Sedmi veliki kristalni globus

Sezona 2023/24 je bila za Smučarsko zvezo Slovenije znova izjemno uspešna, naši športniki in športnice so se v petih različnih panogah kar 49x povzpeli na zmagovalni oder, na najvišjo stopničko so stopili 18x. Skupno so zabeležili 172 uvrstitev med najboljšo deseterico, na svetovnem prvenstvu v poletih so naši orli pobrali dve medalji, Timi Zajc je osvojil bron, ekipa je osvojila zlato, Nika Prevc pa je postala šesta Slovenka z osvojenim velikim kristalnim globusom.

Minula sezona tekmovanj v svetovnem pokalu bo spet z velikimi črkami vpisana v zgodovino Smučarske zveze Slovenije. Tradicionalno smo se največkrat veselili s smučarskimi skakalci in skakalkami. Našim skakalcem je uspel poseben dosežek, saj se je kar pet različnih orlov veselilo zmage v tej sezoni. Lovro Kos je zmagal dvakrat, po enkrat pa Anže Lanišek, Domen Prevc, Timi Zajc in sveži upokojenec Peter Prevc, s tem pa so naši orli ponovili dosežek Avstrije iz sezone 1992 ter 2003, Finske iz sezone 1996 in Norveške iz sezone 2018, tako je Slovenija postala četrta država s petimi različnimi zmagovalci v isti sezoni.

Kar pet različnih zmagovalcev

Sezona preboja na sam vrh je Niki Prevc prinesla sedem posamičnih in eno super ekipno zmago ter veliki kristalni globus, sedmega posamičnega za Slovenijo ter skupno že osmega, če sem dodamo še globus za pokal narodov v ženskih skokih za sezono 2021/22. Skakalci in skakalke so se letos skupno na zmagovalni oder povzpeli 36x, med najboljšo deseterico pa beležimo kar 114 uvrstitev. Zelo uspešno je bilo tudi svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, kjer je Timi Zajc osvojil bronasto medaljo, ekipno pa so Lovro Kos, Domen in Peter Prevc ter Zajc znova poleteli do zlate snežinke, s tem so ponovili dosežek izped dveh let v Vikersundu. V pokalu narodov so tako skakalci kot skakalke premoč morali priznati zgolj Avstriji.

Žan in Ilka še znata

Na belih strminah je najbolj navduševal Žan Kranjec, ki je bil vse do konca sezone v igri za uvrstitev med najboljše tri v skupnem veleslalomskem seštevku, kamor pa mu kljub trem tretjim mestom in še štirim uvrstitvam med deseterico žal ni uspelo priti. Prav ob koncu sezone se je na zmagovalni oder v smuku zavihtela še Ilka Štuhec, ob omenjenih štirih uvrstitvah na zmagovalni oder pa so naši alpski smučarji in smučarke skupno 17x končali med najboljšimi desetimi uvrščenimi na tekmah svetovnega pokala.

Stopničk smo se veselili tudi v deskanju na snegu. V začetku leta je bil v paralelnem veleslalomu drugi Tim Mastnak, ob koncu sezone sta na ekipnem paralelnem slalomu drugo mesto zasedla tudi Žan Košir in Gloria Kotnik. Deskarji in deskarke na snegu so temu dodali še 18 uvrstitev med prvo deseterico.

Šestnajstrkat so med prvo deseterico končali naši biatlonci in biatlonke, žal tokrat brez stopničk, katerim sta bila ob začetku sezone najbližje Jakov Fak in Polona Klemenčič na tekmi dvojic v Oestersundu, ko sta zasedla četrto mesto.

Ob povratku po poškodbi Eme Volavšek smo se dveh uvrstitev med deseterico lahko razveselili tudi v nordijski kombinaciji, enkrat ji je to uspelo skupaj z ekipo, drugič pa na posamični tekmi, obakrat na prizorišču svetovnega prvenstva v prihodnji sezoni, v norveškem Trondheimu.

Osmerica med najboljših deset v sezoni 2023/24

Skupno s svetovnim prvenstvom v poletih so naši športniki in športnice sezono sklenili s 44 uvrstitvami na zmagovalni oder, od tega po zaslugi skakalnega tabora 17x na najvišjo stopničko, 172x pa so bili uvrščeni v prvo deseterico. V skupnih seštevkih so med najboljšo peterico končali Nika in Peter Prevc ter Žan Kranjec, med deset najboljših na svetu pa so še Nika Križnar, Ilka Štuhec, Lovro Kos, Tim Mastnak ter Gloria Kotnik.

Deli novico