SP: Ekipni sprint Švedinjama in Norvežanoma, obe slovenski ekipi v velikem finalu

V finalu ekipnega sprinta v prosti tehniki sta nastopila oba slovenska dvojca, tako Anja Mandeljc in Eva Urevc v ženski kot Vili Črv in Miha Šimenc v moški konkurenci. Druge zlate medalje na prvenstvu se veselita Švedinja Jonna Sundling in Johannes Hoesflot Klaebo.

Eva Urevc © BoBo

Anja Mandeljc in Eva Urevc sta se v finalni tek uvrstili s skupno 12. časom kvalifikacij, nato pa sta prikazali še boljši tek. Začetek sicer ni bil najbolj obetaven, saj je Mandeljc zaostala 15 sekund in je predala na zadnjem, 15. mestu, že ob drugi predaji pa je Urevc poskrbela, da se zaostanek za vodilnimi praktično ni zmanjšal, naši pa sta pridobili dve mesti. Mandeljc je nato zadržala 13. mesto ob drugi predaji, zaostanek je narasel na dobre pol minute, sledila pa je izjemna predstava Urevčeve, ki je pridobila pet sekund v primerjavi z najhitrejšimi, Slovenija pa je bila že na 8. mestu. Zadnji tek Mandeljčeve je bil najboljši, z zaostankom 45 sekund je predala na 7. mestu, Urevčeva pa je nato zaključila na 8. mestu, potem, ko je bila v zaključku boljša češka tekačica. Naslov iz Oberstdorfa sta ubranili za Švedsko ubranili Emma Ribom in Jonna Sundling, ki sta ugnali Norvežanki Anne Kjersti Kalvaa in Tiril Udnes Weng, bron sta za ZDA osvojili Jessie Diggins in Julia Kern.

Vili Črv in Miha Šimenc sta se v finale najboljše petnajsterice prebila s 13. mestom v kvalifikacijah, v velikem finalu pa sta končala na 14. mestu, potem ko sta v vsaki predaji izgubila malce časa v primerjavi s konkurenco. Zlato sta osvojila Paal Golberg in Johannes Hoesflot Klaebo za Norveško, slabe tri sekunde sta zaostala Italijana Francesco De Fabiani in Federico Pellegrino, bron pa sta z 18 sekundami zaostanka osvojila Francoza Renaud Jay in Richard Jouve.

Izjave po tekmi

Anja Mandeljc: “Malo mi manjka izkušenj na tako močnih tekmah. S starti imam težave, začnem počasi, tudi tokrat se mi ni posrečil. Tekmice so hitro ušle. Sem pa dala vse od sebe, da sva se jim priključili v naslednjih krogih. Tu so vrhunske tekmovalke in uvrstitev med deseterico je dobra, z osmim mestom sva lahko zadovoljni.”

Eva Urevc: “V drugem krogu se mi je poznalo, da sem šla prek svojih sposobnosti in sem spustila naprej Čehinjo. Želeli sva se uvrstiti med šestim in osmim mestom, osnovni cilj pa je bila deseterica. Pomagalo nama je tudi vzdušje in navijanje ob progi.”

Miha Šimenc: “Osnovni cilj sva izpolnila in se uvrstila v finale. Tam pa nisva imela najboljših tekov, a sva naredila največ v danih razmerah. Škoda, da je imel Šimenc včeraj nekaj prebavnih težav. Glavne tekme za SP so zame sedaj že končane, bom pa nastopil tudi na razdaljah.”

Fotogalerija >>

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK