Pred nadaljevanjem oziroma začetkom sezone svetovnega pokala

V ljubljanskem Podutiku – na sedežu Smučarske zveze Slovenije – so bil danes glavni »borderji« in pa poročevalci, ki spremljajo to disciplino pod okriljem Mednarodne smučarske in deskarske zveze (FIS). Na novinarski konferenci se je namreč predstavil večji del A reprezentantov s strokovnima vodjema Matevžem Pristavcem (prosti slog) in Juretom Hafnerjem (paralelne discipline) na čelu.


Matevž Pristavec, Ožbe Kuhar, Tia Žagar, Urška Pribošič, Naj Mekinc, Gloria Kotnik, Žan Košir, Jure Hafner, Tim Mastnak in Bojan Poljanšek. (Foto: SloSki Snowboard)

Pristavčeva trojka za svetovni pokal: Naj Mekinc, Tit Štante, Urška Pribošič

43-letni Bohinjec, prejšnji teden je minilo deset let od njegovega zadnjega nastopa v svetovnem pokalu, je z najmlajšim slovenskim A-reprezentantom, Najem Mekincem že odprl sezono svetovnega pokala in sicer oktobra v Churu. Decembra 21-letnega Ljubljančana čakata še dve tekmi v skokih prostega sloga za svetovni pokal. Prva bo 9. decembra v Edmontonu, glavnem mestu kanadske province Alberta, ki z okolico šteje več kot milijon prebivalcev. Po spektaklu, ki ga kanadski organizatorju oglašujejo pod sloganom »The Style Experience« in bo potekal na stadionu domačega ameriškonogometnega moštva Elks, se Mekinc s Pristavcem seli v ZDA. V Copper Mountainu (14. – 17. 12.) bo na sporedu še predzadnji »big air« za svetovni pokal v tej sezoni in pa tudi prvo tekmovanje najvišjega ranga v snežnem žlebu. Na tej tekmi bo nastopil Tit Štante, ki študira v ZDA (Utah), na prizorišče v Kolorado pa se bo na »pajp trening« preselil ob koncu novembra ali v začetku decembra. Po novem letu bosta na sporedu dve tekmi v Evropi (Kreischberg – skoki in Laax – snežni žleb in park) na kateri bi se utegnila dvojici Mekinc – Štante pridružiti še olimpijka Urška Pribošič, ki formo pili na evropskih ledenikih. V sezoni 2022/23 bo, če le ne bo odpovedi, bo na sporedu 5 tekem svetovnega pokala v snežnem žlebu (slopestyle), 4 v skokih prostega sloga (big air)  in 4 v snežnem parku (slopestyle). Ob koncu februarja oziroma v začetku marca se bodo deskarji in deskarke v Gruziji (Bakurinai) v vseh treh disciplinah pomerili še na svetovnem prvenstvu.

Poleg A reprezentance Pristavec v sodelovanju s strokovnim štabom (dva trenerja in štirje pomočniki) koordinira in bdi tudi nad mladinsko (Aljaž Sladič, Niko Lemark in Jaka Pančur) in B reprezentanco, ki jo sestavljajo Tia Žagar, Kaja Verdnik, Tinkara Tanja Valcl, Lenart Maligoj in Ožbe Kuhar. Prvo in zadnjo navedena B reprezentanta sta bila tudi prisotna na današnjem druženju s sedmo silo.

Hafnerjeva zimzelena četverica

Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Rok Marguč in Žan Košir pa so uveljavljena imena slovenske in svetovne »rejs« deskarske scene, ki bodo tudi v prihajajoči sezoni napadali najvišja mesta. 33-letni Ločan, ki bo kot strokovni vodja discipline vodil »sanjsko moštvo,« (skupaj imajo kar 5 olimpijskih kolajn in 6 s svetovnih prvenstev) se je na »slovensko klop« preselil s Kitajske, tam je bil v zadnjem olimpijskem obdobju pomočnik Petra Kotnika. Na čelu reprezentance je nasledil Izidorja Šušteršiča, ki je to sezono okrepil poljsko trenersko ekipo. Zimzeleno četverico prvi tekmi sezone na prvi decembrski vikend čakata na prizorišču naslednjih olimpijskih iger (Livigno, Italija), do konca koledarskega leta se bo karavana ustavila še v nemškem Winterbergu, pa v italijanski Carezzi in Cortini. Leto 2023 bodo odprli s slalomsko klasiko v mondenem Bad Gasteinu. Če bo šlo vse po načrtih, bo v letošnji sezoni izvedenih 9 paralelnih veleslalomov, 7 paralelnih slalomov ter 5 ekipnih paralelnih tekem za svetovni pokala. Karavana se bo znova ustavila tudi na zreškem Pohorju, paralelni veleslalom na Rogli bo 15. marca. Še prej bomo konec februarja (19. in 21.2.) dobili tudi nove svetovne prvake v paralelnem slalomu in veleslalomu.

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate na tej povezavi. (od 9:00 dalje).  

>>> Svetovni pokal 2022/2023 (koledar)
>>> Svetovno prvenstvo 2023 (spored)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES