Predstavitev reprezentanc Smučarske zveze Slovenije

Smučarska zveza Slovenije začenja z novo sezono tekem FIS in IBU svetovnega pokala. Poleg domačih tekem svetovnega pokala v Planici, na Ljubnem, Kranjski Gori in Rogli se bodo naše športnice in športniki v naslednjih mesecih borili za zmage na več kot 200 tekmah najvišjega ranga. Nikakor ne smemo pozabiti na ZUTS, ki bo v prihajajoči sezoni usposobil nove strokovne kadre in jih postavil v sam svetovni vrh. Ob tej priložnosti se je v Ljubljani potekala tradicionalna predstavitev reprezentanc Smučarske zveze Slovenije na kateri je bilo več kot 100 športnic, športnikov, trenerjev, vodij in predsednikov panog. 

Športniki in športnice SZS © BoBo

Uroš Zupan, direktor SZS

Drage športnice, dragi športniki, lepo vas je videti v takem številu tik pred začetkom sezon. Predvsem me veseli, da ste vsi videti zdravi in da ste pripravljeni na nove izzive. Sezona bo polna izzivov, letos sicer večjih tekmovanj ni, razen za skakalce, ki jih čaka svetovno prvenstvo v poletih. Kljub temu verjamem, da imate pred sabo vsak svoj izziv. Vsi skupaj pa imamo izziv, da ostanemo še vedno najtrofejnejša športna organizacija v Sloveniji. Ni odveč, če še enkrat spomnimo, da vi in vaši predhodniki držite 50% vseh medalj v slovenskem prostoru, kar je izjemen podatek. O zmagah in stopničkah v svetovnem pokalu in na svetovnih prvenstvih sploh ne bi izgubljal dodatnih besed. Za nami je zelo pestra sezona svetovnih prvenstev, tudi doma v Planici, kjer so bili prav tako doseženi izjemni rezultati. Rad bi se tudi zahvalil tistim, ki so v ozadju, torej mojim sodelavcem tako na terenu, kot v pisarnah, v kombijih, za masažnimi mizami in za smučmi, ki jih je potrebno pripraviti. Hvala vsem tistim, ki tako ali drugače skrbite, da ta pogon deluje 365 dni na letu. Smo redki ali pa celo edina zveza, ki celo leto skrbimo za ta program. Želimo, da je čim boljši, da imate čim boljše pogoje, da se potem lahko skupaj veselimo izjemnih rezultatov. Želim vam čim več zdravja, obilo uspeha in predvsem iskro v očeh in predvsem obilo užitkov pri tem kar počnete.

Goran Janus, “kapetan” trenerjev na SZS

Največ smo seveda skupaj z moško in žensko skakalno reprezentanco. Veliko potujemo skupaj, seveda pa je drugače s stiki s preostalimi reprezentancami s katerimi se na prizoriščih ne srečujemo.

Ana Bucik, alpska smučarka

Mislim, da smo dobro pripravljeni na novo sezono. Lepo je, da se vsi vidmo na takšni prireditvi, saj takšne priložnosti ni velikokrat. Upam, da se bomo tudi med sezono lahko kdaj skupaj veselili kakšnih večjih uspehov.

Žan Kranjec, alpski smučar

Misli že uhajajo k prvi tekmi v Söldnu. Vedno o tej tekmi razmišljam že prej, kot pa potem med sezono, ko si tekme sledijo bolj pogosto. Vem, da imam pred sabo še nekaj treningov, a misli zagotovo že uhajajo k prvim tekmam.

Anamarija Lampič, biatlonka

Moj cilj so olimpijske igre 2026, ne vem pa kakšna so pričakovanja drugih. Vse skupaj pa gre na boljše pri streljanju. Lahko sem zelo dobra, lahko pa ga tudi precej pobiksam. Ampak se trudimo, tako da verjamem, da bo na koncu vse dobro.

Jakov Fak, biatlonec

Na treningih ne pridem do besede za kakšen nasvet Anamariji, saj imamo veliko trenerjev, kar je dobro. Verjamem pa, da bo letos pokazala, kaj res zmore. Jaz pa imam vzpone in padce, tako kot že zadnjih 20 let. Sem pa zdrav, tako da lahko naredim dober rezultat.

Gloria Kotnik, deskarka na snegu

Nisem izpolnila še kar nekaj svojih športnih ciljev, želim pa si jih v prihodnosti. O ciljih sicer nerada govorim, postavim si jih bolj zase. Sem pa vesela, ker je bilo pripravljalno obdobje uspešno in se že veselim sezone.

Rok Marguč, deskar na snegu

10 dni smo že bili na snegu, a vsekakor si želimo bolj zimskih temperatur in malo več snega, ki ga mi zelo potrebujemo za razliko od skakalcev. Upam na čim več zmag v novi sezoni.

Anže Lanišek, smučarski skakalec

Trenutno je forma OK, ni nobene bojazni, da tega ne bi znali prenesti tudi v zimo.

Nika Križnar, smučarska skakalka

Glede na zadnje treninge v Kranju je forma slaba, tako da upam, da grem v Klingenthal na občutkih z minulih tekmovanj. Če bom to znala prenesti tja, bom potem zelo vesela.

Silva Verbič, nordijska kombinatorka

Poleti sem zelo izboljšala tekaški del, v skokih pa mi manjka še precej do najboljših. Manjka mi še malo odločnosti.

Eva Urevc, tekačica na smučeh

Počutim se zelo dobro, viden je napredek tudi na testih. Tudi poleti mi je šlo dobro na tekmah. Mislim, da sem dobro pripravljena.

Miha Šimenc, tekač na smučeh

Upam, da je pripravljenost v redu. Tekme so kmalu in te bodo to pokazale. Ciljev posameznih ni za sezono, vsaka tekma posebej bo pomembna.

Jernej Slivnik, parasmučar

Sezona se začne konec novembra z evropskim in svetovnim pokalom. Za vse pa je najbolj zanimiva tekma zagovoto svetovni pokal v Kranjski Gori. Verjamem, da bo to vrhunec sezone.

Mark Cizelj, smučar prostega sloga

Ravno sem se vrnil z Nove Zelandije, kjer je bilo zelo dobro. Že preko poletja pa smo dobro trenirali in izvajali nove trike, tako da se že veselimo prihodnosti.

Julijan Peric, ZUTS in Demo team

Na novo zimo smo super pripravljeni. Upamo, da bo čim več snega čim bližje nam čimprej. Do zdaj smo dobro delali, zdaj pa bomo pa bolj usmerili v usposabljanja, ki bodo potekala preko celotne zime. Čaka pa nas tudi še smučarska konferenca na Rogli.

Deli novico