Prva trideseterica za Evo Urevc v klasičnem koraku na razdalji

Zadnji dan tridnevnih tekmovanj v Lillehammerju je ponudil tekmovanje na 20 km razdalji v klasičnem koraku s skupinskim štartom, nov dober nastop pa je uprizorila Eva Urevc, ki je prvič končala med najboljšo trideseterico uvrščenih. Točke tudi za Anjo Mandeljc.

Eva Urevc © GEPA

Nedelja je v olimpijskem Lillehammerju prinesla preizkušnji na 20 km v klasičnem koraku s skupinskim štartom, tekmovali sta tudi obe Slovenki, ki sta odpotovali na Norveško. Po prvem krogu na 3,3 km je bila skupina vseh 55 tekmovalk še znotraj minute, Eva Urevc je tekla na 39. mestu s 6,4 sekundami zaostanka, Anja Mandeljc pa na 51. mestu s 36,4 sekundami zaostanka. Tudi po drugem krogu razlike še niso bile velike, Urevčeva je tekla na 20. mestu s 6,8 sekundami zaostanka v prvi skupini, Mandeljčeva pa na 49. mestu z 1:17 zaostanka za vodilno Ebbo Andersson iz Švedske. Na polovici preizkušnje je Urevčeva še naprej tekla z vodilno skupino na 21. mestu z 9,8 sekundami zaostanka, Mandeljčeva pa je bila na 48. mestu z zaostankom 2:16 za vodilno Švedinjo Moo Ilar. 

Na koncu četrtega kroga, na 13,3 km, je Urevčeva tekla v drugi skupini od 20. mesta naprej, z zaostankom 37,5 sekund je zasedala 24. mesto, Mandeljčeva je bila dva kroga pred koncem na 48. mestu s 3:13 zaostanka za prvouvrščeno Frido Karlsson. V zadnji krog je Urevčeva krenila z 21. mesta, še vedno v drugi skupini tekmovalk, ki so zaostajale dobro minuto za vodilo Karlssonovo, Mandeljčeva je bila 47. z zaostankom dobrih štirih minut. Ciljno črto je Eva Urevc prečkala na 30. mestu s končnim zaostankom 1:35 oz., Anja Mandeljc pa je nove točke ujela na 47. mestu z zaostankom dobrih petih minut za Frido Karlsson, ki je zmagala pred Norvežanko Tiril Udnes Weng in rojakinjo Ebbo Andersson.

Na moški preizkušnji Slovenci niso nastopili.

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v norveškem Bietostoelnu.

Izjavi po tekmi

Eva Urevc (MP3): “Zagotovo je to lep rezultat. To je prva trideseterica na razdalji v klasični tehniki. Škoda na koncu za tistih sedem do deset mest, ko bi lahko bila boljša. Danes se ni izšlo, a še vedno sem zadovoljna s svojo predstavo.“

Ola Vigen Hattestad (MP3): “Eva je danes pokazala, da je naredila lep napredek na razdalji in v klasiki. Super jo je bilo spremljati, ko se je lahko borila z zelo močno konkurenco. V zadnjem kilometru je malce izgubila, a vseeno je njena predstava odlična. Veseli smo napredka in rezultata danes. Miha Šimenc in Miha Ličef sta imela današnji nastop v načrtu, a smo se po včerajšnjem dnevu odločili, da Šimenc potrebuje počitek, Ličef pa se je zjutraj zbudil s težavami v grlu, a za enkrat ni še nič dramatičnega. Preventivno smo se odločili, da tudi on danes ne štarta.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK