob 20:23.

Vse prireditve, kot priprava na Planico 2023 se se pričele ob tej uri, kot se bodo tudi podelitve medalj na Trgu zmagovalcev. (seznam na koncu besedila). 

Organizatorji so k sodelovanju današnje otvoritve povabili mednarodno prepoznavne slovenske glasbene izvajalce. 

Na odru vidimo kuliso Triglava, naš dom, ki nas povezuje. Ima tri vrhove in skozi dramaturgijo in glasbo bomo spoznali »nežnost, moč in enotnost« slovenskega naroda. Triglav se bo zato odprl trikrat. Kot prva bo na oder prišla citrarka Irena Anžič, s svojo nežnostjo in belino, ob njej pa bo pesem z elegantnim vokalom obogatil Boris Benko (Laibach), ki pod soje žarometov pride z desne strani odra. Drugič, ko se vrata odprejo, “iz Triglava” pride Milan Fras (Laibach – glavni pevec), ki predstavlja moč. Pozornost se nato usmeri na Severo Gjurin. Veliko presenečenje pa sledi ob koncu prvega glasbeno-umetniškega spektakla, ko kot tretji na oder zakoraka Tomi Meglič (Siddharta), ki uteleša ljudskost. Priredba »O, Triglav, moj dom« se ob koncu simbolno zaključi, ko se vsi nastopajoči zberejo ob Tomiju (ob ljudskosti) in predstavijo različne obraze slovenskega naroda. Na koncu točke skupaj stopijo vsi trije pevci – glavni nastopajoči, ki simbolizirajo tri glave Triglava ter bistvo Slovenije, nežnost, moč, ljudskost. Glasbeni izvajalci, ki so še prisotni na odru so trobilci RTV Slovenija in zbora Slovenske filharmonije. 

Glasbeno – umetniška točka Ansambla Saše Avsenika se začne z baletom v izvedbi baletnega ansambla SNG opera in balet Ljubljana. Balet predstavlja svetovno tradicijo plesa, nato pa se z nastopom otroškega pevskega zbora prelije v prikaz slovenske tradicije, nastopa folklorne skupine Emonika. V ospredju je skladba slovenske narodno zabavne glasbe, Na Golici, zaključi pa se seveda s pesmijo, ki jo pozna sleherni obiskovalec najlepše doline na svetu, Planica, Planica. 

Mimohod zastav bomo pospremili ob ritmih svetovno znanega glasbenega producenta in DJ-a, DJ Umeka. 27- minutni ceremonialni nastop vseskozi spremljajo plesalci Mihe Krušiča, ki z vihtenjem zastav Planice na oder pospremijo zastavonoše 66. držav udeleženk svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023. Kot zanimivost – gre za zelo intenzivno mahanje z zastavami, zato imajo plesalci dva, dvominutna, premora. 

Režiser otvoritvene slovesnosti Miha Krušič je na odru združil najbolj zanimive, prodorne in mednarodne prepoznavne izvajalce ter povezal generacije. Na eni strani utemeljitelji retro avandgradne umetniške smeri, skupina Laibach, ki so s svojim stilom popolnoma drugačni kot tradicija Ansambla Saše Avsenika, vez med njimi pa je svetovno znani glasbeni producent DJ Umek, ki je blizu vsem mladim po srcu. 

Najtežja stvar pri izpeljavi otvoritvene slovesnosti? Izpeljati celoten program s plesalci, ki so na odru kar 47 od skupno 112 minut, kolikor predvideva scenarij celotne prireditve. Spektakularen dogodek je plod intenzinih dvomesečnih priprav. Vsi nastopajoči so se zelo pozitivno in z veseljem odzvali na povabilo organizatorja, saj je in bo Planica za vedno zapisana v DNK-ju Slovencev. 

Svečane podelitve medalj na Trgu zmagovalcev

Na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju bo okronanih 24 svetovnih prvakov. Skupaj bo podeljenih dvanajst kompletov medalj v smučarskih tekih, sedem pri skoki in pet v nordijski kombinaciji.

Svečane podelitve odličij najboljšim trem bodo potekale osrednjem odru, na Trgu Zmagovalcev v Kranjski Gori, vsakokrat z začetkom ob simboličnem času, ob 20 uri in 23 minut.

Podelitve bodo izvedene v duhu trajnosti in zmagovalnega športnega duha.

Prvih peti kompletov medalj bo nove lastnike dobilo v petek 24. februarja. Zadnji trije pa bodo razdeljeni na tekaškem stadionu v Planici, po koncu zadnje tekme na prvenstvu.

Kot zanimivost, najboljši trije na podelitvi bodo namesto tradicionalnega šopka rož prejeli trajnostni izdelek, mlado sadiko smreke. Prejeti izdelek je popolnoma trajnosten in primeren za reciklažo, saj je tudi lonček v katerem raste rastlina bio razgradljiv.

Organizator bo naredil še dodan korak k ohranitvi narave, saj bo v imenu vseh dobitnikov medalj na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju Planica 2023 posadil sadiko smreke v parku zmagovalcev v Mojstrani. Zmagovalna trajnost za lepši svet.

Razpored podelitev medalj:

24. 2. 2023 – Trg zmagovalcev Kranjska Gora ob 20.23

smučarski tek ženske in moški (šprint klasika)
smučarski skoki ženske (HS 102)
nordijska kombinacija posamično ženske (HS 102/5km)

 

25. 2. 2023 – Trg zmagovalcev Kranjska Gora ob 20.23

smučarski tek ženske (skiatlon)
smučarski skoki ženske (HS102 ekipno)
nordijska kombinacija posamično ženske (HS 102/10km)

 

26. 2. 2023 – Trg zmagovalcev Kranjska Gora ob 20.23

smučarski skoki moški (HS102)
smučarski skoki (HS102 mešano ekipno)
smučarski tek ženske in moški (ekipni šprint)
nordijska kombinacija (HS102/4x5km mešano ekipno)

 

1. 3. 2023 – Trg zmagovalcev Kranjska Gora ob 20.23

smučarski tek ženske (10km prosto)
smučarski tek moški (15km prosto)
nordijska kombinacija moški (HS138/4x5km ekipno)
smučarski skoki ženske (HS138)

 

3. 3. 2023 – Trg zmagovalcev Kranjska Gora ob 20.23

smučarski tek ženske (štafete)
smučarski tek moški (štafete)

 

4. 3. 2023 – Trg zmagovalcev Kranjska Gora ob 20.23

smučarski skoki moški (HS138)
smučarski skoki moški (HS138 ekipno)
smučarski tek ženske (30km klasika)
nordijska kombinacija moški (HS138/10km posamično)

 

5. 3. 2023 – Tekaški stadion Planica (po koncu tekme)

smučarski tek moški (50km klasika)

Dobrodošli doma, v dobrodošli v Planici!

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK